01 Αυγούστου 2017

Ασπασία, η νεαρή που πυροβολήθηκε από τον πατέρα της, επιστρέφει σπίτι της

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από εκείνο το μοιραίο μεσημέρι στο Άργος όταν ο πατέρας της Ασπασίας Μπόγρη την πυροβόλησε στο κεφάλι για να εκδικηθεί τη μητέρα της, ενώ δευτερόλεπτα αργότερα αυτοκτόνησε με το ίδιο όπλο.

Τέσσερα χρόνια που η Ασπασία δίνει τη δική της «μάχη» για να επιστρέψει στη ζωή.

Εδώ και λίγες ημέρες αποφασίστηκε να συνεχίσει τον αγώνα της όχι μέσα από το δωμάτιο του κέντρου αποκατάστασης στη Λάρισα αλλά από ένα κανονικό σπίτι κοντά στα αγαπημένα της πρόσωπα.

Ένα χώρο που θα βοηθήσει στην επαναφορά της στην ζωή.

Η μητέρα της Σπυριδούλα Φατούρου, ανήρτησε τα παρακάτω λόγια στο προσωπικό της λογαριασμό στο facebook, ζητώντας από όλους να βοηθήσουν στο νέο ξεκίνημα της Ασπασίας.

«’Ναι...Γυριζει στη ζωή...Ισως όχι αυτή που θέλει ή αυτή που είχε ονειρευτεί...Αλλα όπως και να έχει,γυρίζει πίσω!!!!!

Πέρασαν 4 χρόνια μεγάλου αγώνα...Πονος,θλίψη,κλάμα...

Τίποτα δεν τελειώνει.....Συνεχιζει αντρίκια την αποκατάσταση!Τίποτα δεν τελειώνει και ας νομίζουν κάποιοι...Συνεχιζει εντατικά...Γιατι είναι νέα...γιατι είναι άδικο...γιατι πρέπει και θέλει να ζήσει...
Επιστροφή λοιπόν από το θάνατο στη ζωή...απο το σκοτάδι στο φως....απο τα νοσοκομεία στο....ΑΣΠΟΣΠΙΤΟ!!!!

Μην μας αφήνετε μόνες....»


Η φωτογραφία μαμάς - κόρης που συνοδεύεται στο μήνυμα στο facebook 


Το κείμενο συνοδεύεται και από μια φωτογραφία μητέρας και κόρης που αποχαιρετούν με αυτό τον τρόπο το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας στη Λάρισα όπου νοσηλεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια .

Το χρονικό της υπόθεσης
Μεσημέρι Δευτέρας, 12 Αυγούστου 2013 η 17χρονη Ασπασία δίνει την πιο δύσκολη μάχη, τη μάχη να κρατηθεί στη ζωή. Ήταν η στιγμή που ο πατέρας της, Γιώργος, την πυροβόλησε εξ επαφής μετά τη μεσημεριανή τους έξοδο για φαγητό, στην πλατεία Λαϊκής Αγοράς του Άργους. Στη συνέχεια πήγε σπίτι του και αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει. Στις 22 Αυγούστου κατέληξε στο Τζάνειο. Ένα τεράστιο «γιατί;» ξεστομίζουν τα χείλη όλων όσων αναφέρονται σε αυτή την υπόθεση που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο. Ο Γιώργος Μπόγρης ήταν προμηθευτής τσιγάρων σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα στην ευρύτερη περιοχή. Θύμα της οικονομικής κρίσης ο Γιώργος Μπόγρης δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Ο εσωστρεφής επιχειρηματίας βρίσκεται αντιμέτωπος με μεγάλα προβλήματα. Καταλήγει να έχει δανειστεί από τράπεζες και τοκογλύφους, αλλά να μην μπορεί να τα βγάλει πέρα. Εκεί κάπου αρχίζουν τα πρώτα σοβαρά προβλήματα με τη γυναίκα του, Σπυριδούλα. Εντάσεις, καβγάδες και φωνές αναγκάζουν την σύζυγο να φύγει από το σπίτι μαζί με την Ασπασία.

Η Ασπασία σε παλιά της φωτογραφία βλέπει σήμερα τη ζωή με άλλη προοπτική και χαμογελά ξανά


Πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν μπόρεσε ποτέ να αποδεχτεί ο 47χρονος. Παρενοχλούσε τη σύζυγό του σχεδόν σε καθημερινή βάση. Η Σπυριδούλα προχωράει τη ζωή της. Συνάπτει σχέση με έναν άλλον άντρα, κάνει νέα προσωπικά σχέδια. Πρώτο της μέλημα, όμως, είναι πάντα το σωστό μεγάλωμα της Ασπασίας. Ο Γιώργος μένει στάσιμος, ενώ βουλιάζει στα χρέη αλλά και στα λάθη του. Δεν μπορεί να ξεπεράσει το γεγονός ότι η πρώην γυναίκα του έχει κάνει βήματα προς τα εμπρός, όπως δεν μπορεί να ξεπεράσει ότι η κόρη του έχει ακολουθήσει τη μητέρα της. Αυτό προκύπτει και από το σημείωμα του αυτόχειρα που βρέθηκε τη 19η Αυγούστου στο σπίτι του και αναφέρει μεταξύ άλλων: «Κανονικά θα έπρεπε να σκοτώσω εσένα, αλλά επειδή θα ζήσεις, όσο ζήσεις, με το βάρος του θανάτου της θα είναι καλύτερα». Το προφίλ που σκιαγραφήθηκε μετά το τραγικό γεγονός έκανε λόγο για έναν άνθρωπο που έφερε ενδείξεις ότι έπασχε από διπολική διαταραχή και ψυχασθένεια. Αυτό, όμως, δεν ήταν κάτι που είχε διαγνωστεί όσο ο Μπόγρης ήταν εν ζωή.

Όμορφες αναμνήσεις με τις φίλες της - Ντυμένη στα φούξια δεν μπορεί να μαντέψει... τι θα της φέρει η ζωή 


Ο μακρύς αγώνας της Ασπασίας
Το protothema.gr είχε συναντήσει τη μητέρα της Ασπασίας, Σπυριδούλα Φατούρου στο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Αnimus στη Λάρισα και είχε μιλήσει για τον αγώνα της κόρης της και για την αδιαφορία του κράτους.

«Υπάρχει βελτίωση, αλλά η αποκατάσταση είναι ένας μακρύς δρόμος και δεν είναι όπως τον φανταζόμουν. Σε αυτούς τους μήνες η Ασπασία μπορεί να είναι καθηλωμένη στο κρεβάτι, όμως ο αγώνας που δίνει κάθε μέρα για να μιλήσει και να περπατήσει είναι αξιοθαύμαστος. Η Ασπασία θυμάται, αντιλαμβάνεται, αισθάνεται, χαμογελάει όταν της μιλάω. Κουνάει το κεφάλι της καταφατικά όταν θέλει να πει “ναι”. Κλαίει και βγάζει κραυγές ακόμα και όταν βγαίνω για ελάχιστα λεπτά από το δωμάτιο. Με θέλει δίπλα της για να νιώθει ασφάλεια. Θυμάται ακόμα τον πατέρα της», έλεγε η μητέρα της Ασπασίας στο protothema.gr

Η Ασπασία απολαμβάνει την ζωή και χαίρεται να περνά στιγμές με τις φίλες της - Εδώ ντυμένη ως Ινδή, μαζί με φίλη της, ποζάρουν στον φωτογραφικό φακό - Όλα αυτά πριν το δράμα...


Η καθημερινή παρακολούθηση από πλευράς των γιατρών δίνει δύναμη στην Ασπασία, η οποία παλεύει για να βελτιώσει την υγεία της.

«Δεν ξέρω από πού αντλεί τόση δύναμη. Ισως από τη θέληση να γίνει καλά. Θυμάται ότι το αγαπημένο της μάθημα ήταν τα Μαθηματικά. Επίσης ότι η φίλη της η Μαρίνα που την επισκέφτηκε πρόσφατα, καθόταν στο μπροστινό θρανίο. Θυμάται όλες τις λεπτομέρειες και διαρκώς γνέφει το κεφάλι της στην προσπάθειά της να μας απαντήσει. Σε πρόσφατη συζήτηση που είχε η ψυχολόγος μαζί της τη ρώτησε αν θυμάται τον πατέρα της. Εκείνη έγνεψε το κεφάλι της. Στη συνέχεια τη ρώτησε αν τον λένε Κώστα και εκείνη απάντησε όχι. Εγνεψε το κεφάλι της όταν άκουσε το όνομά του. Ευτυχώς, δεν έδειξε να τη στενοχωρεί η συζήτηση αυτή. Ισως να εμπόδιζε τη βελτίωση και αυτό είναι κάτι που με τρομάζει», συμπλήρωνε η κυρία Φατούρου.

«Η Πολιτεία δεν έχει ενδιαφερθεί και ούτε πρόκειται να ενδιαφερθεί γι’ αυτούς τους ανθρώπους με διαφορετικότητα. Δεν υπάρχει κράτος πρόνοιας. Φεύγοντας από δω θα πρέπει να βρω ένα σπίτι, γιατί αυτό που μένω δεν είναι λειτουργικό, χρειάζονται ειδικές μπάρες, ασανσέρ, θεραπευτές. Το κράτος σου προσφέρει ένα κρεβάτι, ένα καρότσι, μια αναρρόφηση και τίποτε άλλο. Εγώ είμαι αυτή που θα πρέπει να δουλέψω για να τη βοηθήσω. Δυστυχώς η Ελλάδα καταδικάζει τους ανθρώπους με διαφορετικότητα», έλεγε στο protothema.gr.