Για «παταγώδη αποτυχία» του συστήματος κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος - Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός ανέφερε πως για τις 1.195 θέσεις γιατρών (γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι) υποβλήθηκαν μόλις 600 αιτήσεις
Τα χειρότερα σενάρια επαληθεύτηκαν αναφορικά με τη στελέχωση με γιατρούς των περίφημων Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), επάνω στις οποίες φιλοδοξεί η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δομήσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) μέχρι το τέλος του έτους.
Μία εβδομάδα μετά την λήξη της προθεσμίας της σχετικής προκήρυξης, κι ενώ οι εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου επισήμαναν τα τρωτά σημεία του σχεδιασμού για την ΠΦΥ και εξέφραζαν τη βεβαιότητα πως το ενδιαφέρον των γιατρών θα ήταν αναιμικό υπό αυτά τα δεδομένα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παραδέχτηκε πως οι θέσεις γιατρών μένουν ακάλυπτες.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ανέφερε πως για τις 1.195 θέσεις γιατρών (γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι) υποβλήθηκαν μόλις 600 αιτήσεις.
Σύμφωνα με το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας είναι ομολογία της παταγώδους αποτυχίας του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που επιχείρησε να θεσπίσει η κυβέρνηση.
«Ο ιατρικός κόσμος όπως ήταν αναμενόμενο γύρισε την πλάτη του, στο συγκεντρωτικό και κρατικοδίαιτο νέο σύστημα παρά το γεγονός ότι μαστίζεται από την υποαπασχόληση και την ανεργία. Ο ΙΣΑ από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει ότι πρόκειται για ένα πρόχειρο νομοθέτημα, με πολύ σοβαρές αδυναμίες που το καθιστούν ανεφάρμοστο. Ωστόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, νομοθέτησε χωρίς να προηγηθεί διάλογος, με τους Ιατρικούς Συλλόγους και επέλεξε να αγνοήσει προκλητικά τις επισημάνσεις τους» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΙΣΑ.
Παναγιώτα Καρλατήρα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ