26 Αυγούστου 2017

Η αυτόνομη πολιτική στο real estate του Πάνου Καμμένου

[Πάντως βλέπω τους ψεκασμένους να διολισθαίνουν στην προδοσία και το ξεπούλημα... από τα 3 τρις της Τράπεζας της Ανατολής, πέσανε στα 600 δις του Σώρρα και τώρα πέσανε ακόμα πιο κάτω στα 34 δις του Καμμένου... πόσο ακόμα θα ρίξουν τις εκτιμήσεις τους για τον εθνικό πλούτο;]

Του Γιώργου Φιντικάκη

Όχι μόνο καλλιεργεί τον μύθο ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις κάθονται πάνω σε μια αμύθητης αξίας περιουσία, αλλά και συμπεριφέρεται σαν μην τον ακουμπά η μνημονιακή εντολή να μεταφερθούν στο υπερ-Ταμείο τα πιο εμπορικά και αξιοποιήσιμα ακίνητα των υπουργείων.


Ο λόγος για τον Πάνο Καμμένο που ακολουθεί μια δική του, εντελώς αυτόνομη πολιτική από την υπόλοιπη κυβέρνηση στο real estate, όπως άλλωστε κάνει και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Τι και αν η δέσμευση μεταβίβασης των ακινήτων των υπουργείων στο υπερ-Ταμείο αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, τι και αν έχουν συμμορφωθεί με αυτήν, έστω με αμφιθυμία, πολλοί από του συναδέλφους του, εκείνος κινείται ανεξάρτητα.

Συντηρεί έτσι το μύθο ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις κατέχουν μοναδικής αξίας φιλέτα, που κατά τον ίδιο έχουν αποτιμηθεί στα 34 δισ ευρώ, και που επιτέλους αξιοποιούνται, με δική του πρωτοβουλία, συμβάλλοντας στον προβληματικό προϋπολογισμό των τριών Οπλών.

Δεν έχει και μεγάλη σημασία που τα 34 δισ. αφορούν αντικειμενικές αξίες, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της υπηρεσίας αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ), και όχι εμπορικές, που ως γνωστόν υπολείπονται πλέον κατά πολύ των πρώτων.

Αυτό που έχει σημασία για τον Πάνο Καμμένο είναι ότι επιχειρεί να δημιουργήσει το δικό του success story, το ίδιο που ζήσαμε με μια άλλη υπόθεση, αυτή του ελληνικού ορυκτού πλούτου, όταν ακούγαμε ότι οι Έλληνες στρογγυλοκάθονται πάνω σε δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Σε αυτή τη λογική που επικράτησε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, ότι είμαστε σαν τον περιούσιο λαό που διαθέτει πακτωλό υδρογονανθράκων, κινείται και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Χωρίς να μπορεί να αποδείξει τα όσα υποστηρίζει, εντούτοις επιμένει ότι έχει μελέτες που αποτιμούν την ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων σε 34 δισ ευρώ.

Όσα δηλαδή είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία (30 δισ.) ή τα κονδύλια που θα διαθέσει ως το 2020 στην Ελλάδα η Κομισιόν για να ενισχύσει την απασχόληση (35 δισ.) ή τα χρήματα που πρόκειται να δαπανήσει η Κίνα μέχρι το 2020 για την αντιμετώπιση του ολοένα και μεγαλύτερου προβλήματος σκουπιδιών της χώρας (34 δισ.)!

Κατ’ επανάληψη άλλωστε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει δηλώσει ότι την τεράστια ακίνητη περιουσία του ΥΠΕΘΑ, από οικόπεδα, νησιά, πρώην στρατόπεδα, μέχρι παλιά πεδία βολής, πρώην αεροδρόμια, και λιμάνια, θα αξιοποιήσει το ίδιο το υπουργείο μέσω της υπηρεσίας που ο ίδιος έχει συστήσει. Τον Ιούλιο μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την αξιοποίηση της νήσου Φλέβες στον Αργοσαρωνικό, όπου συνήθως ασκούνται οι επίλεκτες δυνάμεις του Ναυτικού, ο υπουργός είχε αποκαλύψει ότι θα προκηρυχθεί ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την μακροχρόνια εκμίσθωσή τους. Παλαιότερα είχε κάνει λόγο για δύο επενδυτικές προτάσεις, μια από το Αμπου Ντάμπι, ύψους 3,6 δισ ευρώ, για δημιουργία στις Φλέβες ενός resort ικανού να δεχθεί 22.000 άτομα, και μια από το Ισράηλ για κατασκευή ενός "Silicon Island", δηλαδή ενός πρότυπου κέντρου έρευνας και ανάπτυξης.

Τι απ’ όλα τα παραπάνω θα συμβεί, αν θα βρεθούν αγοραστές που θα βγάλουν από την τσέπη τους 34 δισ, για να αγοράσουν παροπλισμένα στρατόπεδα και αεροδρόμια, ναυτικά οχυρά και νησίδες, κατά πόσο κάποια θα μεταφερθούν στο υπερ-Ταμείο, αν οι θεσμοί θα εγείρουν ενστάσεις, όλα αυτά μένει να φανούν.

Μέχρι τότε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα συνεχίζει να παρουσιάζει εαυτόν ως τον εθνικό μας μεσίτη, τον real estate developer που θα ανακαλύψει τον κρυμμένο "μιλιτέρ" θησαυρό εκεί που όλοι οι προκάτοχοί του απέτυχαν.

Ο αντιπρόεδρος πάντως της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, διαψεύδει στην προχθεσινή του ανακοίνωση  τους ισχυρισμούς Καμμένου. Επικαλείται τα όσα δήλωνε στις 6 Δεκεμβρίου 2016 ο υπουργός από το βήμα της Βουλής, ότι τα έσοδα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΥΠΕΘΑ θα ανέλθουν στα 300 εκατ. ευρώ για το 2017, και θα σταθεροποιηθούν στα 400 - 500 εκατ. ευρώ κατά τα επόμενα έτη. Σύμφωνα όμως με τον κ. Γεωργιάδη, πριν από τρεις ημέρες, δηλαδή στις 22 Αυγούστου 2017, η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) ανακοίνωσε ότι τα μέχρι σήμερα έσοδα από την αξιοποίηση για το έτος 2017, ανέρχονται σε μόλις 650 χιλιάδες ευρώ!

Το αν τα "χακί" ακίνητα κοστίζουν 34 δισ ευρώ, λιγότερο ή περισσότερο, θα αποδειχθεί μόνο στην πράξη. Διαφορετικά, όποιος δημιουργεί προσδοκίες για αβέβαια μελλοντικά έσοδα, και μάλιστα τέτοιας έκτασης, το κάνει μάλλον για λόγους εντυπώσεων.

Παρόμοιες μυθοπλασίες για τεράστια ποσά που χρειαζόταν μόνο να απλώσουμε το χέρι για τα πάρουμε, έχουμε ζήσει πολλές τα τελευταία χρόνια. Από τα δάνεια της Ρωσίας και της Κίνας έως τα 600 δισ. του Σώρρα και την "Τράπεζα της Ανατολής".

http://www.liberal.gr/arthro/161301/oikonomia/2017/i-autonomi-politiki-sto-real-estate-tou-panou-kammenou.html