24 Αυγούστου 2017

Διπλωματικό «καρφί» Μέρκελ σε Τραμπ: Σε περίπτωση πολέμου ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας δεν θα ταχθούμε απαραίτητα υπέρ σας

Σε μια προειδοποίηση προς την Ουάσιγκτον, με ιδιαίτερα διπλωματικό τρόπο, προχώρησε η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε ότι η Γερμανία δεν θα ταχθεί απαραιτήτως στο πλευρό των ΗΠΑ σε ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη με τη Βόρεια Κορέα.


Κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την  γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η Γερμανίδα καγκελάριος τάχθηκε για άλλη μια φορά υπέρ μιας διπλωματικής λύσης και τόνισε ότι το Βερολίνο και η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) είναι υπέρ μιας ειρηνικής λύσης.

Ερωτηθείσα εάν το Βερολίνο θα έπαιρνε αυτομάτως την πλευρά των ΗΠΑ σε ενδεχόμενο πόλεμο, η κ. Μέρκελ απάντησε: «Όχι, όχι αυτόματα. Δεν βλέπω στρατιωτική λύση στην [σ.σ. κρίση] με τη Βόρεια Κορέα. Πιστεύω ότι είναι λανθασμένη κίνηση».

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα... Δεν μπορούμε απλώς να επιμένουμε σε διπλωματική λύση ενώ καθόμαστε και δεν κάνουμε τίποτα» υπογράμμισε η ίδια.

Τον περασμένο μήνα, η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση δύο διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, προκαλώντας έντονη ανησυχία στην παγκόσμια πολιτική σκηνή. Ο αμερικανικός στρατός απάντησε με επιδείξεις ισχύος και Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν προχώρησαν σε σειρά εμπρηστικών δηλώσεων.

Αυτή την περίοδο, ΗΠΑ και Νότια Κορέα πραγματοποιούν μεγάλη στρατιωτική άσκηση. Η Βόρεια Κορέα χαρακτήρισε «απερίσκεπτη» την απόφαση των δύο χωρών, αναφέροντας παράλληλα ότι η άσκηση αυτή μπορεί να περιπλέξει την κατάσταση και να την οδηγήσει «σε φάση πυρηνικού πολέμου».

H κ. Μέρκελ, που αυτή τη στιγμή είναι το φαβορί των εκλογών και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αναμένεται να επανεκλεγεί καγκελάριος της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – όπως η χώρα της και η Γαλλία- πρέπει να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη διασφάλιση της ειρήνης και την ανεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στο πρόβλημα.

Πηγή: Reuters