14 Σεπτεμβρίου 2017

Τα πιθανά νέα μέτρα για το 2018 ρίχνουν σκιά στη σχέση Τσίπρα-Τσακαλώτου

Η παραδοχή αξιωματούχου του ΥΠΟΙΚ ότι αν υπάρξει απόκλιση από τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% επαναφέρει τις προβληματικές σχέσεις των δύο - Συγκρούσεις υπήρξαν και στη δεύτερη αξιολόγηση


Τους φόβους ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και πως θα υπάρξει μεγάλη «τρύπα» στους οικονομικούς στόχους σε βαθμό που να αμφισβητείται σοβαρά η επίτευξη του στόχου για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, φέρνει στο προσκήνιο η χθεσινή προειδοποιητική αναφορά ανώτατου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών ότι ίσως υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα για την επόμενη χρονιά.

Η ομολογία, ουσιαστικά, αυτή διαψεύσει τον ισχυρισμό ή την εκτίμηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος από τη ΔΕΘ, μόλις την περασμένη Κυριακή, δήλωνε πως η τρίτη αξιολόγηση θα είναι πιο εύκολη από τις προηγούμενες και πως δεν θα περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα! Η παρέμβαση του αξιωματούχου, έρχεται σε μία κρίσιμη καμπή, λίγο πριν ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση και διαμορφώνει ένα εκρηκτικό τοπίο ενόψει των διαπραγματεύσεων. Αφενός, η ομολογία αυτή φαίνεται να επιδιώκει να προλάβει αξιώσεις των δανειστών, ώστε να μην διαμορφωθεί η εντύπωση πως οι Θεσμοί είναι εκείνοι που έρχονται με διάθεση να πιέσουν. Αφετέρου, η παρέμβαση ερμηνεύεται ως προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών, ουσιαστικά δηλαδή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, να μην αναλάβει μόνος του το κόστος των όποιων νέων μέτρων, αλλά να καταστήσει συνυπεύθυνο δημοσίως και το Μέγαρο Μαξίμου για τους σχετικούς χειρισμούς και τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η όλη υπόθεση με τη φιλολογία περί νέων μέτρων, θέτει σε αμφιβολία όλο το success story με το οποίο προσπαθεί η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Τσίπρας να αντεπεξέλθει στις κοινωνικές πιέσεις και την πολιτική αμφισβήτηση, που προκαλούν οι κυβερνητικές πολιτικές και ιδίως η φοροκαταιγίδα και οι παλινωδίες για τις επενδύσεις.

Πόσο μάλλον που από το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύθηκε χθες ότι τυχόν υπερπλεόνασμα από τη φετινή χρονιά δεν θα διανεμηθεί στους συνταξιούχους, όπως έγινε πέρσι, αλλά σε άλλες κατευθύνσεις και πάντα σε συνεννόηση με τους Θεσμούς.

Πάντως η παρέμβαση αυτή του οικονομικού επιτελείου, επαναφέρει και το θέμα των προβληματικών σχέσεων ανάμεσα στον κ. Τσακαλώτο και το Μέγαρο Μαξίμου. Η αίσθηση που διαμορφώνεται, σύμφωνα και με σχετικές πληροφορίες, είναι πως οι σχέσεις αυτές δεν είναι και στο καλύτερό τους σημείο. Και ότι στην αφετηρία της τρίτης αξιολόγησης, ο κ. Τσακαλώτος προσπαθεί να οριοθετήσει τους ρόλους, που θα έχουν ο ίδιος και το Μέγαρο Μαξίμου στη διαπραγμάτευση, καθώς στη διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης υπήρξαν πολλές συγκρούσεις επί της τακτικής και της στρατηγικής. Ο υπουργός Οικονομικών επιδιώκει να στείλει μήνυμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται σε συνεργασία με το Μαξίμου και βαρύνουν και το πρωθυπουργικό επιτελείο και άρα δεν είναι εκείνος, που φέρει όλη την ευθύνη για τις επιλογές.

Πάντως ενημέρωση και συνεννόηση με το Μαξίμου για τις χθεσινές ανεπίσημες δηλώσεις από το υπουργείο Οικονομικών δεν υπήρξε, γεγονός που φέρεται να έχει προκαλέσει αμηχανία έως δυσφορία στην ηγεσία της κυβέρνησης.