06 Σεπτεμβρίου 2017

Πόσο χρήσιμος είναι ακόμη στους Γερμανούς ο Αλέξης Τσίπρας;

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ο Αλέξης Τσίπρας έτυχε της στήριξης του γερμανικού παράγοντα. Οι Γερμανοί περισσότερο απ’ όλους τους άλλους κράτησαν τον Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία. Ίσως επειδή τους «πέρασε» απαιτήσεις που δεν δέχτηκαν να ικανοποιήσουν οι «γερμανοτσολιάδες» Σαμαράς και Βενιζέλος, ίσως επειδή ένα υποστήριζαν μία δική τους στρατηγική. Ίσως επειδή απλά περίμεναν να τελειώσουν οι δικές τους εκλογές.


Στις 24 Σεπτεμβρίου φτάνει η ώρα της αλήθειας για τους Γερμανούς ψηφοφόρους. Θα πάνε στις κάλπες, θα ψηφίσουν τους εκλεκτούς τους και η παράσταση που λέγεται γερμανικές εκλογές θα λάβει τέλος. Τι θα συμβεί τότε με την υπόθεση της Ελλάδας;

Η Ελλάδα θα πάψει σε κάθε περίπτωση να απειλεί τις εξελίξεις στην Γερμανία, να είναι ένας πιθανός παράγοντας αποσταθεροποίησης. Πολύ απλά, διότι θα έχουν τελειώσει οι εκλογές. Θα σταματήσουν, λοιπόν, οι Γερμανοί να παίζουν κρυφτούλι και θα φανερώσουν τις προθέσεις τους, για το αν θα αυξήσουν την πίεσή τους έναντι της Ελλάδας ή όχι. Μην έχετε αμφιβολία ότι εφόσον η Γερμανία συνεχίσει στην λογική Σόιμπλε, η κατάληξη θα είναι η Ελλάδα να βρεθεί σε μία άλλη ταχύτητα από εκείνη που βρίσκονται σήμερα η Γερμανία και οι υπόλοιπες… τίγρεις της Ευρώπης.

Το ερώτημα είναι ποιος θα αναλάβει σε μία τέτοια περίπτωση το… service! Κατά τα φαινόμενα, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ικανός και γι αυτή την μεταμόρφωση. Ο Αλέξης Τσίπρας για την ακρίβεια μπορεί να παίξει όλους τους διαθέσιμους ρόλους. Το ρεπερτόριό του είναι απεριόριστο. Ποιος θα πίστευε πριν από τρία χρόνια ότι ο νέος αυτός θα υπέγραφε δύο ακόμη μνημόνια, θα παρέδιδε την διαχείριση της  δημόσιας περιουσίας στους δανειστές και θα εξαιρούσε από το «ούτε ένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» τους… «κακοπληρωτές»; Ειδικά για το τελευταίο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η τράπεζα δεν έχει τον παραμικρό λόγο να πάρει το σπίτι ενός… καλοπληρωτή! Αλλά αυτή είναι μία άλλη συζήτηση.

Η έκπτωση από την πρώτη ταχύτητα θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα νέο… μνημόνιο! Το αν αυτή η εξέλιξη θα είναι πιθανή ή όχι θα το αντιληφθούμε από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης. Αν οι Γερμανοί συνεχίσουν να κρύβονται πίσω από το ΔΝΤ, δεν πρέπει να έχουμε αμφιβολίες για τις προθέσεις τους και για το ποιος οργανώνει αυτή την εκστρατεία. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν είναι βέβαιο ότι θα καμφθούν οι αντιρρήσεις Ντράγκι. Σε περίπτωση, πάντως, που περάσει του Σόιμπλε, θα είναι δύσκολο για την χώρα να αποφύγει ένα νέο και πιο σκληρό μνημόνιο.

Μέχρι σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας δεν τους έχει χαλάσει χατίρι. Έχει υπογράψει τα πάντα! Γιατί θα πει όχι σε ένα ακόμη; Και μάλιστα κάτω από «έκτακτες συνθήκες», όπως αυτές θα διαμορφωθούν μετά από μία μεγάλη ανακεφαλαιοποίηση; Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δραπετεύσει σε μία τέτοια περίπτωση, οι Γερμανοί δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ένας νέος… Αλέξης! Οι Γερμανοί, λοιπόν, όχι μόνο δεν έχουν λόγο να αποσταθεροποιήσουν τον Αλέξη σε αυτή την φάση, αλλά έχουν κάθε λόγο να μην  μπουν σε άγνωστα νερά!

Και θα περάσουν όλα αυτά σε επίπεδο κοινωνίας; Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα! Με χιλιάδες νέες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών κάθε μέρα, με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς να εξαφανίζουν την ακίνητη περιουσία, με τους φόρους να στέκονται ως δήμιος πάνω από το κεφάλι κάθε δημιουργικού Έλληνα, η κοινωνική έκρηξη είναι απλά και μόνο θέμα χρόνου. Πόσο μάλλον όταν ένα νέο μνημόνιο θα παγιώσει την Ελλάδα για πολλά ακόμη χρόνια στην πρώτη πεντάδα των πιο τοξικών οικονομιών για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.

Η παραμονή του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία είναι μία καλή επιλογή για τους δανειστές. Αλλά δεν είναι μια βιώσιμη επιλογή. Επειδή αυτή η κυβέρνηση είναι ήδη τελειωμένη στην συνείδηση του ελληνικού λαού. Ωστόσο, αυτό δεν ενδιαφέρει τους ισχυρογνώμονες Γερμανούς. Αυτοί έχουν να κάνουν μία δουλειά, να θωρακίσουν την δική τους ευημερία μέσα από τις πολλές ταχύτητες της Ευρώπης. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν. Εμείς έχουμε να κάνουμε μία άλλη δουλειά. Να απαλλαγούμε από την χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα. Τα συμφέροντά μας δεν συναντώνται. Όσο το συντομότερο το αντιληφθούν, όσο γρηγορότερα εγκαταλείψουν τα αδιέξοδα σχέδιά τους, τόσο το καλύτερο θα είναι για όλους μας.

Θανάσης Μαυρίδης
http://www.liberal.gr/arthro/163554/apopsi/th-mauridis/poso-chrisimos-einai-akomi-stous-germanous-o-alexis-tsipras-.html