06 Σεπτεμβρίου 2017

Έπεσε το τελευταίο οχυρό του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία

Ο συριακός στρατός εισήλθε στην πόλη Ντέϊρ εζ Ζορ, αφού κατέλαβε το τελευταίο οχυρό του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA.


Ο συριακός στρατός απελευθέρωσε την πόλη Deir ez Zor, τη μεγαλύτερη πόλη στην ανατολική πλευρά της χώρας, που είχε καταλάβει το Ισλαμικό Κράτος, από το 2014.
Πριν οι δυνάμεις της Συρίας, σπάσουν τις αμυντικές γραμμές των τρομοκρατών, πραγματοποιήθηκαν στρατιωτικές επιχειρήσεις με αεροπορική κάλυψη. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου SANA , η πολεμική αεροπορία της Συρίας κατέστρεψε ένα κομβόϊ δέκα οχημάτων των τζιχαντιστών νοτιοδυτικά του Ντέϊρ εζ Ζορ.


Ο συριακός κυβερνητικός στρατός έχει καταλάβει αποθήκες πυρομαχικών των τρομοκρατών στην περιοχή και έχει κατασχέσει τα όπλα και τα πυρομαχικά τους στην Σαλάμιε και στη Χάμα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ντέϊρ εζ Ζορ υπήρξε θέατρο σκληρών μαχών ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας, οι οποίες εξαπέλυσαν επίθεση από τα ανατολικά μετά την απελευθέρωση της Παλμύρα και στις δυνάμεις των τζιχαντιστών που συγκεντρώθηκαν εκεί μετά τις μάχες στη Ράκα και τη Μοσούλη, η οποία ήταν η «πρωτεύουσά» τους στο Ιράκ.

Ο δημοσιογράφος και αναλυτής Ραφαέλ Αράγια Μάσρυ επισημαίνει ότι η απελευθέρωση της Ντέϊρ εζ Ζορ «είναι πολύ σημαντική και θα είναι ίσης σημασίας, όσο και η απελευθέρωση του Χαλεπίου».

Κατά τη διάρκεια του διεθνούς φόρουμ «Army-2017», ο επικεφαλής της κύριας επιχειρησιακής διοίκησης του ρωσικού προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων, Σεργκέι Ρούντσκοϊ, τον περασμένο Αύγουστο εκτίμησε ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε 9.000 στρατεύματα, συγκεντρωμένα στο κέντρο της Συρίας και σε περιοχές που συνορεύουν με το Ιράκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πτώση της Ντέϊρ εζ Ζορ θα σήμαινε την ήττα της τρομοκρατικής οργάνωσης.