24 Αυγούστου 2017

ΘΑ ΤΟ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΕΙ Ο ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΑΜΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΑΠΟ ΜΥΚΟΝΟ! Κομισιόν: Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει βοήθεια για τις ζημιές στην Κω

[Πως κάνετε έτσι κι εσείς! Μόνο ένας μήνας πέρασε... έχουμε άλλους 2 μπροστά τους... κάποια στιγμή που θα γυρίσει ο Καρανίκας από διακοπές θα το δρομολογήσει]

Δεν μπορούν να διατεθούν κονδύλια για την αποκατάσταση των ζημιών στην Κω αν δεν υπάρξει αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση και κάτι τέτοιο μέχρι τώρα δεν γίνει, σύμφωνα με την αρμόδια επίτροπο Κορίνα Κρέτσου.


Ηδη έχει παρέλθει σχεδόν το μισό χρονικό διάστημα που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση για να ζητήσει την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης, καθώς υπάρχει περιθώριο 12 εβδομάδων από την επέλευση της καταστροφής μέσα στο οποίο πρέπει να κατατεθεί η σχετική αίτηση.

Η Ευρωπαία επίτροπος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφέρει τα εξής:

«Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ) μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνον εάν οι ελληνικές εθνικές αρχές υποβάλουν αίτηση εντός 12 εβδομάδων από την επέλευση της καταστροφής, καταδεικνύοντας ότι η συνολική άμεση ζημία υπερβαίνει το 1,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕγχΠ) της πληγείσας περιοχής.


Η Κως ανήκει στην περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, για την οποία το κατώτατο όριο ζημίας ανέρχεται σε 90,7 εκατ. ευρώ. Η Επιτροπή δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το Ταμείο Αλληλεγγύης με δική της πρωτοβουλία.

  • Στο παρόν στάδιο, η Επιτροπή δεν διαθέτει επίσημες πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό που έπληξε την Κω ή αν οι ελληνικές αρχές προτίθενται να υποβάλουν αίτηση.
  • Σε περίπτωση ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί για δράσεις έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης, όπως η αποκατάσταση βασικών υποδομών και η εξασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η χρηματοδότηση τέτοιων δραστηριοτήτων, που αναλαμβάνονται αμέσως μετά την καταστροφή, είναι δυνατή αναδρομικά. Δεν υπάρχει μηχανισμός σε επίπεδο ΕΕ για την κάλυψη ζημιών σε ιδιωτικές κατοικίες και επιχειρήσεις.