16 Σεπτεμβρίου 2017

Αδ.Γεωργιάδης: «Όλες οι επενδύσεις για τις οποίες επαίρεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι της… ΝΔ»

Τον συναντήσαμε στους χώρους της 82ης ΔΕΘ την οποία επισκέφτηκε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης. Χαλαρός και άνετος επισκέφτηκε περίπτερα επιχειρήσεων, συζητούσε με τους πολίτες και δεν αρνήθηκε να βγάλει selfie με όποιον του το ζητούσε.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε στην Karfitsa λίγες ώρες πριν την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποσχέθηκε μείωση της φορολογίας όταν και εάν το κόμμα του γίνει κυβέρνηση, επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από την επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική, αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Η Θεσσαλονίκη είναι μια υπέροχη πόλη για να ζει κανείς αλλά έχει μείνει πίσω σε επίπεδο ανάπτυξης» και μας δίδαξε την τέχνη των… πωλήσεων!

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Στολάκη

Η συζήτηση γύρω από τον… χρυσό της Χαλκιδικής έφερε ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα των επενδύσεων στη χώρα. Πως σχολιάζετε τις ενέργειες και τις ανακοινώσεις της εταιρίας αλλά και τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης;

Η κυβέρνηση έκανε βήματα προς τα πίσω με λάθος τρόπο και με λάθος χρόνο. Η άδεια για την Ολυμπιάδα είναι υπογεγραμμένη από τις υπηρεσίες του υπουργείου από τον Ιούνιο. Τρεις μήνες την είχε στο γραφείο του ο κ. Σταθάκης. Εάν την είχε υπογράψει νωρίτερα πιθανότητα να είχε εμποδίσει την εταιρία να φτάσει στο σημείο μηδέν και να κάνει τις υποχωρήσεις που έκανε. Σήμερα πια αυτή η υπογραφή δεν είναι αρκετή. Άρα εφόσον η κυβέρνηση ήθελε να υπογράψει την άδεια για την Ολυμπιάδα γιατί δεν την υπέγραφε όλο το καλοκαίρι; Γιατί έπρεπε να κατέβουν οι μεταλλωρύχοι στην Αθήνα και να γίνει η κυβέρνηση και η Ελλάδα πάλι ρεζίλι;

Ποιο είναι το «καλάθι» του αρχηγού της ΝΔ στην 82η ΔΕΘ;

Αλήθεια και αξιοπιστία. Αυτά που λείπουν από την Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί πέρσι στη ΔΕΘ μείωση της φορολογίας. Είναι ρεαλιστική μια τέτοια υπόσχεση τη δεδομένη στιγμή;

Φυσικά και είναι εφικτή η μείωση της φορολογίας υπό κάποια όρια και τα ακριβή όρια θα τα πει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Έχουμε μελετήσει την εξέλιξη του κρατικού προϋπολογισμού και τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας μας με πολύ μεγάλη προσοχή και δεν θα υποσχεθούμε κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε.

Μείωση της φορολογίας όμως υποσχέθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας πριν από λίγες ημέρες από το συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης. Γιατί να προτιμήσουν οι ψηφοφόροι τη δική σας μείωση και όχι του Τσίπρα;

Αυτό είναι ανέκδοτο! Πρόκειται για έναν πρωθυπουργό που έκανε το ΦΠΑ από 13% σε 24%, την προκαταβολή από 75% σε 100%, το φόρο εισοδήματος από 25% σε 29%, την εισφορά αλληλεγγύης συν 305, το φόρο στα καύσιμα συν 30% κ.α. Το να μιλάει αυτός ο πρωθυπουργός για μείωση είναι ανέκδοτο.

Η ΝΔ είναι έτοιμη να κυβερνήσει τη χώρα;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι απολύτως έτοιμος να γίνει πρωθυπουργός.

Πρέπει να γίνουν εκλογές κι αν ναι, πότε;

Χθες έπρεπε να γίνουν. Τις εκλογές δεν μπορούμε να τις προσδιορίσουμε εμείς γιατί δεν μπορούμε να τις προκαλέσουμε. Όσο γρηγορότερα γίνουν οι εκλογές τόσο το καλύτερο γιατί η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη στις παλινωδίες και την ανικανότητα του κ. Τσίπρα. Την Κυριακή μας έλεγε ότι είπε στους Γάλλους ότι έφτιαξε μια Task 4 υπό την προεδρία του για να επιταχύνει τις διαδικασίες των επενδύσεων και την Τρίτη οι υπουργοί του μας έλεγαν ότι δεν είναι δουλειά του πρωθυπουργού να μιλά με τους επενδυτές. Ό,τι θέλουν λένε στο ΣΥΡΙΖΑ.

Θα μπορέσει να εκλεγεί αυτοδύναμη η ΝΔ όταν «στηθούν» κάλπες;

Είτε είναι αυτοδύναμη η ΝΔ είτε δεν είναι, πρέπει να μην έχει αλαζονεία. Είναι μεγάλη ευκαιρία στην επόμενη Βουλή να δημιουργηθεί η πλειοψηφία των 180 εδρών για να αλλάξει το Σύνταγμα.

180 έδρες με ποιους;

Μόνο με την Κεντροαριστερά, προφανώς.

Πιστεύετε θα εκλέξει 30 βουλευτές;

Το ΠΟΤΑΜΙ και το ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη Βουλή έχουν σχεδόν 30 βουλευτές. Πιστεύω ότι η Κεντροαριστερά θα βρει το δρόμο της.

Παρακολουθείτε τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο χώρο. Δεν είναι πολλοί οι δέκα υποψήφιοι αρχηγοί;

Ο,τιδήποτε θα φέρει κόσμο στις κάλπες και θα κάνει τη διαδικασία ενδιαφέρουσα είναι καλό.

Δείχνετε συμπάθεια σε κάποιον εκ των δέκα υποψηφίων;

Προσωπικά μπορεί να συμπαθώ κάποιους περισσότερο, αλλά ως αντιπρόεδρος της ΝΔ δεν έχω καμία δουλειά να ανακατεύομαι στα εσωτερικά τους.

Πιστεύετε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος έπρεπε να εμπλακεί στη διαδικασία;

Ο κ. Βενιζέλος είναι ένας άνθρωπος που έχει παίξει εξαιρετικά θετικό ρόλο στην Ελλάδα, γιατί ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών σε μια κρίσιμη περίοδο και πρωταγωνίστησε στο PSI που χωρίς αυτό θα σήμαινε ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από το ευρώ. Ως συγκυβερνήτης του Αντώνη Σαμαρά υπήρξε έντιμος που δεν δημιούργησε αλλά έλυσε πολλά θέματα. Πιστεύω ότι ένα μεγάλο κομμάτι της παραμονής μας στο ευρώ το οφείλουμε στο Βαγγέλη Βενιζέλο. Οι Θεσσαλονικείς πρέπει να είναι υπερήφανοι γι’ αυτόν.

Με το ΣΥΡΙΖΑ αποκλείετε κάποια συνεργασία;

Είναι παντελώς αδύνατο να συνεργαστούμε με το ΣΥΡΙΖΑ.

Ισχύει η δέσμευση του κ. Μητσοτάκη για κατάργηση του πρωθυπουργικού γραφείου Θεσσαλονίκης;

Εμείς θα έχουμε λιγότερες δαπάνες για το κράτος. Αυτές είναι οι δεσμεύσεις Μητσοτάκη. Εάν πρέπει ο πρωθυπουργός να ανοίγει κι από ένα γραφείο θα πρέπει οι φόροι να πάνε 100%. Το γραφείο δεν είναι τζάμπα.

Όταν και εάν γίνετε κυβέρνηση, ποιους νόμους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ σκοπεύετε να καταργήσετε;

Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός για την… πρωτιά. Σίγουρα θα αλλάξει και μάλιστα αμέσως ο εκλογικός νόμος, ο νόμος Γαβρόγλου, ο ΕΦΚΑ του κ. Κατρούγκαλου και φυσικά εάν ψηφιστεί η απλή αναλογική στους δήμους. Κανένας δήμαρχος δεν θα μπορέσει να διοικήσει. Το δημοτικό συμβούλιο θα γίνει χώρος για πολιτικά νταραβέρια.

Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από το εξωτερικό ως προς την αξιοπιστία της Ελλάδας;

Η Ελλάδα έχει βελτιώσει την εικόνα της που είχε φτάσει στο σημείο μηδέν, αλλά έχει χάσει πολύ χρόνο. Είμαστε πιο πίσω από ότι είμαστε το 2014.

Τι απαντάτε στο ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι «βγαίνουμε από τα μνημόνια το 2018»;

Αυτό είναι ψευδές. Το τέταρτο μνημόνιο που ψήφισαν σημαίνει επιτήρηση μέχρι το 2023. Αν θα καταφέρουμε να βγούμε τυπικά από το πρόγραμμα θα φανεί στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Ένα μεγάλο πρόβλημα της Βόρειας Ελλάδας είναι η… μετανάστευση των επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες. Πως σκοπεύετε να το αντιμετωπίσετε; Σκέφτεστε να καθιερώσετε ειδικές φορολογικές ζώνες;

Δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Το απαγορεύει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Εμείς όμως θα μειώσουμε τους φόρους εν γένει και με αυτό τον τρόπο θα μειώσουμε αυτή τη ροή.

Είδα ότι πρόσφατα ξεκινήσατε και μαθήματα… πωλήσεων. Πως προέκυψε αυτό;

Από το 1994 έχω μια Σχολή. Εκεί διδάσκω αρχαία ιστορία, αρχαία ελληνικά, ρητορική και τώρα κάνω σεμινάρια πώλησης. Η τεχνική του να γίνεις καλός πωλητής διδάσκεται. Πρόκειται για μια επαγγελματική μου ενασχόληση.

karfitsa.gr