03 Σεπτεμβρίου 2017

Είναι ο Τσίπρας, ψεύτης;

Του Γιάννη Παντελάκη

Ο Τσίπρας γράφει για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Με αφορμή την 3η Σεπτέμβρη, ημερομηνία διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός έγραψε ένα άρθρο με το χαρακτηριστικό τίτλο: «Ήταν ο Ανδρέας ψεύτης;». Η σκοπιμότητα του άρθρου, περικλείεται στον τίτλο. Το κυρίαρχο πρόβλημα του Τσίπρα το οποίο σε μεγάλο βαθμό έχει ακυρώσει τα όποια προσωπικά πλεονεκτήματα διέθετε, είναι αυτό.
Ό,τι από μεγάλο μέρος της κοινωνίας, θεωρείται ψεύτης. Και ιδιαίτερα από τους προδομένους ψηφοφόρους του, τους οποίους έχει χάσει και τους οποίους έχει απόλυτη ανάγκη τώρα. Ταυτιζόμενος με έμμεσο τρόπο με τον Παπανδρέου, ο Τσίπρας επιχειρεί ν απαντήσει σ αυτή την πολιτική κατηγορία, ότι δεν είναι δηλαδή ψεύτης. Ουσιαστικά με το άρθρο του, απαντάει όχι για τον Παπανδρέου, αλλά για τον ίδιο.

Έτσι, αναφέρεται στην προσωπικότητα και πορεία του Παπανδρέου με κολακευτικό τρόπο επιχειρώντας να πει με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο, ότι όπως κάποιοι θεωρούσαν τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ «λαϊκιστή, λαοπλάνο, ψεύτη, επενδυτή σε απάτες και αυταπάτες» (δικές του λέξεις), έτσι θεωρούν κάποιοι άλλοι ότι και ο ίδιος έχει ανάλογα χαρακτηριστικά. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει, γιατί όπως γράφει (ο Τσίπρας ή ο λογογράφος του), ο Παπανδρέου «διέθετε το πολιτικό αισθητήριο να διαγνώσει την ιστορική στιγμή της Μεταπολίτευσης, τα ζητούμενα και τις μεγάλες δυνατότητες που αυτή άνοιγε». Με δυο λόγια, ο «ψεύτης» Παπανδρέου, είχε το πολιτικό αισθητήριο (γράφει ο Τσίπρας), όπως το έχει και ο ίδιος (το υπονοεί για τον εαυτό του).

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να περιοριστεί σε ύμνους για τον Παπανδρέου, κάτι τέτοιο θα ενοχλούσε ένα μέρος των στελεχών του που έχουν αναλωθεί σε σκληρή κριτική για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν. Έτσι, κάνει και ενός είδους κριτική στην μετέπειτα πορεία του Παπανδρέου για να τους ικανοποιήσει και αυτούς. Η κριτική βέβαια, εν μέρει αφορά την περίοδο Παπανδρέου, τα «φαινόμενα αποκέντρωσης της διαφθοράς, εκφυλισμού ιδεών και ανθρώπων, κυνισμού και καταδολίευσης των λαϊκών διαθέσεων» μετά τον θάνατο του Παπανδρέου προσέλαβαν καθολογικό χαρακτήρα «μέχρι να φτάσει το ΠΑΣΟΚ σε αυτό που είναι σήμερα».

Η τελευταία αυτή αναφορά, αποτελεί τον δεύτερο προφανή λόγο για να γράψει ο Τσίπρας ένα άρθρο για τον Παπανδρέου (στην εφημερίδα Ντοκουμέντο). Θέλει να βάλει ένα ακόμα λιθαράκι στην μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ στο νέο ΠΑΣΟΚ. Απαξιώνει το σημερινό ΠΑΣΟΚ το οποίο έφτασε στα χάλια που είναι σήμερα (αυτό υπονοεί), και έμμεσα μας λέει πως όπως ο ίδιος είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου της εποχής μας, έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το παλαιό «καλό» ΠΑΣΟΚ, πριν καταντήσει αυτό που είναι σήμερα. Η στόχευση αυτή, προφανώς συνδέεται και με τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά που αναζητεί αρχηγό μ ενός είδους ένωση των σκόρπιων κομματιών της. Ο Τσίπρας, επιχειρεί να παρέμβει με αυτόν τον έμμεσο τρόπο στα τεκταινόμενα στην κεντροαριστερά και να πει ότι κεντροαριστερά ουσιαστικά είναι ο ίδιος. Ας μην ψάχνουν οι ψηφοφόροι της, αλλού…

http://www.liberal.gr/arthro/162902/apopsi/arthra/einai-o-tsipras-pseutis.html