01 Σεπτεμβρίου 2017

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ... ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ! Το Κρεμλίνο ψάχνει για γυναίκα αντίπαλο του Πούτιν στις προεδρικές εκλογές

Πέντε ώς επτά υποψήφιες έχουν κριθεί μέχρι στιγμής ιδανικές υποψήφιες, εκ των οποίων τρεις είναι μέλη της «Δίκαιης Ρωσίας», του τέταρτου μεγαλύτερου κόμματος της κρατικής Δούμα, σύμφωνα με τις πηγές του Κρεμλίνου


Σε αναζήτηση γυναικών που θα προτάξουν τα στήθη τους απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν διεκδικώντας την προεδρία της Ρωσίας στις εκλογές του 2018 φαίνεται ότι βρίσκεται το Κρεμλίνο, όπως επισημαίνει δημοσίευμα της εφημερίδας Vedomosti, επικαλούμενη πηγές της προεδρίας.

Πέντε ώς επτά υποψήφιες έχουν κριθεί μέχρι στιγμής ιδανικές υποψήφιες, εκ των οποίων τρεις είναι μέλη της «Δίκαιης Ρωσίας», του τέταρτου μεγαλύτερου κόμματος της κρατικής Δούμα, σύμφωνα με τις πηγές του Κρεμλίνου.

Μία άλλη πηγή προσκείμενη στην προεδρία συμπεριέλαβε τη δημοσιογράφο Ξένια Σαμπτσάκ, ως μία ιδανική συμμετέχουσα στην εκλογική μάχη απέναντι στον Πούτιν την άνιοξη του 2018, εξηγώντας ότι η Σαμπτσάκ διαθέτει το συνδυασμό μίας «νέας, έξυπνης, ενδιαφέρουσας σύγχρονης Ρωσίδας», ωστόσο υπάρχουν ακόμη ερωτηματικά για το αν θα αποφασίσει τελικά να θέσει υποψηφιότητα, σημειώνει η Vedomosti.

Η Σαμπτσάκ, η οποία είναι κόρη  τoυ εκλιπόντος πολιτικού Ανατόλι Σαμπτσάκ που είχε διατελέσει δήμαρχος της Αγίας Πετρούπολης, εξέφρασε την έκπληξη της, αλλά και την οργή της για τους σχεδιασμούς του Κρεμλίνου, αλλά και επειδή τα διάφορα έντυπα δεν της ζήτησαν να σχολιάσει η ίδια τους σχεδιασμούς του Κρεμλίνου.

η δημοσιογράφος, χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις , έγραψε στο Instagram, ότι τα έντυπα αυτά , παραβιάζοντας μια βασική αρχή της δημοσιογραφίας, «δεν θεώρησαν απαραίτητο μου ζητήσουν κάποιο σχόλιο» τονίζοντας πως είναι υπερήφανη που είναι «άνθρωπος ανεξάρτητος και δεν έχει καμία σχέση με την ρωσική προεδρία».

 Παράλληλα χρησιμοποιεί ιδιαίτερα απαξιωτικές εκφράσεις για το Κρεμλίνο και την πολιτική του για το οποίο γράφει : «Δεν γνωρίζω τι και ποιος συζητά εκεί στα υψηλά κλιμάκια, αλλά εδώ και καιρό παρατηρώ το πολιτικό μας τοπίο. Και η διάγνωση μου είναι μία, Κύριοι, ότι η πολιτική σας είναι σ…. Ανιαρή και απεχθής.».

Μία ακόμη υποψήφια είναι η Irina Petyelyayeva, μέλος της «Δίκαης Ρωσίας», η οποία εκφράστηκε με περισσότερο ενθουσιασμό σε σχέση με τη Σαμπτσάκ, τονίζοντας ότι «είναι μία κοινωνική αναζήτηση για τις γυναίκες στην πολιτική. Αυτό θα αυξήσει το ενδιαφέρον σε μία προβλέψιμη εκλογική αναμέτρηση».,

Στα ονόματα των πιθανών γυναικών υποψηφίων είναι και αυτό της προέδρου, της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Γυναικών Ρωσίας Νατάλια Βελίκαγια, η οποία δήλωσε στην εφημερίδα ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια παρόμοια συζήτηση μαζί της και θεωρεί σχεδόν απίθανο να γίνει κάτι τέτοιο.

Πάντως, πολιτική αναλυτές που ασχολήθηκαν με το δημοσίευμα είχαν ανάμεικτες αντιδράσεις σχετικά με το ζήτημα μίας γυναίκας υποψηφίου για την ρωσική προεδρία.

Ο πολιτικός επιστήμονας Konstantin Kalachyov, συμφώνησε ότι η συμμετοχή των γυναικών στην διεκδίκηση της προερίας, θα βοηθήσει στην διαφοροποίηση της εκλογικής μάχης και θα δημιουργήσει σασπένς σε μία γενικότερα προβλέψιμη προεκλογική εκστρατεία.

Ο αναλυτής πάντως του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών Αντρέι Κολιάντιν θεωρεί ότι προς το παρόν μια από τις πιο ρεαλιστικές εκδοχές είναι η συμμετοχή στην προεκλογική εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2018 της παλιάς φρουράς των αρχηγών των κομμάτων, παρότι εκτιμά ότι η συμμετοχή γυναικών θα ενίσχυε το ενδιαφέρον για τις εκλογές και θα έδειχνε ότι η προεκλογική εκστρατεία δεν διακατέχεται από μισογυνισμό.