Την ικανοποίησή του για την έκβαση του πρώτου γύρου διυπουργικών διαβουλεύσεων σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Σχεδίου Δράσης (Action Plan), ο οποίος πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βερολίνο, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και τόνισε ότι η Γερμανία αναγνωρίζει τις θετικές προοπτικές που έχουν διαμορφωθεί στην Ελλάδα και επιθυμεί να τις στηρίξει.
«Μπορεί να έχουμε περάσει από δυσκολίες, αλλά επειδή οι ρίζες της φιλίας μας είναι βαθιές και εδράζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, στην εταιρικότητα και στην συναντίληψη σε ό,τι αφορά είτε την Ευρώπη είτε την υφήλιο, αυτές οι δυσκολίες πρέπει και μπορούν να αποτελέσουν παρελθόν», δήλωσε ο κ. Αμανατίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η μόνιμη σχέση συνεργασίας των δύο κρατών, η οποία θεσμοθετήθηκε με πρωτοβουλία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών το 2016, θα δημιουργήσει ευκαιρίες ενισχυτικές της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας για τους νέους στην Ελλάδα.
Κατά τις σημερινές διαβουλεύσεις του κ. Αμανατίδη με τον γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκους Έντερερ, αλλά και των Γενικών Γραμματέων των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Τουρισμού, Παιδείας και Πολιτισμού με τους ομολόγους τους της γερμανικής κυβέρνησης, επαναβεβαιώθηκε η προσήλωση και των δύο πλευρών στο Σχέδιο Δράσης Διμερούς Συνεργασίας, το οποίο αναγνωρίζεται ως «ορόσημο» στις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ αναγνωρίστηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί από την υπογραφή του Σχεδίου μέχρι σήμερα.
Συγκεκριμένα:
Στον τομέα της πολιτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών, επισημαίνονται οι διαβουλεύσεις για ζητήματα όπως οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, οι πολιτικές στον τομέα της ασφάλειας, τα Δυτικά Βαλκάνια, η Μέση Ανατολή και η Ανατολική Ασία και τονίζεται η πρόθεση οι επαφές να συνεχιστούν «λαμβάνοντας υπόψιν την ευρωπαϊκή περιφερειακή ασφάλεια».
«Η Ελλάδα και η Γερμανία εργάζονται προκειμένου να ενισχύσουν τις θετικές προοπτικές οι οποίες έχουν καταγραφεί στην πραγματική οικονομία της Ελλάδας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τις συναντήσεις.
Στον ίδιο τομέα περιλαμβάνονται ανταλλαγές και συνεργασία σε ό,τι αφορά την τρομοκρατία και την εγκληματικότητα, συνεργασία των διπλωματικών ακαδημιών και εντατικός διάλογος για το μεγάλο θέμα της μετανάστευσης.
Στον τομέα της οικονομικής και τεχνολογικής συνεργασίας περιλαμβάνονται η προώθηση των εξαγωγών καθώς και από κοινού δράσεις στους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού.
Στον τομέα της επιστημονικής, πολιτιστικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας σημειώνονται οι δράσεις που αφορούν την έρευνα, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και την πολιτιστική συνεργασία, ενώ ειδική μνεία γίνεται μεταξύ άλλων στην προστασία Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τα μαθήματα γερμανικής γλώσσας και την λογοτεχνική μετάφραση.
Στην Συνεργασία στο επίπεδο της κοινωνίας επισημαίνεται το Ελληνογερμανικό Γραφείο Νέων, για το οποίο τον περασμένο Ιούλιο υπεγράφη σχετικό Μνημόνιο, ενώ οι πρώτες συνομιλίες αναμένονται τον επόμενο μήνα, αλλά και ανταλλαγές μεταξύ οργανώσεων νεολαίας των δύο χωρών.