01 Αυγούστου 2017

Πάγκαλος: ΥΒΟ 4208

Έχω το προνόμιο να κατοικώ πολύ κοντά σε μια από τις πιο λαμπρές παραλίες της Αττικής. Σε 45 χιλιόμετρα από την πλατεία Συντάγματος, γαλανά νερά που δεν ρυπαίνονται από οποιοδήποτε συνωστισμό δελεάζουν Αθηναίους και τουρίστες έξι μήνες το χρόνο. Προσφέρουν πάσης φύσεως ευκαιρίες για επαφή με τη θάλασσα, από την απλή κολύμβηση μέχρι τα Jetski τελευταίας τεχνολογίας. Και αυτό, ότι και να λένε οι εκάστοτε λαϊκιστές, σε όλες τις τιμές, που μπορεί να αντιμετωπίσει μια πελατεία που ξεκινάει από τον απλό πολύτεκνο μεροκαματιάρη και φτάνει μέχρι τους μεγιστάνες του πλούτου της ξέφρενης παγκοσμιοποίησης.


Ξεκινώντας απ’ το σπίτι μου, ακολουθώ την τεθλασμένη οδό Αργοναυτών, φτάνω στο αρχοντικό συγκρότημα σχολικών κτιρίων και γυμναστηρίων, που οικειοποιήθηκε γλείφοντας ο σημερινός Αντιπεριφερειάρχης της κυρίας Δούρου, τότε δήμαρχος Καλυβίων Πέτρος Φιλίππου και κατασκεύασαν οι διαδοχικές επάρατες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Δίπλα ακριβώς στα σχολικά κτίρια υπάρχει ένα εξαθλιωμένο δασάκι με πυκνή πευκοφυτεία. Δεκαετίες τώρα κανείς από τους εκπαιδευτικούς μας της κεντροαριστεράς και της προόδου δεν σκέφτηκε να βγάλει για μια ώρα άτυπης γυμναστικής τους μαθητές με σκοπό να καθαρίσουν το δασάκι, που αποτελεί, κάθε φορά που κάνει ζέστη, με τα ξερά κλαδιά του, τις πευκοβελόνες του, τα κουκουνάρια και τα ρετσίνια του μια πραγματική ωρολογιακή βόμβα για τα παρακείμενα σχολεία και γενικότερα για την περιοχή.

Εκεί απέναντι από τα σχολεία στρίβουμε στην οδό Φαίδρας και αμέσως μπροστά μας, με όλο του το μεγαλείο, μπροστά στον αριθμό 2 του δρόμου προβάλλει το AlfaRomeoΥΒΟ 4208, που με σκασμένα λάστιχα, καλυμμένο από σκόνες και σκουπίδια, εδώ και δέκα χρόνια είναι ακινητοποιημένο.

Τα πέντε πρώτα χρόνια διαπίστωνα απλώς την παρουσία του. Μετά, σιγά, σιγά, άρχισε να μου γίνεται έμμονη ιδέα. Απευθύνθηκα στο Δήμο και με όλη τη μεγαλοπρέπεια, που διέθετε πολύ καιρό πριν την γνωρίσουν οι Πανέλληνες «η Αριστερά στην εξουσία», μου απάντησαν ότι αυτό δεν τους αφορούσε, διότι τέτοιου είδους αυτοκίνητα τα χειρίζεται η αστυνομία. Ήρθα σε επαφή με την αστυνομία και με ρώτησαν, σαν να ήταν δικιά μου υποχρέωση να γνωρίζω, αν το εν λόγω αυτοκίνητο είχε αριθμό ή όχι. Όταν τους απάντησα ότι είχε, μου έδωσαν ένα μικρό μάθημα άμεσης δημοκρατίας λέγοντας ότι εφόσον υπήρχε αριθμός υπήρχε και ιδιοκτήτης και επομένως, αν με ενοχλούσε το αυτοκίνητο θα έπρεπε να ζητήσω τη μετακίνησή του από τον ιδιοκτήτη και όχι από την αστυνομία.

Ξαφνικά προ δύο ετών και ενώ είχα αρχίσει να απελπίζομαι, έλαμψε μια μικρή ακτίνα αισιοδοξίας. Συνεργεία άρχισαν εργασίες και στα δύο παρακείμενα παραθεριστικά σπίτια, που ήταν εγκαταλελειμμένα. Κλάδεψαν δέντρα, ξερίζωσαν τους θάμνους και τα αγριόχορτα, έβαψαν το εξωτερικό και διόρθωσαν σκάλες και πόρτες.

Το λογικό θα ήταν κάποιος να μετακινούσε επιτέλους και το επί δεκαετία ακινητοποιημένο αυτοκίνητο. Φευ όμως! Οι εργασίες τελείωσαν, τα συνεργεία απήλθαν. Κάποια ανθρώπινη παρουσία εμφανίζεται τις καλοκαιρινές ημέρες αλλά το AlfaRomeo είναι πάντα στη θέση του ακίνητο με τα λάστιχα ξεφουσκωμένα, γεμάτο σκουπίδια, πευκοβελόνες, αράχνες και άλλα δείγματα παρακμής. Υπάρχει άραγε κάποιος που μπορεί να αναλάβει να λύσει αυτό το πρόβλημα κατάληψης δημοσίου χώρου, κινδύνου για την κυκλοφορία και έλλειψης στοιχειώδους κοινωνικής ευαισθησίας; Δεν ενδιαφέρεται άραγε η AlfaRomeo, που ένα προϊόν της ξεφτιλίζεται με αυτόν τον τρόπο; Δεν ενδιαφέρεται ο Δήμος Σαρωνικού, που αντικατέστησε τον παλιό Δήμο Καλυβίων και τον κατέλαβε η ΝΔ με τον πιο άμεσο συνεργάτη του παλαιού Δημάρχου(!), προσωπικό φίλο, όπως διαδίδει ο ίδιος, του σημερινού αρχηγού της ΝΔ; Δεν ενδιαφέρονται τα σχολεία και το σχολικό προσωπικό; Δεν ενδιαφέρονται οι μαθητές και οι γονείς για τον περιβάλλοντα χώρο; Σε τι ζούγκλα ζούμε επιτέλους;

Το αγαπημένο μου ΥΒΟ έχει αριθμό, άρα έχει ιδιοκτήτη. Αφού λοιπόν δεν υπάρχει κοινωνία, ως ιδιότροπος γέρος που είμαι, θα δημοσιοποιήσω το όνομά του μετά την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι να μετακινήσει το αυτοκίνητο που έχει εγκαταλείψει αυτός ή όποιοι άλλοι αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις του. Δεν είμαι πια βουλευτής της περιοχής αλλά πιστεύω ότι μπορώ να συμβάλλω στη διαμόρφωση μια κοινής άποψης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. «Με από τα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα θα ασχοληθούμε τώρα;» Ναι αγαπητοί φίλοι. Αφού δεν είμαστε ικανοί για τίποτα σπουδαιότερο…

Θεόδωρος Πάγκαλος
http://pangalos.gr/portal/2017/08/01/%CF%85%CE%B2%CE%BF-4208/