01 Αυγούστου 2017

Πρύτανης ΑΠΘ για το άσυλο στα ΑΕΙ: Η αστυνομία δεν μπορεί να παρέμβει σε διακίνηση ναρκωτικών με το νέο νομοσχέδιο

Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε το νομοσχέδιο για την Παιδεία που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Θοδωρής Μήτκας.


«Το ν/σ δεν είναι καλή εξέλιξη για ΑΕΙ, δεν προσφέρει προοπτική, και προκαλεί αναστάτωση στον τρόπο που λειτουργούμε», είπε ο κ. Μήτκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ τόνισε ότι τόσο η σύγκλητος και η πρυτανεία του ΑΠΘ, όσο και η Σύνοδος των Πρυτάνεων εξέφρασαν τις αντιρρήσεις του για αυτό στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, χωρίς να γίνουν όμως δεκτές.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα του ασύλου εξήγησε ότι σε αυτό συμφώνησαν όλα τα πανεπιστήμια, ο αρμόδιος υπουργός όμως επέμεινε. «Ζητήσαμε να παραμείνει η διάταξη για το άσυλο ως έχει, και να παρεμβαίνει η αστυνομία όποτε τελούνται παραβατικές πράξεις, δηλαδή να ισχύει στο πανεπιστήμιο ό,τι ισχύει σε όλη την επικράτεια με σεβασμό στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών», είπε ο κ. Μήτκας και συνέχισε: «Όταν έχεις διακίνηση ναρκωτικών είναι δυνατόν να εξαρτάται η επέμβαση της αστυνομίας από την απόφαση ενός οργάνου (σ.σ πρυτανικό συμβούλιο με εκπρόσωπο φοιτητών) που έχει δυσκολία να συγκληθεί; Αυτά τα πράγματα μας φαίνονται αδιανόητα».

Παράλληλα, ο πρύτανης του ΑΠΘ εξήγησε ότι με το νομοσχέδιο ο τρόπος λειτουργίας των ερευνητικών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων γίνεται πολύ πιο δυσκολος και πολύπλοκος και με πολύ μεγαλύτερο έλεγχο από το υπουργείο Παιδείας, κάτι που αντιβαίνει και στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων. «Αλλάζει η λειτουργία του ΑΕΙ χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος και κέρδος. Ο τρόπος εκλογής πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων είναι τελείως λάθος», είπε ο κ. Μήτκας και απηύθυνε την εξής έκκληση στο πολιτικό προσωπικό: «Ψηφίστε κάτι, ό,τι νομίζετε για το δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά μη το αλλάζετε κάθε χρόνο… Αφήστε το για δέκα χρόνια για να μπορούμε να σχεδιάσουμε μια στρατηγική. Ενώ περνάμε μια κατάσταση διαρκούς υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης πάνω σε αυτό έρχονται διαρκείς αλλαγές στον τρόπο που λειτουργούμε… Πόσο να αντέξει αυτός ο οργανισμός;»

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος είπε: «Για το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου εφόσον προβλέπεται στο σύνταγμα η αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ θα έπρεπε να υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία στην οποία θα πρέπει να ανατίθεται η φύλαξη, βεβαίως δεν πρέπει να είναι ξέφραγο αμπέλι οι πανεπιστημιακοί χώροι όπως έγινε πέρυσι με το κάμπινγκ στο ΑΠΘ».