17 Αυγούστου 2017

Οι τέσσερις μέρες απουσίας και η... άλλη πρόταση στην αντιπολίτευση

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Μετά από τέσσερις μέρες «ηχηρής» απουσίας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε το πρωί της Τετάρτης, κατόπιν εορτής, για να επιθεωρήσει τις στάχτες και τα αποκαΐδια που άφησε πίσω της η πυρκαγιά που έπληξε τον Κάλαμο και το Καπανδρίτι. Αυτό είναι το πολιτικό συμπέρασμα βγάζεις αν μιλήσεις με στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Αλήθεια ή υπερβολή, μικρή σημασία δείχνει να έχει για τα στελέχη της αντιπολίτευσης, που εκτιμούν ότι η διαχείριση από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου καταστροφικών πυρκαγιών επαλήθευσε για μία ακόμα φορά το κεντρικό συμπέρασμα που η Πειραιώς έχει εξάγει εδώ και μερικούς μήνες: O κ. Τσίπρας έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες, μένοντας μακριά από την οδυνηρή καθημερινότητα του πολίτη.

«Στις εκλογές, ο κ. Τσίπρας θα πάρει την καλύτερη απάντηση για την προκλητική αυταρέσκειά του» ήταν το σχόλιο συνομιλητή του προέδρου της ΝΔ, αναφορικά με τα όσα έγιναν τα τελευταία 24ωρα και τον τρόπο αντίδρασης του Μεγάρου Μαξίμου στο σύνολό του.

Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσιπρας «έχει απομονωθεί πλήρως στο γυάλινο πύργο του Μεγάρου Μαξίμου». Σύμφωνα με την ανάγνωση που κάνει το επιτελείο της Πειραιώς, το αφήγημα του κ. Τσίπρα έχει καταρρεύσει οριστικά γιαυτό και επιχειρεί να μένει όσο το δυνατόν εκτός κάδρου, όταν ο βαθμός δυσκολίας μεγαλώνει και οι αντιδράσεις μεγαλώνουν.

«Ο πρωθυπουργός είναι εγκλωβισμένος στις αποτυχημένες στρατηγικές του επιλογές και απομονωμένος από την κοινωνία. Αναζητά άλλοθι για τη δική του ανεπάρκεια και τις δικές του ιδεοληψίες και συνενόχους στα εγκληματικά πολιτικά λάθη της Κυβέρνησής του και τις καθυστερήσεις που κόστισαν δις ευρώ στον ελληνικό λαό», τονίζουν γαλάζια στελέχη που εντάσσουν στο πλαίσιο αυτό και την εμφάνιση του πρωθυπουργού στους τηλεοπτικούς δέκτες μετά από τέσσερις μέρες απουσίας και αφού προηγουμένως το πύρινο μέτωπο είχε τεθεί υπό έλεγχο.

Ενδεικτική ήταν η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ: «Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ένα σοβαρό και υπεύθυνο πρωθυπουργό. Όχι έναν ηθοποιό σε κακοστημένες θεατρικές παραστάσεις πάνω από τα καμένα, χρησιμοποιώντας με απαράδεκτα προκλητικό τρόπο ως σκηνικό τους πυροσβέστες που μοχθούν καθημερινά με αυταπάρνηση».

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίζει να επενδύει στην αλήθεια, όπως σημειώνει σε συνομιλητές του.

«Ακολουθεί πιστά το δρόμο του ρεαλισμού με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων. Χωρίς μεγάλα λόγια, χωρίς τυμπανοκρουσίες και υποσχέσεις. Με σχέδιο,οργάνωση και ξεκάθαρη μεταρρυθμιστική ατζέντα μιλάει στους πολίτες», αναφέρουν πηγές της Πειραιώς. Μάλιστα, τονίζουν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την στάση που κράτησε στο ζήτημα των πυρκαγιών, διαχώρισε τη θέση του από τα φαινόμενα λαϊκισμού και κιτρινισμού που κάνουν παραδοσιακά την εμφάνισή τους σε παρόμοια περιστατικά.

Για αυτό το λόγο ο κ. Μητσοτακης πήγε ένα βήμα παραπέρα, βάζοντας έξι προτάσεις στο δημόσιο διάλογο, με ανάρτησή του στο Facebook, αφήνοντας στην άκρη την επίρριψη ευθυνών:

-Προληπτικός καθαρισμός των δασών από οτιδήποτε μπορεί να λειτουργήσει ως εύφλεκτη ύλη. Διάνοιξη και άλλων αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων και τοποθέτηση δεξαμενών ανεφοδιασμού των ελικοπτέρων τουλάχιστον στα οικολογικά κρίσιμα περιαστικά δάση της Αττικής. Κάθε σχολείο υποχρεωτικά θα συμμετέχει για μια ημέρα σε διαδικασία καθαρισμού δάσους. Η προστασία των δασών δεν διασφαλίζεται μόνο το καλοκαίρι, αλλά και πολλούς μήνες νωρίτερα.

- Δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας και συγκρότηση ειδικού σώματος δασοκομμάντος εντός της Πυροσβεστικής, οι οποίοι θα παρεμβαίνουν άμεσα στο αρχικό στάδιο της πυρκαγιάς, πριν αυτή εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα.

- Απόλυτη προτεραιότητα στην αναβάθμιση των εναέριων μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας. Δεν γίνεται από τα 18 Canadair να πετάνε μόνον τα 6. Κάτι γίνεται λάθος. Ανάλυση κόστους -οφέλους κατά το πόσο συμφέρει η αγορά, σε σύγκριση με την ενοικίαση πυροσβεστικών ελικοπτέρων, που είναι πιο αποτελεσματικά σε πυρκαγιές σε δύσβατες περιοχές.

- Χρήση μέσων σύγχρονης τεχνολογίας που θα βοηθούν στον έγκαιρο εντοπισμό και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο αρχικό τους στάδιο. Πλήρης επιχειρησιακή αξιοποίηση των χιλιάδων εθελοντών δασοπυροσβεστών κατ’ εφαρμογή του Νόμου 4249/2014.

- Καλύτερος συντονισμός κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστικής, Δασικής Υπηρεσίας, Αυτοδιοίκησης, κ.λπ.), υπό την επίβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ξεκάθαρες αρμοδιότητες και γραμμές επικοινωνίας.

- Οι ειδικοί λένε ότι μετά την πυρκαγιά η φύση θα πρέπει να αφεθεί να κάνει τη «δουλειά» της, ώστε να έχουμε άμεση φυσική αναδάσωση, αλλά υπάρχουν πράγματα που και η πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλουν να κάνουν. Έμφαση πρέπει να δίνεται στη συγκράτηση των εδαφών και στα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα και φυσικά στην αποτροπή των όποιων καταπατήσεων και της βοσκής. Μόνο όταν διαπιστωθεί ότι δεν επιτυγχάνεται φυσική αναδάσωση, να προχωράμε σε τεχνητή αναδάσωση με βάση και τις επιταγές του Συντάγματος.

http://www.liberal.gr/arthro/159532/politiki/2017/oi-tesseris-meres-apousias-kai-i-alli-protasi-stin-antipoliteusi.html