14 Σεπτεμβρίου 2017

«Απαγορευτικό»-σοκ από τους Δανειστές σε διαγραφές και «κούρεμα» δανείων: Ζητούν επίσπευση πλειστηριασμών

Στοπ σε κάθε μορφής άτυπη σεισάχθεια μέσω εκτεταμένων διαγραφών δανείων ή αποφυγής ρευστοποιήσεων περιουσιακών στοιχείων οφειλετών, βάζουν οι εποπτικές αρχές στις τράπεζες.


Πληροφορίες του capital.gr, από πλευράς ΕΚΤ (SSM), διαμηνύεται σαφώς στις ελληνικές τράπεζες ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να στηρίζουν τη μείωση των κόκκινων δανείων σε διαγραφές, ούτε να θεωρούν ότι θα ανακτήσουν οφειλές μόνο με ρυθμίσεις δανείων και όχι με πλειστηριασμούς και πωλήσεις.

Από τις ίδιες πηγές αναφέρεται πως τα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων επέμεναν «μονότονα και πιεστικά» να εφαρμόσουν τους υπόλοιπους τρόπους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δηλαδή την επίσπευση των πλειστηριασμών.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη μεταξύ τραπεζικών στελεχών, του εκτελεστικού μέλους του δ.σ. της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ και της αντιπρόεδρου του SSM, Σαμπίνε Λάουτενσλαγκερ, εστάλη το μήνυμα προς τους Έλληνες τραπεζίτες ότι ήταν «μέχρι εδώ καλά, αλλά τα πράγματα δυσκολεύουν το 2018 και 2019, αν περιμένετε να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια μόνο από ρυθμίσεις δανείων».

Και η μόνη συνταγή επιτυχίας των στόχων, σύμφωνα με τις εποπτικές αρχές, είναι εκκίνηση των πλειστηριασμών και αύξηση των πωλήσεων δανείων.

Σημειώνεται ότι στο β΄ τρίμηνο του 2017 οι διαγραφές δανείων ανήλθαν σε 1,9 δισ. ευρώ, αγγίζοντας τα 3,3 δισ. ευρώ για το πρώτο μισό του έτους.

Όσο για τη δυσφορία που επιδεικνύουν τόσο οι εποπτικές αρχές, όσο και οι «θεσμοί» για το γεγονός ότι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, αυτή συνδέεται με την εκ νέου παράταση που παίρνουν οι τελευταίοι, ανατρέποντας τον σχεδιασμό για τουλάχιστον 5.000 πλειστηριασμούς μέχρι τα τέλη του έτους.

Πλέον, καθώς ούτε στα τέλη Σεπτεμβρίου το σύστημα θα είναι έτοιμο να δεχτεί τη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ο πήχης των τραπεζών για τους φετινούς πλειστηριασμούς διαμορφώνεται το πολύ στους 1.000 πλειστηριασμούς.

Σημειώνεται ότι από τους 52.000 πλειστηριασμούς που είχαν πραγματοποιηθεί το 2009 και κατόπιν συνεχούς πτωτικής πορείας, πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 4.800 πλειστηριασμοί.

Και αυτό όταν, στο πλαίσιο της υποχρέωσης για μείωση των κόκκινων δανείων έως τα τέλη του 2019, οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί ότι θα πρέπει να ανακτήσουν περί τα 11 δισ. ευρώ από ρευστοποιήσεις.

Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αναμένεται να εντατικοποιήσουν από τις τράπεζες την προώθηση «φιλικών λύσεων» προς τους πελάτες.

Πρόκειται για τα προϊόντα με την ονομασία amicable solutions, τα οποία θα αφορούν δάνεια ήδη καταγγελμένα ή ενδεχομένως ακόμη και στο στάδιο που έχει εκδοθεί διαταγή πληρωμής.

Σημειώνεται ότι όταν ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, θα διενεργούνται στο γραφείο του συμβολαιογράφου και όχι στο Ειρηνοδικείο, τρεις ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή), από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Στο νέο σύστημα θα μπορούν να μετέχουν ενδιαφερόμενοι όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.

Ο νόμος προβλέπει επιβολή ειδικού τέλους συμμετοχής, του οποίου τα ποσά θα κατατίθενται στο ΤΑΧΙΔΙΚ (Ταμείο για τα Δικαστικά Κτίρια) αλλά και στους συμβολαιογραφικούς συλλόγους που θα μετέχουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διενέργειας των πλειστηριασμών.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ CAPITAL.GR