15 Σεπτεμβρίου 2017

Αποκάλυψη: Με παρατάσεις από τον Κουρουμπλή έπλεε το «Αγία Ζώνη ΙΙ» [έγγραφα]

Mε παρατάσεις κυκλοφορούσε το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ», το οποίο προκάλεσε την τεράστια ρύπανση στον Σαρωνικό. Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής καλεί τον κόσμο να... κολυμπάει ελεύθερα!

Όπως αποδεικνύεται από έγγραφο του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων του Υπουργείου Ναυτιλίας, που αποκαλύπτει το πόρταλ «902.gr», το πιστοποιητικό αξιοπλοΐας του πλοίου είχε λήξει στις 27 Ιουλίου και είχε λάβει παράταση για δύο μήνες.

Συγκεκριμένα, στις 26 Ιουλίου δόθηκε παράταση μέχρι τις 6 Αυγούστου. Στη συνέχεια, ακολούθησε και άλλη παράταση μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου. Η παράταση δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί και το πλοίο ναυάγησε στις 10 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας την τεράστια ζημιά στον Σαρωνικό.

Η αποκάλυψη προκαλεί πληθώρα ερωτημάτων για τις ευθύνες του υπουργείου Ναυτιλίας.







Κουρουμπλής: Κολυμπήστε ελεύθερα!
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ ο Παν. Κουρουμπλής υπεραμύνθηκε εκ νέου των χειρισμών του λέγοντας ότι έκανε την δουλειά του με ευσυνειδησία.

«Σε ένα μήνα θα γίνουν μετρήσεις και θα δούμε τι αποτέλεσμα θα έχουμε» είπε για την ποιότητα των νερών. Ωστόσο, την ώρα που οι εικόνες με την θαλάσσια ρύπανση κάνουν το γύρο του κόσμου, ο Παν. Κουρουμπλής, σε ερώτηση αν ο κόσμος μπορεί να κολυμπάει στις ακτές του Σαρωνικού, απάντησε: «Γιατί να μην κάνει μπάνιο ο κόσμος; Εγώ πιστεύω ότι είναι ασφαλής!».

Νωρίτερα, ο υπουργός Ναυτιλίας που έχει γίνει δέκτης σφοδρότατης κριτικής σε συνέντευξη Τύπου υποστήριξε ότι η κινητοποίηση του μηχανισμού ήταν άμεση και αποτελεσματική!

Μάλιστα, ο Παν. Κουρουμπλής έριξε την ευθύνη για την πετρελαιοκηλίδα στα... θαλάσσια ρεύματα.

Greenpeace: Το μαζούτ δολοφονεί ό,τι υπάρχει στη θάλασσα -Απαγορευτικό το κολύμπι
Τους ισχυρισμούς Κουρουμπλή για ελεύθερο κολύμπι, αναιρεί ο υπεύθυνος εκστρατειών της Greenpeace Δημήτρης Ιμπραήμ. Μιλώντας για τη σοβαρή ρύπανση που προκάλεσε στις ακτές της Αττικής η βύθιση του μικρού δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», επεσήμαινε ότι θαλάσσιοι οργανισμοί και θαλασσοπούλια «καίγονται» και πεθαίνουν από ασφυξία από το μαζούτ, ενώ η χημική σύσταση των νερών καθιστά απαγορευτική τη θάλασσα για τον άνθρωπο.

«Εξαιτίας του γεγονότος ότι η ρύπανση έχει μετατοπιστεί σε παραλίες της Αττικής, υπάρχει ο κίνδυνος να ξεχαστεί η Σαλαμίνα, όπου το πρόβλημα παρατηρείται σε 1,5χλμ ακτογραμμής» επισημαίνει ο κ. Ιμπραήμ, ενώ μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζει: «Αναμφισβήτητα η μόλυνση επιφέρει ένα πλήγμα στον τουρισμό αυτή την περίοδο [...] από τη στιγμή που ολοκληρωθούν οι καθαρισμοί και γίνει μία συστηματική παρατήρηση των βιολογικών και χημικών δεικτών των υδάτων και των ακτών, του χρόνου έχουμε τη δυνατότητα να μην αντιμετωπίζουμε άμεσο πρόβλημα».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παξιμάδης, υπεύθυνος θαλάσσιων ερευνών του WWF τόνισε πως «η πλήρης αποκατάσταση του οικοσυστήματος από την πετρελαιορύπανση απαιτεί πολλά χρόνια».

Το WWF υποβάλλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου

Την ίδια ώρα, το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση - WWF, όπως ανακοίνωσε, υποβάλλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τη ρύπανση στον Σαρωνικό.

«Η βύθιση του δεξαμενόπλοιου "Αγία Ζώνη ΙΙ" και η μεγάλης έκτασης πετρελαιοκηλίδα που έχει ρυπάνει παραλίες της Σαλαμίνας και του Σαρωνικού Κόλπου κάνει δυστυχώς πραγματικότητα τον εφιάλτη του πετρελαίου για την υγεία των ακτών και της θάλασσας».

«Αφού δεν αποτράπηκε η τραγωδία πρέπει τουλάχιστον να διασφαλιστεί ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν με παραδειγματικό τρόπο και ότι μέσα από την εξονυχιστική ανάλυση των αιτίων θα βγούμε καλύτερα προετοιμασμένοι για να προλάβουμε ή να ελέγξουμε αντίστοιχα ατυχήματα στο μέλλον» δήλωσε ο διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας.