25 Σεπτεμβρίου 2017

Οι ΣΥΡΙΖΑίοι αρχαιολόγοι ζητούν παρέμβαση Τσίπρα: ALERT! Η Κονιόρδου προσπαθεί να δώσει άδειες για το Ελληνικό

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την Τετάρτη με το Ελληνικό ανάμεσα στα θέματα ημερήσιας διάταξης. Όπως ακριβώς ξεκίνησε η συζήτηση, έτσι θα συνεχιστεί. Η εισαγωγή του θέματος έγινε ως εξής:  «Έγκριση ή μη: α) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και β) της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά», Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής (συνεχιζόμενο)». Δηλαδή, δεν θα συζητήσει την κήρυξη τμήματος ιδιοκτησίας της επένδυσης αλλά και των δήμων Αλίμου και Ελληνικού έξω από τα όρια του συγκεκριμένου ακινήτου.


Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, που έχει καταθέσει γραπτό αίτημα προς την υπουργό Πολιτισμού ζητώντας να προηγηθεί η συζήτηση για κήρυξη, απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Με αυτήν, «καρφώνει» την υπουργό Πολιτισμού, λέγοντας: «στην περίπτωση των αρχαιοτήτων στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, οι ενέργειες που έχουν επιλεγεί από την πολιτική ηγεσία, και συγκεκριμένα την Υπουργό Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου, κάθε άλλο παρά προσήλωση στην κείμενη νομοθεσία συνιστούν.»

Αναφέρει πως πρέπει να προηγηθεί η κήρυξη και πως το μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στο υπουργείο και την Ελληνικό Α.Ε. «παραβιάζει την ορθή διοικητική διαδικασία και το άρθρο 12 του Αρχαιολογικού Νόμου 3028/2003, και υπογράφηκε αναρμοδίως» κ.α

Ο ΣΕΑ σημειώνει πως θα υπάρξουν «νέες εμπλοκές, δικαστικές διαμάχες και πολύμηνες καθυστερήσεις στο έργο, αφού ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει δεσμευτεί ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε πρόσφορο ένδικο μέσο για να διαφυλάξει την ισότιμη εφαρμογή του Αρχαιολογικού Νόμου».

«Ύστερα από τα παραπάνω ζητάμε την παρέμβασή σας για να σταματήσει αυτή η διελκυστίνδα και να ξαναγυρίσουμε στο δρόμο της ‘προσήλωσης στην κείμενη νομοθεσία, στους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας’, όπως ο ίδιος έχετε δεσμευτεί» καταλήγουν.

http://www.liberal.gr/arthro/168376/epikairotita/2017/oi-archaiologoi-isonkarfonounsin-koniordou-zitoun-parembasi-tsipra.html