Το 2014 ήταν το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Το 2015 το Παράλληλο Πρόγραμμα. Το 2016 υποσχέσεις για λύση στο χρέος και επιστροφή στην ανάπτυξη.
Με αφορμή την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην έκθεση της Θεσαλλονίκης επιλέξαμε τις 10 ερωτήσεις στις οποίες πρέπει να απαντήσει:
1η ερώτηση
Στην περσινή ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ένα χρονοδιάγραμμα ενεργειών για την έξοδο από την κρίση.
Αυτό περιελάμβανε 5 στόχους, εκ των οποίων κανένας δεν επετεύχθη:α) Σύντομο κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης
Η αξιολόγηση όχι απλώς δεν έκλεισε σύντομα, αλλά καθυστέρησε τουλάχιστον 6 μήνες. Στόχος ήταν να έχει ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2016, λόγω όμως των καθυστερήσεων της κυβέρνησης για λόγους επικοινωνιακούς (που τελικά οδήγησαν και σε νέα αχρείαστα μέτρα) ολοκληρώθηκε στις 15 Ιουνίου 2017.
β) Οριστικοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους
Πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα εφαρμοσθούν μόνο αν κριθούν αναγκαία σε περίπτωση απροσδόκητα δυσμενούς σεναρίου (Πηγή:The Third Economic Adjustment Programme for Greece - Second Review, σελ. 26)
γ) Ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα – μέλος της Ευρωζώνης που δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ο Πρωθυπουργός απέτυχε να εντάξει τη χώρα στο QE, παρότι το είχε υποσχεθεί πολλές φορές τα τελευταία δυόμιση χρόνια.
δ) Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης
Η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης κόστισε στην ανάπτυξη. Η Κυβέρνηση ψαλίδισε τις προβλέψεις της για το 2017. Αντί για ανάπτυξη 2,7%, τώρα προβλέπει 1,8%. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το β’ τρίμηνο του 2017 δείχνουν αύξηση μόλις 0,8% σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σύγκριση με το Β' τρίμηνο του 2016.
ε) Μείωση πλεονασμάτων για το 2019 και το 2020
Η κυβέρνηση υπέγραψε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π. μέχρι το 2022 και δέσμευσε τη χώρα σε διαρκή λιτότητα μέχρι το 2060 με πλεονάσματα 2%! ΠηγήThe Third Economic Adjustment Programme for Greece - Second Review, σελ. 24
Ποιο είναι το κόστος –το αποτιμητό σε χρήμα- της μη επίτευξης των παραπάνω στόχων;Υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, ώστε να έχουμε ένα μέτρο στη βάση του οποίου ο πολίτης θα κρίνει την πορεία της Κυβέρνησης;
2η ερώτηση
Πώς θα σχολίαζε σήμερα ο Πρωθυπουργός αυτή την αφίσα;
3η ερώτηση
Δήλωνε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ του 2015, ακριβώς πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου:
"Έχουμε εξασφαλίσει ότι το υπερταμείο θα έχει διάρκεια ζωής ίση με αυτή του δανειακού προγράμματος"
Τελικά τον Μάιο του 2016 υπέγραψε υπερταμείο το οποίο υποθηκεύει την περιουσία του Δημοσίου για 99 χρόνια (Νόμος 4389/2016, μέρος τέταρτο, άρθρο 186)
Γιατί ο Πρωθυπουργός δέχθηκε να δεσμεύσει για 99 χρόνια τη δημόσια περιουσία, όταν μάλιστα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου (που υποτίθεται πως είπε την αλήθεια για τα μέτρα) διαβεβαίωνε ότι το υπερταμείο θα έχει διάρκεια ζωής ίση με αυτή του δανειακού προγράμματος;
4η ερώτηση
Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας είχε πολεμήσει όλες τις μεγάλες επενδύσεις που προώθησε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Θυμίζουμε τις δηλώσεις:
Για το Έλληνικό
Τα περιφερειακά αεροδρόμια
Τα λιμάνια
Τον Αστέρα Βουλιαγμένης
Τον ΟΣΕ
Τις Σκουριές
Έφτασε μάλιστα στο σημείο να απειλεί επενδυτές που ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα:
Σήμερα το ελληνικό καθυστερεί διαρκώς και η κυβέρνηση βάζει όσο περισσότερα εμπόδια μπορεί στις μεγάλες επενδύσεις.
Ταυτόχρονα αυξάνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές δυσχεραίνοντας περαιτέρω τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές.
Μπορεί η χώρα να αναπτυχθεί και να βγει από τα μνημόνια έχοντας μια κυβέρνηση αποδεδειγμένα εχθρική προς τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα;
Πότε είχε δίκιο για τις αποκρατικοποιήσεις; Σήμερα που τις υπογράφει ή τότε που μιλούσε για αετονύχηδες και τις πολεμούσε στο δρόμο;
5η ερώτηση
Τους τελευταίους μήνες ο κ Γαβρόγλου παρουσίασε επτά διαφορετικά σχέδια για τη διαδικασία εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.
Παίζοντας πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των μαθητών, ο Υπουργός και η κυβέρνηση υπόσχονταν κατάργηση των Πανελλαδικών, γνωρίζοντας πολύ καλά πως δεν είχαν αξιόπιστο ενναλακτικό σχέδιο ώστε να αλλάξουν τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ένα δείγμα του λαϊκισμού του Υπουργού: Οι εξετάσεις δεν αφήνουν τους μαθητές να ερωτευθούν και πάνε για ποτό
Επειδή ο κ Γαβρόγλου μας έχει μπερδέψει, μπορεί ο Πρωθυπουργός να παρουσιάσει συγκεκριμένα το πώς θα διαμορφώσει το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση;
6η ερώτηση
Δεν έχετε δικαίωμα να δεσμεύσετε την επόμενη κυβέρνηση με τετελεσμένα και αποφάσεις που θα μας δένουν τα χέρια έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας όσο ήταν στην αντιπολίτευση.
Ας δούμε όμως τι έκανε όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση:
Υπέγραψε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π. μέχρι το 2022 και δέσμευσε τη χώρα σε διαρκή λιτότητα μέχρι το 2060 με πλεονάσματα 2%! (Πηγή: The Third Economic Adjustment Programme for Greece - Second Review, σελ. 24)
Δέσμευσε την επόμενη κυβέρνηση με μέτρα που θα εφαρμοστούν μέχρι και το 2021. Μείωση αφορολόγητου, μείωση συντάξεων, αυξήσεις εισφορών. (Πηγή: The Third Economic Adjustment Programme for Greece - Second Review, σελ. 10)
Υπέγραψε υπερταμείο το οποίο υποθηκεύει την περιουσία του Δημοσίου για 99 χρόνια (Νόμος 4389/2016, μέρος τέταρτο, άρθρο 186)
Η ερώτηση είναι η ίδια που έκανε και ο ίδιος σε προηγούμενη κυβέρνηση:
«Πιστεύετε ότι νομιμοποιήστε να δεσμεύετε τη χώρα σε μακροπρόθεσμα προγράμματα που υπερβαίνουν κατά πολύ τη θητεία αυτής της Βουλής;»
Ο Αλέξης Τσίπρας υποσχόταν στους ηλικιωμένους ότι δεν θα πληρώνουν χαράτσι:
Ακόμα ότι θα σηκώσει κεφάλι στους δανειστές και δεν θα κοπεί το ΕΚΑΣ
και ότι θα επιστρέψει τις 2 συντάξεις που έχουν κοπεί!
Σήμερα έχοντας κόψει το ΕΚΑΣ, έχοντας μειώσει τις συντάξεις και έχοντας διατηρήσει τον ΕΝΦΙΑ, δεν αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη από τους συνταξιούχους τους οποίους κορόιδεψε για να τον ψηφίσουν;
8η ερώτηση
Στην περσινή ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός είχε δώσει συγκεκριμένες υποσχέσεις στους επιχειρηματίες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.
Συγκεκριμένα, υποσχόταν στους επιχειρηματίες θέσπιση λογαριασμού αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης:
Λίγους μήνες αργότερα, η Υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ανακοίνωνε πως η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για ακατάσχετο λογαριασμό για τις επιχειρήσεις αναβάλλεται.
Αντιθέτως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέχρι το τέλος Ιουνίου 2017 είχαν γίνει κατασχέσεις σε 951.114 φορολογουμένους για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, ενώ υπάρχει η δυνατότητα επιβολής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για 1.608.263 φορολογούμενους ακόμα!
Ενώ στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ του 2016 υποσχόταν πάγωμα οφειλών που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31 Δεκεμβρίου 2016.
Τελικά με τον νόμο Κατρούγκαλου και την αλλαγή της βάσης υπολογισμού, οι εισφορές αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο.
Πώς μπορούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες να εμπιστευτούν έναν πρωθυπουργό ο οποίος τους λέει ψέματα κατ' εξακολούθηση; Για πόσο θα συνεχίσει η κυβέρνηση να διαλύει κάθε παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας;
Θα περιοριστεί η πολιτική των μαζικών κατασχέσεων λογαριασμών, την οποία μάλιστα κατήγγειλε στο παρελθόν ο Αλέξης Τσίπρας;
9η Ερώτηση
«Υπάρχει ποτέ κυβέρνηση στην Ελλάδα με 15% στις δημοσκοπήσεις που να λέει θα φύγω σε 2 χρόνια;»
Η ερώτηση δεν ανήκει σε εμάς, αλλά στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος αναφερόταν στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.
Πώς είναι δυνατόν σήμερα, έχοντας 15% στις δημοσκοπήσεις, να αρνείται τις εκλογές;
10η ερώτηση
Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί ένα πρόγραμμα το οποίο -όπως επανειλημμένως έχουν δηλώσει τα στελέχη του- δεν πιστεύει αλλά αναγκάζεται να εφαρμόσει.
Χαρακτηριστική η παραδοχή του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν ξέρουν να εφαρμόζουν μέτρα: «Αν ήταν να εφαρμόσουμε εμείς τα μέτρα καλύτερα να τα εφαρμόσει ο Βενιζέλος».
Έχουν άδικο όσοι κατηγορούν τον Πρωθυπουργό και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο μόνος λόγος που ψηφίζουν τα πάντα είναι για να μη χάσουν τις καρέκλες τις εξουσίας;