28 Σεπτεμβρίου 2017

Τρικυμία Βλαζάκη στην κυβέρνηση για το Ελληνικό

Του Γιώργου Φιντικάκη

Αναστάτωση προκαλεί στο Μαξίμου το αντάρτικο της γενικής γραμματέως του υπ. Πολιτισμού Μαρίας Ανδρεαδάκη Βλαζάκη που βρίσκεται πίσω από την τρίτη αναβολή της απόφασης για το Ελληνικό, και που με τη στάση της έχει εγκλωβίσει τη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal το θέμα πρόκειται να απασχολήσει σήμερα σε υψηλό επίπεδο όσους υπουργούς εμπλέκονται με το ξεμπλοκάρισμα της επένδυσης, και ενώ στο τραπέζι βρίσκονται εισηγήσεις για την απομάκρυνση της κας Βλαζάκη από το υπ. Πολιτισμού. 

Στην πραγματικότητα το Ελληνικό είναι άλλο ένα θέμα όπου η κυβέρνηση βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μια κατάσταση "μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα". Αν καρατομήσει τη κα Βλαζάκη θα δώσει επιχειρήματα στην αξιωματική αντιπολίτευση που την κατηγορεί από χθες για ένα ακόμη φιάσκο, αν πάλι τη διατηρήσει, τότε κινδυνεύει να μην ξεκολλήσει ποτέ η συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Στην ουσία, η κυβερνώσα παράταξη έχει εγκλωβιστεί για μια ακόμη φορά στο παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ και στις λογικές που ο ίδιος εξέθρεψε, τις οποίες και δεν μπορεί να αποκηρύξει, αφού έχει εκλεγεί από ένα κοινό που είχε πιστέψει στην ακύρωση της επένδυσης του Ελληνικού.

Τα όσα συνέβησαν χθες στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, το κατ’ επανάληψη άδειασμα της Λ.Κονιόρδου από την υφισταμένη της Μ. Βλαζάκη, το γεγονός ότι η τελευταία παραμένει στη θέση της παρά το μπαϊράκι ανταρσίας που έχει σηκώσει, είναι ένα επιπλέον δείγμα ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο. Τα συμπτώματα διάλυσης είναι συνεχή (Ελληνικό, Σκουριές, αεροδρόμια, Κασσιόπη, κ.ά.), πολλαπλασιάζονται εκθετικά, και στέλνουν το μήνυμα, ότι κάποιοι τραβούν τη κυβέρνηση από το μανίκι, δίχως ο Πρωθυπουργός να ελέγχει κανέναν.

Δεν ξέρουμε αν τελικά η Κονιόρδου θα πάρει εντολή να απομακρύνει τη Βλαζάκη, το μόνο βέβαιο είναι ότι το ΚΑΣ, το οποίο δεν εμπιστεύονται στην κυβέρνηση για να δώσει λύση στο Ελληνικό, είναι εκείνο που καθορίζει και την ατζέντα της. Τρεις φορές η κυβέρνηση δεν κατάφερε να ελέγξει τη ΓΓ του ΥΠΠΟΑ, ο Πρωθυπουργός διστάζει να πάρει την πολιτική ευθύνη, και όλ' αυτά επιβεβαιώνουν τους επικριτές του ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξακολουθεί να λειτουργεί ως συνονθύλευμα πολιτικών φορέων και προσώπων με μικρό εκτόπισμα, αλλά με τον καθένα να έχει και τη δική του ατζέντα.

Η Μαρία Βλαζάκη που διεκδικεί από τη Νάντια Βαλαβάνη το ρόλο της "πασιονάριας του Ελληνικού", και φέρεται αποφασισμένη να μπλοκάρει το έργο. Ο Νίκος Φίλης, βουλευτής της Α' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός και μέλος της ομάδας των "53", που παρέστη χθες έξω από το ΚΑΣ, σε συμπαράσταση των συγκεντρωμένων αρχαιολόγων. Οταν ερωτήθηκε κατά πόσο η κίνησή του έρχεται σε αντίθεση με την επιθυμία της κυβέρνησης ως προς το θέμα του Ελληνικού, απάντησε ότι αισθάνεται ελεύθερος να εκφέρει την άποψή του. Στα πολιτικά πηγαδάκια, το όνομα Φίλη ακούγεται ως υποψήφιος διάδοχος της Λ.Κονιόρδου στο υπ.Πολιτισμού. Οσο για τη Κονιόρδου το Σάββατο έχει προγραμματίσει να βρίσκεται στο Βερολίνο, όπου και θα παραμείνει μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, προκειμένου να συμμετάσχει στη παράσταση του αμερικανού σκηνοθέτη Μπόμπ Γουίλσον "Ο Λούθηρος χορεύει για τους θεούς". Μπορεί κατόπιν να επιστρέψει στην Αθήνα, τούτο όμως δεν σημαίνει πως αν το συγκεκριμένο έργο κάνει παγκόσμια περιοδεία δεν θα ξαναφύγει στο εξωτερικό. Οσο για τον Αλέξη Τσίπρα προβάρει με κάθε ευκαιρία το φρεσκοραμμένο του φιλοεπενδυτικό κοστούμι, δίχως πια να πείθει κανέναν ότι μπορεί να μεταλλαχθεί σε κάτι που δεν ήταν ποτέ.

Εχει ενδιαφέρον ότι αργά χθες το βράδυ, το Μαξίμου, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το φιάσκο του ΚΑΣ, διέρρεε ότι δεν θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούληση της κυβέρνησης και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό. Στην πραγματικότητα οι σκόπιμες κωλυσιεργίες έχουν ήδη συμβεί. Η κα Βλαζάκη είναι η μοναδική υπεύθυνη για την κατάρτιση της ημερήσιας διάταξης ως πρόεδρος του ΚΑΣ. Κάλλιστα θα μπορούσε να είχε ήδη συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη την απόφαση για κήρυξη ή μη του χώρου ως αρχαιολογικού. Δεν το έκανε για να ροκανίσει το χρόνο.

Οι δασολόγοι περιμένουν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά οι αρχαιολόγοι!

Το Ελληνικό έχει άλλη μια ενδιαφέρουσα πτυχή. Ο λόγος για το περίφημο "δάσος" των 37 στρεμμάτων. Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες του Liberal, η Επιτροπή Δασικών Αμφισβητήσεων της αποκεντρωμένης διοίκησης, η οποία προέβη προ εβδομάδων σε αυτοψία, συνεδρίασε τη Τρίτη προκειμένου να ανακοινώσει τη σχετική απόφαση: Αν και κατά πόσο δηλαδή τα 37 στρέμματα είναι πράγματι δάσος ή θα δικαιώσει την προσφυγή της Ελληνικόν ΑΕ και του ΤΑΙΠΕΔ ότι πρόκειται για "τεχνητή φύτευση", επικαλούμενοι σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Η Επιτροπή, της οποίας προΐσταται ο Δασάρχης Λαυρίου, πήρε τελικά την απόφαση να μην ανακοινώσει την απόφασή της, παρά να περιμένει την γνωμοδότηση του ΚΑΣ ! Το σκεπτικό είναι το εξής: Να αφήσουν το ΚΑΣ να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, αφού αν τελικά κηρύξει αρχαιολογική την έκταση, θα δεχθεί εκείνο το σύνολο των πιέσεων και την επακόλουθη κριτική, και τα φώτα της δημοσιότητας θα φύγουν από την Επιτροπή Δασικών Αμφισβητήσεων και το βάρος που αυτή έχει επωμιστεί.