08 Αυγούστου 2017

Μουζάλας: Θα μας έδιωχναν απ' την ΕΕ γιαυτό δεχόμαστε μερικές χιλιάδες λάθρο-ΝΔ: Η ανεπάρκειά σου δεν καλύπτεται από την προπαγάνδα

Για την ένταξη των προσφύγων, την κατάσταση στις δομές των νησιών και της ενδοχώρας, αλλά και για τις επαναπροωθήσεις μίλησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, στον "Σκάι".


Ο κ. Μουζάλας εξήγησε, πως έχει ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης των μεταναστών και προσφύγων, και ανέφερε, πως "δεν χρειάζεται να υποστούν οι άνθρωποι αυτοί, όσα πέρασαν οι Έλληνες μετανάστες σε άλλες χώρες". Σήμερα ο αριθμός των προσφύγων, που βρίσκεται στη χώρα είναι περίπου στις 50.000, ενώ έχει αρχίσει η επανακαταγραφή του φιλοξενούμενου πληθυσμού. Περιέγραψε, πως στην ελληνική κοινωνία δεν εκδηλώθηκαν ρατσιστικές αντιδράσεις, ενώ η πολιτική της κυβέρνησης για ίση μεταχείριση ντόπιων και μεταναστών απέφερε καρπούς.
 
Παραδέχτηκε, πως σε κάποια ζητήματα "βρισκόμαστε πίσω". Από τη μία, εξαιτίας αδυναμιών στη διοίκηση, καθότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει συσταθεί μόλις εδώ και οχτώ μήνες, ενώ χρειάζονται ένα δυο χρόνια για να λειτουργήσει εύρυθμα ένα υπουργείο. Από την άλλη, όμως, "υπάρχει σεβασμός τις νομικές διαδικασίες". Κάθε αίτηση ασύλου εξετάζεται ξεχωριστά και αυτή η χρονοτριβή δημιουργεί εγκλωβισμό, εξήγησε ο κ. Μουζάλας, προσθέτοντας, πως η "λύση δεν είναι να παραβούμε το διεθνές δίκαιο". Υπενθύμισε, παράλληλα, πως στην Ελλάδα η Υπηρεσία Ασύλου υπάρχει εδώ και τέσσερα χρόνια, η Υπηρεσία Υποδοχής τρία, ενώ σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία πάνω από σαράντα.

Σε ερώτηση σχετικά με τον "ντόρο", που έχει ξεσπάσει για τις επαναπροωθήσεις από άλλες χώρες ανθρώπων προς την Ελλάδα, ο κ. Μουζάλας είπε, πως καταρχάς, αυτό δεν είναι κάτι νέο, έχει ειπωθεί εδώ και τέσσερις μήνες σε συνόδους, συνεντεύξεις κλπ, κατά δεύτερον αφορά λίγες δεκάδες ανθρώπων μέσα στους επόμενους μήνες. Προϋπόθεση, βέβαια, για να έρθει κάποιος στην Ελλάδα, είναι να έχει εξασφαλισμένες κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, σύμφωνα με τις προδιαγραφές τις ΕΕ, όπως σπίτι για να μείνει, πρόσθεσε. Εξήγησε, πως είναι μια κίνηση "καλής θέλησης" από την Ελλάδα, να βοηθήσει, έστω συμβολικά και στο ελάχιστο, χώρες, που έχουν δεχτεί μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση επανεφαρμογή της συνθήκης του Δουβλίνου. "Δείχνουμε, ότι όταν απαιτούμε, δίνουμε κιόλας", ανέφερε ο κ. Μουζάλας. Σημείωσε, επίσης, πως οι χώρες, όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, έχουν δεχτεί 17.000 πρόσφυγες για μετεγκατάσταση από την Ελλάδα, ενώ ως το τέλος του έτους θα μεταφερθούν 7.000 ακόμα άνθρωποι προς αυτές.

ΝΔ: «Η κυβερνητική ανικανότητα στο προσφυγικό – μεταναστευτικό δεν καλύπτεται από την προπαγάνδα»

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τις δηλώσεις του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Στο τελευταίο διάστημα, οι ροές προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά έχουν αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να εντείνονται τα προβλήματα στις δομές φιλοξενίας.
 Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανακοινώνει ότι ενέκρινε την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών από ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι θέλει να βοηθήσει τις Κυβερνήσεις τους.
 Προσπαθεί ταυτόχρονα να κατασκευάσει μια ειδυλλιακή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας σε ό,τι αφορά το προσφυγικό – μεταναστευτικό.
 Δυστυχώς, οι ισχυρισμοί του συγκρούονται με την δυσάρεστη πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες των νησιών, αλλά και οι πρόσφυγες – μετανάστες στα κέντρα υποδοχής.
 Η ανικανότητα στη διαχείριση δεν καλύπτεται από την ικανότητα στην προπαγάνδα»