27 Σεπτεμβρίου 2017

ΓΥΡΙΣΕ ΑΠ' ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ο εξαφανισμένος Μουζάλας! Παραδέχεται ότι υπάρχει αύξηση μεταναστευτικών ροών σε Μυτιλήνη και Σάμο

Στην παραδοχή ότι υπάρχει αύξηση των μεταναστευτικών ροών στη Μυτιλήνη και τη Σάμο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα συμφόρησης στα hot spots που υπάρχουν σε αυτά τα νησιά προχώρησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.


Ο κ. Μουζάλας προχώρησε στην εν λόγω παρατήρηση σε εκδήλωση που παραβρέθηκε και επεσήμανε πως αναφέρεται σε στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο από τις αρχές Αυγούστου και έπειτα. Όπως είπε, «αυτό το γεγονός έχει δημιουργήσει στη Σάμο και στη Μυτιλήνη δύσκολες συνθήκες μέσα στα καμπ».

«Μέσα δηλαδή στη Μόρια έχουμε υπερπληθυσμό το ίδιο έχουμε και στη Σάμο. Αυτό έχει ξανασυμβεί στη χώρα και έχει αντιμετωπιστεί. Θέλω να σας πω ότι η αντιμετώπιση μέχρι τώρα δεν δικαιολογεί πανικό δικαιολογεί μέτρα τα οποία γρήγορα θα τα δείτε να υλοποιούνται» υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις συνθήκες διαβίωσης στα hot spots είπε πως αυτές εξαρτούνται από τα μεγέθη των προσφυγικών ροών. «Αυτό καλούμαστε να το αντιμετωπίσουμε σε real time, χρειαζόμαστε την συμπαράσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας που δεν την έχουμε σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης» υπογράμμισε χαρακτηριστικά και εκτίμησε πως για την άνοδο των προσφυγικών ροών δεν ευθύνεται η κατάρρευση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας:

«Παρακολουθούμε τις ροές. Οι ροές αυτή τη στιγμή δεν αποτελούν πτώση της συμφωνίας ή οτιδήποτε άλλο. Έχουμε απευθύνει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Τουρκία και ξέρετε ότι είναι αυτή η στάση της ελληνικής κυβέρνησης και άρα του υπουργείου Μετανάστευσης, την απαίτηση και τα δυο μέρη να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους έτσι ώστε να τηρηθεί η συμφωνία».

Σχολιάζοντας την έκθεση – κόλαφο που δημοσίευσε χτες, Τρίτη το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο κ. Μουζάλας υποστήριξε ότι αυτή εκπονήθηκε πριν την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία, όταν οι προσφυγικές ροές ήταν μη διαχειρίσιμες:

«Η έκθεση αφορά επίσκεψη στις 13-18 Απριλίου του 2016. 20 ημέρες δηλαδή μετά τη συμφωνία της ΕΕ – Τουρκίας και πριν καν ολοκληρωθούν τα hotspots. Επομένως δεν αναφερόμαστε στο σήμερα αλλά σε μια πολύ συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ούτε τα hotspots είχαν ολοκληρωθεί και τρέχαμε να δουμε πως θα εφαρμοστεί η συνθήκη Ευρώπης – Τουρκίας. Εκείνες τις ημέρες θέλω να θυμάστε πως είχαμε 2.500 με 3.000 αφίξεις την ημέρα. Μετά πέσαμε στις 60-80 και σήμερα είμαστε περίπου στις 160. Αναφέρομαι στις τελευταίες 45 μέρες».