10 Αυγούστου 2017

Τα μπάνια του λαού και ο Αύγουστος με ΣΥΡΙΖΑ

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Τη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου «ε, να μη χαλάσουμε και τα μπάνια του λαού», ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι δεν την… ασπάζεται. Έχει καταφέρει, την ώρα που ο καύσωνας επιμένει, με απανωτές δηλώσεις στελεχών του να δημιουργήσει ακόμα και ενδοκυβερνητικούς τριγμούς. Όπως επίσης να δώσει «πάτημα» στην Νέα Δημοκρατία και γενικότερα στην αντιπολίτευση να σηκώσει τους τόνους για θέματα όπως την αριστεία και την Ορθοδοξία.


Ο Αύγουστος, λοιπόν, αναδεικνύεται σε έναν καυτό πολιτικά μήνα, κυρίως βέβαια μετά το άδειασμα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου στον Πρόεδρο της Βουλής. «Οι δηλώσεις του προέδρου της Βουλής μας βρίσκουν απόλυτα αντίθετους όπως και την μεγάλη πλειοψηφία των Ορθόδοξων Ελλήνων», έγραψε στο twitter ο κ. Καμμένος.

Το «πρόβλημα» γίνεται, μάλιστα, εντονότερο, αφού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος υπερασπίστηκε πλήρως τον Ν. Βούτση, αποδεικνύοντας ότι οι ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα είναι τεράστιες. Και βέβαια με δεδομένη μια ενδεχόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος μπαίνει στην εξίσωση πλέον η κατάργηση του άρθρου 3, το οποίο αναφέρεται στις σχέσεις Εκκλησίας- Κράτους και σημειώνει ότι «επικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού».

Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση περιμένει στην… γωνία, δείχνοντας τα δόντια της εν’ όψει φθινοπώρου και τρίτης αξιολόγησης. Μολονότι τα  μπάνια του λαού να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο με την υπόθεση Γαβρόλγου, όσο με την αξιολόγηση στο Δημόσιο αλλά και την φωτιά στα Κύθηρα καλείται να δώσει εξηγήσεις για την πολιτική του αδράνεια. Και μπορεί να προσπαθεί να ξεφύγει με επιχειρήματα τύπου Τόσκα (για τον Δήμαρχο Κυθήρων, όπου τον εμφάνισε ως φερέφωνο της ΝΔ), αλλά η πραγματικότητα είναι αδιάψευστος μάρτυρας.  Όσο αφορά τον Υπουργό Παιδείας, αν και προσπάθησε να υποβαθμίσει το ζήτημα, ουσιαστικά «εκτέθηκε» περισσότερο, όταν μίλησε για «σκανδαλάκι», δίνοντας λαβή για νέα αρνητικά σχόλια.

Σε κάθε περίπτωση, ο φετινός Αύγουστος, μολονότι  εν πολλοίς τα μέτωπα με τους εταίρους και τα Μνημόνια έχουν (προσωρινά) κλείσει, αναδεικνύεται σε έναν ιδιαίτερα καυτό πολιτικά μήνα. Όχι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ το επιδιώκει (ποιος άλλωστε στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θα ήθελε ήρεμες διακοπές;), αλλά διότι είναι τέτοιες οι πολιτικές συνθήκες που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση με τα συνεχή μπρος πίσω της, που αναπόφευκτα δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Και μάλιστα, το γλυκό δένει από την  στιγμή που ανακοινώνεται (από τον αρμόδιο Υπουργό Χρήστο Σπίρτζη) ο διορισμός του πατέρα του Ν. Παππά, Στέλιο στην προεδρία του κρατικοποιημένου ΟΑΣΘ…

http://www.liberal.gr/arthro/158415/politiki/2017/ta-mpania-tou-laou-kai-o-augoustos-me-syriza-.html