Header Ads

ΒΙΝΤΕΟ-Τσίπρας: Επαναφέρουμε το άσυλο-Μητσοτάκης: Χρειάζεστε διακοπές-Θα καταργήσουμε το άσυλο μόλις γίνουμε κυβέρνηση

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση.

Οι τόνοι ήδη ανέβηκαν τόσο κατά την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσο και του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο όταν ξαναπήραν το λόγο ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσαν βολές ο ένας στον άλλο.
Μάλιστα από τα πυρά του κ.Μητσοτάκη δεν ξέφυγε ούτε ο πρόεδρος της Βουλής με αφορμή την παρέμβαση του τελευταίου στο θέμα του Ρουβίκωνα.

Ο κ.Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα καταργήσει το νομοσχέδιο, ενώ κλείνοντας επανέλαβε πως θα γίνει εξεταστική για τα όσα έχει αποκαλύψει ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Τα τρία χαμένα χρόνια δεν αντισταθμίζονται από μια ακριβή έξοδο στις αγορές. Όλα αυτά θα συζητηθούν στην Εξεταστική Επιτροπή», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η απάντηση του κ.Τσίπρα ήταν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολλά νεύρα. Χαρακτηριστικά του είπε ο πρωθυπουργός «έχετε πολλά νεύρα. Δεν είναι καλό να έχετε τόσα νεύρα. Από τη στιγμή που έκλεισε η αξιολόγηση ζητάτε συνεχώς εξεταστικές επιτροπές».

Απαντώντας στον πρωθυπουργό ο κ.Μητσοτάκης είπε «Εχετε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα, χρειάζεστε διακοπές». Μάλιστα κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάει να μιλήσει στους αγρότες είτε καθισμένος σε σανό, είτε ανεβασμένος στα τρακτέρ.
Μάλιστα όταν επικράτησε ένταση στην αίθουσα ανάμεσα σε βουλευτές, ο Γρηγόρης Ψαριανός είπε προς τον Πρόεδρο της Βουλής «μαζέψτε τους», ο κ.Μητσοτάκης είπε «εδώ δεν μάζεψε τον Ρουβίκωνα, θα μαζέψει τους βουλευτές;», για να απαντήσει ο κ.Βούτσης «δεν μαζεύω κανένα».

Νωρίτερα ο κ.Τσίπρας στην ομιλία του είπε μεταξύ άλλων πως τα πανεπιστήμια χρειάζονται επανεκκίνηση και περισσότερη Δημοκρατία, ενώ ο κ.Μητσοτσάκης δεσμεύτηκε ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα καταργήσει το νομοσχέδιο.

Μητσοτάκης: Δεσμεύομαι ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα καταργήσει το νομοσχέδιο

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου ως «βίαιη επιστροφή στο παρελθόν» και τόνισε πως η πολιτική παρακμή της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αποτυπώνεται στον τρόπο που νομοθετεί.
«Το νομοσχέδιο που θα ψηφίσουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σύντομα θα ανήκει στο παρελθόν. Από το παρελθόν έρχονται και οι αντιλήψεις που το νομοσχέδιο πάει να επιβάλει. Δεσμεύομαι πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα το καταργήσει. Θα αποτελεί στο μέλλον απόδειξη πως μία κυβέρνηση χωρίς σχέδιο και φραγμούς επιχείρησε να γυρίσει δεκαετίες πίσω την ανώτατη εκπαίδευση», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ο κ.Μητσοτάκης άσκησε εντονότατη κριτική και στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, τον οποίο και κατηγόρησε πως είναι συνένοχος για τη νομοθετική παρακμή του Κοινοβουλίου.
«Η πολιτική παρακμή της κυβέρνησης και η ροπή της στον αυταρχισμό αποτυπώνεται στον τρόπο που νομοθετεί. Με νόμους-σκούπες και αναρίθμητες τροπολογίες. Η νομοθετική παρακμή του κοινοβουλίου έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Συνένοχος είναι και ο πρόεδρος της Βουλής. Το προαύλιο της Βουλής δε μπορεί να μετατραπεί σε χώρο για κάθε είδους διαμαρτυρία. Και όταν η αστυνομία κάνει τη δουλειά της να εγκαλείται από τον πρόεδρο της Βουλής. Αναρωτιέμαι εάν στη θέση του Ρουβίκωνα ήταν μία άλλη ομάδα τι θα έπραττε; Το πρόβλημα είναι σοβαρό».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η συγκυβέρνηση των κυρίων Τσίπρα-Καμμένου είναι επικίνδυνη για το παρόν και το μέλλον των νέων ανθρώπων. "Πολλοί από τους ΑΝΕΛ ως βουλευτές και στελέχη της ΝΔ είχατε στηρίξει πρωτοβουλίες σε εντελώς αντίθεση κατεύθυνση από το αυτό το νομοσχέδιο. Μαζί και ο πρόεδρός σας. Αλλά σήμερα, για μία θέση υπουργική θα ψηφίσετε ό,τι σας ζητηθεί. Αποτελείται μία συγκυβέρνηση επικίνδυνη για το παρόν και το μέλλον των νέων ανθρώπων», πρόεσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Τσίπρας: Επαναφέρουμε το άσυλο -Περισσότερη Δημοκρατία στα πανεπιστήμια

«Η Παιδεία είναι θέμα βαθιά κοινωνικό, επηρεάζει τον τρόπο που οι άνθρωποι ζουν μέσα στην κοινωνία και έχουν πρόσβαση στην πληροφορία και τη γνώση. Η Παιδεία είναι δημοκρατικό δικαίωμα για να μπορούν οι πολίτες να ασκούν κριτική στην εξουσία. Η παιδεία είναι ζήτημα Δημοκρατίας» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία, στην Ολομέλεια του Σώματος.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, τόνισε ότι φιλοσοφία του συνίσταται σε περισσότερη δημοκρατία, θέσπιση δημοκρατικών κανόνων, άνοιγμα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα, σύνδεση με την κοινωνία και αυτό που, όπως είπε, ονομάζουμε προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Στόχος ειναι να στήσουμε ένα νέο όραμα για την εκπαίδευση. Να βάλουμε στο παρόν τα θεμέλια του μέλλοντος, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: Συγκροτούμε δομές που θα βοηθησουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να συνδέονται μεταξύ τους και με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Καταργούμε τα συμβούλια διοίκησης για να αποκαταστήσουμε την δημοκρατία και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η άποψη της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη για την αξιολόγηση, είναι μια ακραία φιλελεύθερη αντίληψη για τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας και των πανεπιστημίων και συμπλήρωσε: Ριγμένα στην αρένα του ανταγωνισμού θα αλληλοσκοτώνονται για το ποιο θα επιβιώσει στο ακαδημαϊκό "σαρβάιβορ". Όλοι εναντίον όλων και ο καθένας μόνος του. Αξιολόγηση ναι, ακαδημαϊκή ζούγκλα όχι.

Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις διαλυτικές συνθήκες που δημιούργησαν ακραίες παρεμβάσεις τα προηγούμενα χρόνια. Τη διαφθορά στην εκλογή πρυτανικών Αρχών την είχαν στήσει οι δικές σας φοιτητικές παρατάξεις, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Φέρνουμε έναν νόμο πλαίσιο να ψηφίζονται χωριστά οι πρυτάνεις, από τους αντιπρυτάνεις. Οι πρυτανικές αρχές δεν είναι κόμματα, ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός.

Να δώσουμε τη δυνατότητα να διασφαλίζεται η ελεύθερη παρουσία όλων των ιδεών στα πανεπιστήμια, με σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών. Ο μόνος τρόπος για να λύνονται τα προβλήματα είναι ο διάλογος μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και όχι μαζικές αστυνομικές επιχειρήσεις που θυμίσουν άλλες εποχές, σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «δεν φοβόμαστε το φοιτητικό κίνημα: Επαναφέρουμε το άσυλο για την ελεύθερη παρουσία των ιδεών, αρκεί να σέβονται τις δημοκρατικές ελευθερίες».

Αναφερόμενος στα δίδακτρα των μεταπτυχιακών, ο κ. Τσίπρας είπε: «Σταματάμε τη φάμπρικα των πολύ υψηλών διδάκτρων στα μεταπτυχιακά που αυξάνουν τά έσοδα μιας μικρής μερίδας καθηγητών και από την άλλη αποκλείουν από τις σπουδές όσους φοιτητές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Κανένας φοιτητής δεν θα αποκλείεται, εάν αδυνατεί να πληρώσει».

Με την κατάργηση των Συμβουλίων Διοίκησης, αποκαθιστούμε τη δημοκρατία και το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ. Πρόκειται για στοιχειώδη κίνηση σεβασμού. Ανοίγουμε τον δρόμο για συνέργειες πανεπιστημίων και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ανέφερε, επίσης, ο κ. Τσίπρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από Dizzo. Από το Blogger.