12 Σεπτεμβρίου 2017

«Στάσου μύγδαλα, που πας Eldorado;»

Του Γιάννη Σιδέρη

Το κοινότοπο κλισέ των social media «δεν υπάρχει σωτηρία», βρήκε την απόλυτη δικαίωσή του στην υπόθεση της Eldorado.

Γνωστά από χθες όχι μόνο τα «τσακίδια στα οποία ο Καρανίκας, έστειλε την Eldorado, μπερδεύοντας τη φρασεολογία των μπαρ όπου δούλευε, με την συγκρατημένη γλώσσα που επιβάλει η θεσμική του ιδιότητα ως πρωθυπουργικού συμβούλου (στρατηγικού σχεδιασμού, δη). Παράλληλα ως τυχαίο troll, συμπλήρωσε τη δημοσίευσή του με...

μια fake φωτογραφία που άφηνε να υπονοηθεί ρύπανση της θάλασσας από τις Σκουριές, ενώ ήταν γνωστό ότι αφορούσε το Στρατώνι του 2010, όταν νεροποντές κατέβασαν μεγάλες ποσότητες χωμάτων από το βουνό, βάφοντας με το χρώμα της λάσπης τη θάλασσα! Σύμβουλος πρωθυπουργού με fake φωτό σε ανάρτησή του!

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καραγιαννίδης, εντασσόμενος προφανώς στο φιλοεπενδυτικό πνεύμα του πρωθυπουργού, στο FB ειρωνεύτηκε τις ανακοινώσεις της εταιρίας «Στάσου μύγδαλα- που πας Ελντοράντο;»! Ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης τουιτάρισε για την υπόθεση, λες και τα στελέχη της εταιρείας είναι πολιτικοί του εχθροί: «Ας κατέβουν υποψήφιοι οι εκπρόσωποι της Eldorado, φαντάζομαι σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία». Η Ράνια Σβίγκου περήφανα σήκωσε το ανάστημά της στα ερτζιανά, δεν θα γίνουμε αποικία, ο Σταθάκης έστειλε τους υποψήφιους άνεργους στην αγαθοεργή διάθεση του… Άδωνι, ενώ κατηγόρησε την εταιρεία ότι δεν έχει μάθει να δουλεύει σε ευρωπαϊκή χώρα (νομίζουμε ότι έχει επενδύσει σε Πορτογαλία και Φινλανδία, αλλά ας απαντήσει η εταιρεία ως προς αυτό).

Φυσικά όλοι ήταν σε γραμμή Τσίπρα, την επαύριο της… φιλοεπενδυτικής συνέντευξης του πρωθυπουργού. Το non paper του Μαξίμου απέπνεε δυσμενή στάση απέναντι στην εταιρεία, και η όλη προσπάθεια ήταν να χρεωθεί η απόφασή της στον Μητσοτάκη: «ο κ. Μητσοτάκης που στην συνάντησή του πριν από λίγες ημέρες ενθάρρυνε και δρομολόγησε τη σημερινή αντίδραση της εταιρείας, ας απαντήσει: Τον απασχολεί το ζήτημα της περιβαλλοντικής προστασίας; Τον ενδιαφέρουν οι επενδύσεις εκατομμυρίων σε τουριστικές υποδομές στη Χαλκιδική εάν η εταιρεία δεν πληροί τους περιβαλλοντικούς κανόνες;».

Σε καθαρά ψηφοθηρικό ισοζύγιο στην ευρύτερη περιοχή, ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει κερδισμένος, καθώς αυτοί που πιστεύουν ότι θα τους σώσει η αποχώρηση, είναι περισσότεροι από τους εργαζόμενους στην εταιρία. Στο γενικότερο πληθυσμό, αμφιβάλουμε αν θα έχει αρνητική επίπτωση για την κυβέρνηση – βλέπετε πάντα είμαστε αγαπησιάρηδες με το περιβάλλον - αρκεί να μη γίνει (επιστημονικά σύγχρονη) χωματερή στα μέρη μας, να μην μπουν αιολικά πάρκα και δυναστέψουν τα λεύτερα βουνά μας, και να μην μας γκρεμίσουν το αυθαίρετο στη ρεματιά ή στην ακρογιαλιά.

Δεν έχουμε επαγγελματικές γνώσεις χημείας, δεν γνωρίζουμε τεχνικά το θέμα, και εξ αυτού δεν δικαιούμαστε να πάρουμε θέση αν η εταιρεία έχει σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις ή όχι (ένα κάποιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα έχει σαφώς, όπως κάθε ανθρωπογενής δραστηριότητα στο φυσικό περιβάλλον).

Ωστόσο ως πολίτες αποδεχόμαστε τις 18 θετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που στο παρελθόν με τις αποφάσεις του έχει αποδειχθεί κέρβερος στην προστασία του περιβάλλοντος, και όχι τις απόψεις των αυτοφυών «περιβαλλοντικών» ομάδων, που κάνουν αισθητή την πολεμική παρουσία τους κάθε που πρόκειται να γίνει μια επένδυση, πάντα με πρόσχημα το περιβάλλον (στις Σκουριές κυριολεκτούμε «πολεμική», όταν επιτέθηκαν με στολές παραλλαγής, ασυρμάτους, εν είδη καταδρομικής επιχείρησης και προσπάθησαν να τους κάψουν).

Δεν είναι γνωστό αν ο ΣΥΡΙΖΑ μένει δέσμιος του φανατισμού που δημιούργησε κατά της επένδυσης, από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει. Οι αυτοοριζόμενοι προστάτες του περιβάλλοντος, στις μαχητικές συμπεριφορές των οποίων τόσο βασίστηκε, δεν είναι οι ανήμποροι συνταξιούχοι που βλέπουν την σύνταξή τους να αφυδατώνεται εις δόξαν της αριστερής κυβέρνησης.

Δεν είναι επίσης γνωστό αν η κυβέρνηση δημιουργεί όλη αυτή τη δυσλειτουργία προκειμένου να αναγκάσει την Eldorado να φύγει, και σε κάνα δυο χρονάκια, να πάρουν την δουλειά δικοί της επιχειρηματίες, οι οποίοι θα «τηρούν τους περιβαλλοντικούς κανόνες».

Σε κάθε περίπτωση η όποια διάθεσή τους απέναντι στην εταιρεία – εν προκειμένω αρνητική - εκφράστηκε χωρίς σοβαρότητα κυβέρνησης και με το γνωστό έλλειμμα πολιτισμού που τους διακρίνει.

Σε κάθε περίπτωση επίσης ίσως έχουν μπλέξει περισσότερο από όσο νομίζουν. Όχι γιατί έγινε διεθνώς βούκινο, στα μεγάλα μέσα του κόσμου και στην ΕΕ, η… φιλοεπενδυτική τους πολιτική, αλλά γιατί ενδέχεται να υπάρξουν πιο πρακτικοί λόγοι: Νομικοί κύκλοι εκτιμούν πως αν τα παρατράγουδα του '15 έχουν παραγραφεί, αυτό λαμβάνει χώραν στην τρέχουσα περίοδο, και δεν παραγράφεται. Αν η εταιρεία προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια και ζητήσει αποζημίωση δισεκατομμυρίων, κάλλιστα θα μπορεί να στηθεί ειδικό δικαστήριο για το αδίκημα της απιστίας ή της βλάβης του δημοσίου.

Το μέλλον που δημιούργησαν δεν είναι χαρίεν, αλλά είναι δικό τους έργο.

UP: Τελικά η φωτογραφία Καρανίκα είναι από το Άκτιο μετά τον σεισμό, όταν η θάλασσα γέμισε θειάφι.

http://www.liberal.gr/arthro/164936/epikairotita/2017/isonstasou-mugdala-pou-pas-Eldoradosin-.html