Γνώση και παιχνίδι – σε μια αδιαίρετη ενότητα εκπαιδευτικών εφαρμογών για παιδιά αλλά και για ενήλικες στο Ψηφιακό Μουσείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Στο χέρι σας είναι… Δική σας η επιλογή… Ανάλογα με το πάζλ και τα κομμάτια του – τον αριθμό που εσείς θα διαλέξετε! Έχετε την δυνατότητα να ξεκινήσετε από τα 16 κομμάτια και να φθάσετε μέχρι και τα 100. Αλλά, μπορείτε να δοκιμάσετε την τύχη σας μια και έξω. Από την αρχή, με τα 100…
Αν προσπαθήσετε για παράδειγμα να συνθέσετε το πάζλ με ένα σταυροειδή ναό μετά τρούλου με τα 100 κομμάτια στη διάθεση σας, καλόν θα είναι να ενημερώσετε προηγουμένως τους οικείους σας να μην σε περιμένουν…
Αλλά, πάζλ με σταυροειδή μετά του τρούλου; Ναι, υπάρχει και είναι διαθέσιμο για όλους στην ενότητα Δημιουργώ και Μαθαίνω στις Εκπαιδευτικές Επιλογές του Ψηφιακού Μουσείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (www.iaathdigitalmuseum.gr).
Το πρώτο βήμα απαιτεί να επιλέξετε ανάμεσα στα εξής: Ο εκκλησιαστικός ναός, Τα σημαντικότερα κειμήλια της Εκκλησίας, Ορθόδοξη Λειτουργική, Τα μυστήρια της ορθόδοξης Εκκλησίας, Βυζαντινή Τέχνη, Οι άγιοι της Αθήνας, Αγιογραφία, Η εκκλησία της Ελλάδος.
Βεβαίως, αν η επιλογή μας είναι να πατήσουμε: Ο Εκκλησιαστικός ναός, τότε το πάζλ που θα εμφανισθεί θα έχει άμεση σχέση τουλάχιστον ως εικόνα με τα του Ναού. Στο ίδιο site διαβάζουμε: « Ο Ναός επιτελεί ένα σημαντικότατο ρόλο στη ζωή της Εκκλησίας. Είναι στενά συνδεδεμένος με τη ζωή της Εκκλησίας και ιδιαίτερα με την ευχαριστιακή σύναξη, η οποία είναι η κυριότερη σωτηριώδης πράξη Της. Εκτός από αυτό όμως, η σημασία του Ναού για τους πιστούς έχει και βαθύτερες συμβολικές προεκτάσεις. Σύμφωνα με την Θεολογία των Πατέρων της Εκκλησίας μας, όλες οι ενδοκοσμικές πραγματικότητες, εκτός από την αισθητή τους διάσταση έχουν και υπεραισθητή και μυστική διάσταση. Ο Ορθόδοξος Ναός δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Η τεράστια σημασία που έχει για τη ζωή της Εκκλησίας έδωσε την αφορμή για σημαντικούς συμβολισμούς, χρήσιμους για την αναγωγή του πιστού σε υψηλές υπεραισθητές εμπειρίες. Ο Ορθόδοξος Ναός είναι μια μικρογραφία του σύμπαντος κόσμου (ορατού και αοράτου)».
Από τη μια πλευρά η γνώση, από την άλλη το παιχνίδι. Και τα δύο μετράνε!
Γ. Κ. Καρατζάς
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ