02 Αυγούστου 2017

Ο συλληφθής περιφερειάρχης Καράκας, Αντόνιο Λεντέσμα, πριν τη σύλληψή του στον Ιάσωνα Πιπίνη: «Ο Μαδούρο στηρίζεται στην τρομοκρατία» [εικόνες]

Ο Περιφερειάρχης του Καράκας, Αντόνιο Λεντέσμα, που συνέλαβαν νύχτα με τις πιτζάμες οι αστυνομικοί του Μαδούρο, λίγες μέρες πριν από τη σύλληψη του είχε δώσει μια αποκλειστική συνέντευξη στον συντάκτη του iefimerida Ιάσονα Πιπίνη.

Το βίντεο της σύλληψης του Λεντέσμα από άνδρες της μυστικής αστυνομίας της Βενεζουέλας, Sebin, προκάλεσε σοκ αλλά και διεθνή κατακραυγή. Λίγες μέρες πριν από τη σύλληψη του ο Περιφερειάρχης του Καράκας μου είχε δώσει μια αποκλειστική συνέντευξη για το νέο μου βιβλίο, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα τον επόμενο χρόνο, για τη μεγάλη πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα. Σήμερα το iefimerida προδημοσιεύει ένα μέρος της συνέντευξης – ντοκουμέντο του πολιτικού κρατούμενου Αντόνιο Λεντέσμα. Στο νέο μου βιβλίο περιλαμβάνεται και η συνέντευξη που μου είχε δώσει πρόσφατα και η σύζυγος του Λεντέσμα, Μίτσι Καπρίλες, την οποία είχα συναντήσει στο Καράκας. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ αλλά και ο ΟΗΕ έχουν ζητήσει από τον Νικολάς Μαδούρο να αποφυλακίσει άμεσα τον Αντόνιο Λεντέσμα αλλά και τον αρχηγό του κόμματος «Λαϊκή Θέληση», Λεοπόλδο Λόπες, που συνελήφθησαν και οι δυο μια μέρα μετά τις εκλογές – παρωδία του Μαδούρο για την νέα Συντακτική Εθνοσυνέλευση που θα αλλάξει το Σύνταγμα της Βενεζουέλας. 

Υπενθυμίζεται ότι τα δυο ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα είχαν συλληφθεί και ήδη εξέτιαν πολυετή ποινή κάθειρξης, μετά από στημένες δίκες (όπως κατήγγειλαν η Διεθνής Αμνηστία και διεθνείς οργανισμοί). Είχαν οδηγηθεί στη φυλακή και η ποινή τους είχε μετατραπεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. Τη Δευτέρα οδηγήθηκαν και πάλι στις στρατιωτικές φυλακές του Ράμο Βέρδε. Σήμερα οι πολιτικοί κρατούμενοι στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με ΜΚΟ, ξεπερνούν τους 200.

«Παρουσιάζουν τους πολιτικούς κρατούμενους για να δείξουν τι είναι ικανοί να κάνουν»
Το iefimerida δημοσιεύει σήμερα αποκλειστικά για πρώτη φορά ένα μέρος της συνέντευξης που μου έδωσε ο Αντόνιο Λεντέσμα πριν από λίγες μέρες, ενώ ακολουθεί και ένα μέρος της συνέντευξης της συζύγου του, Μίτσι Καπρίλες, η αφήγηση της οποίας συγκλονίζει.
Ο Αντόνιο Λεντέσμα ερωτηθείς για το λόγο που ο Μαδούρο έχει στις φυλακές πολιτικούς κρατούμενους, απάντησε:
«Όταν σε ένα καθεστώς εξαντλούνται όλοι οι τρόποι για να δικαιολογήσει την αποτυχία του, χρησιμοποιεί την καταστολή για να κάνει να σιγήσουν οι φωνές διαμαρτυρίας, για τα προβλήματα που προκαλούν η εγκληματικότητα, η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής και η κατάρρευση του Κράτους. Δεν ντρέπονται για τους πολιτικούς κρατούμενους που έχουν, αντίθετα παρουσιάζουν τους πολιτικούς κρατούμενους για να δείξουν στον κόσμο τι είναι ικανοί να κάνουν και για να γονατίσουν την αντιπολίτευση», δήλωσε ο Περιφερειάρχης του Καράκας. 

Ο Αντόνιο Λεντέσμα συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2015 με την κατηγορία της συνωμοσίας. Σύμφωνα με το καθεστώς, μαζί με άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης ετοίμαζαν πραξικόπημα κατά του Μαδούρο. Μετά από δυο μήνες που έμεινε στις στρατιωτικές φυλακές του Ράμο Βέρδε η ποινή του μετατράπηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό για λόγους υγείας. Στη συνέντευξη που μου έδωσε ο Λεντέσμα, υποστηρίζει ότι το καθεστώς του Μαδούρο έχει γίνει ακόμη πιο αυταρχικό από εκείνο του Ούγο Τσάβες.
«Χρησιμοποιούν ακόμη μεγαλύτερη καταστολή και το καθεστώς του Μαδούρο εξαρτάται από την τρομοκρατία, γιατί η μεσσιανική φιγούρα που εκπροσωπούσε ο Τσάβες χάθηκε και επιπλέον πια δεν έχουν τα χρήματα που είχαν από τις πωλήσεις του πετρελαίου. Πια δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα δημαγωγικά και ποπουλιστικά τους σχέδια. Έχουν χάσει τη στήριξη του λαού, τον οποίον πια δεν μπορούν να πείσουν με τις μηχανορραφίες τους και για αυτό καταφεύγουν στη βία και στην καταστολή», δηλώνει ο Αντόνιο Λεντέσμα και προσθέτει: «Από τη στιγμή που μπήκα στη φυλακή του Ράμο Βέρδε και μετά που ήμουν σε κατ’ οίκον περιορισμό το μόνο πράγμα που ονειρεύομαι και αγωνίζομαι είναι η ελευθερία».

Η αφήγηση της συζύγου του Περιφερειάρχη του Καράκας συγκλονίζει
Την σύζυγο του Περιφερειάρχη του Καράκας, Μίτσι Καπρίλες, την συνάντησα στη Βενεζουέλα πριν από ένα χρόνο. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης μας άνδρες της μυστικής αστυνομίας του Μαδούρο, Sebin, μας πλησίασαν και μας παρακολουθούσαν. Κάποιοι μάλιστα κατέγραφαν τους αριθμούς κυκλοφορίας του αυτοκινήτου με το οποίο είχαμε μεταβεί στο σπίτι της. «Ανησυχώ για εσάς, να κοιτάξετε αν σας ακολουθούν αυτοί μετά στο δρόμο. Αν σας ακολουθήσουν γυρίστε γρήγορα εδώ, εγώ θα προσπαθήσω να σας βοηθήσω», μας είπε η κ. Καπρίλες.
«Ο σύζυγος μου είναι πολιτικός κρατούμενος. Είναι ένας κρατούμενος συνείδησης του Νικολάς Μαδούρο. Ο Αντόνιο Λεντέσμα είναι ο δεύτερος τη τάξει πολιτικός στη Βενεζουέλα. Μας έλεγαν διάφοροι αρχηγοί Κρατών ότι δεν μπορούν να πιστέψουν πως είναι δυνατόν να υπάρχει χώρα όπου ο περιφερειάρχης της πρωτεύουσας έχει μπει στη φυλακή», δηλώνει η σύζυγος του Μίτσι Καπρίλες.
«Τον καταδίωκαν επί 33 μέρες. Πρωί μεσημέρι, βράδυ. Ο Αντόνιο ήξερε ότι θα τον βάλουν στη φυλακή. Εγώ του πρότεινα να μην αφήσει να τον συλλάβουν, να μείνει στην παρανομία, ίσως έτσι να ήταν περισσότερο χρήσιμος για την χώρα. Εκείνος μου είπε: “Όχι, αν θέλουν να με βάλουν στη φυλακή εγώ θα μείνω στη χώρα μου. Δεν έχω διαπράξει κανένα έγκλημα και δεν φοβάμαι τίποτα”, μου είπε».


«Τον καταδίωκαν επί 33 μέρες»
Η σύζυγος του Περιφερειάρχη του Καράκας εξηγεί με ποιον τρόπο οδήγησαν την πρώτη φορά τον Λεντέσμα στη φυλακή.
«Η επίσημη κατηγορία είναι συνωμοσία κατά του καθεστώτος. Ο Λεντέσμα δεν έκανε τίποτα. Ο Λεντέσμα, μαζί με τον Λόπες και τη Μαρία Ματσάδο υπέγραψαν ένα χαρτί στο οποίο αναφέρουν τους λόγους για τους οποίους πρέπει να υπάρξει μια πολιτική αλλαγή στη χώρα.
Επίσης συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2014 που έμειναν γνωστές ως «Η έξοδος».
Ο Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι ένας στρατιωτικός είχε ένα βίντεο στο οποίο εμφανιζόταν ο Αντόνιο Λεντέσμα και ο Χούλιο Μπόρχες (πρόεδρος της Βουλής) να συζητούν και να λένε και ότι σκοπεύουν να δολοφονήσουν τον… Λεοπόλδο Λόπες.
Τότε ζητήσαμε να μας δείξουν εκείνο το βίντεο. Δεν μας το έδειξαν ποτέ. Η μυστική αστυνομία ξεκίνησε να καταδιώκει τον Λεντέσμα επί 33 μέρες, κατέστρεψαν το γραφείο του και τον οδήγησαν στη φυλακή».


«Οι πολιτικοί κρατούμενοι»
Η Μίτσι Καπρίλες μιλάει για τους πολιτικούς κρατούμενους που υπάρχουν στις φυλακές της Βενεζουέλας.
«Οι πολιτικοί κρατούμενοι είναι αναρίθμητοι. Αυξάνονται κάθε μέρα. Μπορεί ένας άνθρωπος να βγει να διαδηλώσει και να συλληφθεί επειδή κρατούσε μια σημαία της Βενεζουέλας. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που έχουν συλληφθεί, έχουν αφεθεί ελεύθεροι αλλά είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάζονται στο αστυνομικό Τμήμα. Με αυτόν τον τρόπο παρακολουθούν χιλιάδες ανθρωπους. 

Στη Βενεζουέλα βρίσκονται στη φυλακή πολλοί άνθρωποι επειδή έγραψαν στο twitter ότι δεν τους αρέσει το καθεστώς. Τους έχουν πέντε πατώματα κάτω από τη γη, σε ένα μέρος που λέγεται «Ο τάφος» (La Tumba).
Η μυστική αστυνομία παρακολουθεί όλα τα τηλέφωνα μας. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι βγαίνουν στην τηλεόραση και λένε “ελάτε να ακούσετε κάτι” και βγάζουν στον αέρα τηλεφωνικές μας επικοινωνίες. Παρακολουθούν και ηχογραφούν τα πάντα χωρίς να φοβούνται τίποτα. Τα βγάζουν στον αέρα, τα σχολιάζουν και γελάνε. Κανιβαλίζουν, μας κατηγορούν επειδή εμείς σκεφτόμαστε διαφορετικά.
Θα είναι καλό οι Έλληνες να μάθουν μέσω της συνέντευξης αυτής ότι στην Βενεζουέλα δεν υπάρχει Δημοκρατία, Εγώ που σας μιλάω αυτή τη στιγμή διατρέχω έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο. Μπορεί αύριο να με ανακρίνουν επειδή τώρα σας μιλάω και να με συλλάβουν. Όμως εμείς δεν θα σιωπήσουμε. Εδώ δεν υπάρχει Δημοκρατία και όσοι είμαστε δημοκράτες θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε».

Το ντοκιμαντέρ του Ιάσονα Πιπίνη «Το πείραμα της Βενεζουέλας»


ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
iefimerida.gr