Υπό το μανδύα… επενδυτή έφτασε στην Αθήνα ο πρόεδρος του Υπερταμείου Ζακ Λε Παπ στην αποστολή των επιχειρηματιών που ήρθαν στη χώρα μας την Πέμπτη συνοδεύοντας τον Εμανουέλ Μακρόν.
Ειδικότερα, στη λίστα λοιπόν των «39 προέδρων ή διευθυντικών στελεχών επιχειρήσεων» που πλαισίωσαν τον Γάλλο πρόεδρο στην Ελλάδα ήταν και ο «Jacques LE PAPE, γενικός επιθεωρητής Οικονομικών, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας».
Αυτός ο τίτλος σημαίνει ότι ο κ. Λε Παπ έχει τα ηνία του Υπερταμείου καθώς όπως ορίζει το Μνημόνιο 3 όλες οι αποφάσεις θα πρέπει να εγκρίνονται από το πενταμελές εποπτικό συμβούλιο. Το πρόβλημα είναι ότι δύο από τα πέντε μέλη διορίστηκαν και ελέγχονται από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών που είναι δανειστές της χώρας. Πρόκειται για τον πρόεδρο Ζακ Λε Παπ και το μέλος Νταβίντ Βεγκάρα ο οποίος είναι Ισπανός. Τα δύο αυτά στελέχη μπορούν να μπλοκάρουν ότι θέλουν εφόσον κάθε απόφαση λαμβάνεται, σύμφωνα με το νόμο που ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων.
Ως εκ τούτου ακόμη κι αν συμφωνήσουν σε κάτι οι τρεις Έλληνες του εποπτικού συμβουλίου που διόρισε η κυβέρνηση, εντούτοις δεν μπορούν να περάσουν τίποτα. Οι τρεις είναι το στέλεχος της ΤτΕ Γιώργος Ταβλάς και η λεγόμενη «παρέα της Αίγινας», ο Γιώργος Σταμπουλής, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Όλγα Χαρίτου, στέλεχος του τραπεζικού κλάδου και σύζυγος του βουλευτή Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορου Παπαδόπουλου. Κάτω από το εποπτικό λειτουργεί το διοικητικό συμβούλιο με διευθύνουσα τη Ράνια Αικατερινάρη.
Εκτός από τα ΕΛΤΑ, τον ΟΑΣΑ και το 34% της ΔΕΗ, στο Υπερταμείο θα περάσουν σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίηση του μνημονίου το 51% της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ για την οποία ενδιαφέρεται η Γαλλική SUEZ.
Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι πως γίνεται αυτός που «πουλάει» να εμφανίζεται στη λίστα αυτών που προσήλθαν σαν ενδιαφερόμενοι ακόμη και για το νερό της Θεσσαλονίκης.