11 Σεπτεμβρίου 2017

Στη γραμμή Καρανίκα το Μαξίμου «πανηγυρίζει» με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την Eldorado, επικαλούμενο τη νομιμότητα

Με… πανηγύρια ουσιαστικά υποδέχονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση της Eldorado Gold για αναστολή των εργασιών της. Μετά τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, η βουλευτής Χαρά Καφαντάρη τόνισε ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η νομιμότητα δεν μπορεί να παρακάμπτονται ή να αγνοούνται, ενώ πρόσθεσε πώς η Ελλάδα είναι ένα κυρίαρχο κράτος με νόμους, κανόνες, υποχρεώσεις και δικαιώματα.


«Στην περίπτωση της Eldorado Gold, η ελληνική Κυβέρνηση, τηρώντας τις νόμιμες διαδικασίες και ζητώντας το ίδιο και από την εταιρεία, παρέπεμψε το θέμα στη Διαιτησία, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός του τρέχοντος μηνός», συμπλήρωσε σε «πανηγυρικό» τόνο.

Συγκεκριμένα η αναφορά της κ. Καφαντάρη κατά τη διάρκεια συζήτησης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ έχει ως εξής:

«Δεν είναι μία ευχάριστη εξέλιξη. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι ένα κυρίαρχο κράτος με νόμους, κανόνες, υποχρεώσεις και δικαιώματα. Η όποια επιχειρηματική δράση οφείλει να ακολουθεί το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο. Όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, στόχος μας είναι η ανάπτυξη και οι επενδύσεις, αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον και την εργασία.

Στην περίπτωση της Eldorado Gold, η ελληνική Κυβέρνηση, τηρώντας τις νόμιμες διαδικασίες και ζητώντας το ίδιο και από την εταιρεία, παρέπεμψε το θέμα στη Διαιτησία, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός του τρέχοντος μηνός. Όσον αφορά στις αδειοδοτήσεις, οφείλουμε να πούμε ότι το υπο-έργο των Σκουριών έχει αδειοδοτηθεί κατά 60%, ενώ η Ολυμπιάδα κατά 100%.

Σε συνέντευξή της, η εταιρεία ανέφερε παραδείγματα χωρών, στις οποίες λειτουργεί, που όμως είναι εκτός Ε.Ε. (πχ. Κίνα Τουρκία κλπ.). Πρέπει, όμως, να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα είναι μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα».

Κλείνοντας, η κ. Καφαντάρη ανέφερε ότι «οι αποφάσεις πρέπει να παρθούν με ταχείς ρυθμούς. Η προστασία του Περιβάλλοντος και Νομιμότητα δεν μπορεί να κάμπτονται ή να αγνοούνται».

Στη γραμμή Καρανίκα το Μαξίμου: Η Eldorado δεν πληροί τους περιβαλλοντικούς κανόνες

Το γεγονός ότι ουσιαστικά «εξώθησε» την Eldorado στην εγκατάλειψη της επένδυσης στις Σκουριές προκύπτει από την πρώτη ανεπίσημη αντίδραση της κυβέρνησης. Το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε με τα γνωστά non paper να πάρει θέση, απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο μάλιστα κατηγορεί ότι «πριν από λίγες ημέρες ενθάρρυνε και δρομολόγησε τη σημερινή αντίδραση της εταιρείας».

Η κυβέρνηση στο non paper, παρά τις πρόσφατες επισκέψεις Τσίπρα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, στέκεται –εμμέσως πλην σαφώς- στο πλευρό όσων επιθυμούν να φύγει η εταιρεία από την Ελλάδα προβάλλοντας εκ νέου ζητήματα περιβαλλοντικής προστασίας, ενώ μιλά για «επενδύσεις εκατομμυρίων σε τουριστικές υποδομές στη Χαλκιδική που θα πληγούν εάν η εταιρία δεν πληροί τους περιβαλλοντικούς κανόνες»!

Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου κάνει λόγο για ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο (που προφανώς δεν… συμπεριλαμβάνει την επένδυση στις Σκουριές) «βασισμένο στις επενδύσεις έντασης γνώσης, που αξιοποιούν και δεν θέτουν σε κίνδυνο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας:

- Το μοναδικό ελληνικό τοπίο που ήδη αποτελεί πόλο έλξης για μεγάλες τουριστικές επενδύσεις.

- Το κλίμα και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της χώρας μας, τόσο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όσο και για την αναβαθμισμένη πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση.

- Την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.

- Και πάνω από όλα το σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων και τις αξιοπρεπείς αμοιβές των εργαζόμενων που αποτελούν την καρδιά της παραγωγής».

Εντύπωση, τέλος, προκαλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση εγκαλεί τον Πρόεδρο της ΝΔ πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η δημιουργία εντυπώσεων σε βάρος όμως του δημοσίου συμφέροντος!

Αναλυτικά το non paper:

«Η ενορχηστρωμένη απόπειρα της πανικόβλητης αντιπολίτευσης να αντιστρέψει το θετικό κλίμα μετά την επίσκεψη του Προέδρου Μακρόν και την ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη ΔΕΘ δε θα έχει καμία τύχη. Το θετικό διεθνές επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα δεν αλλάζει με στημένα επικοινωνιακά σόου της οδού Πειραιώς 62.

Ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης παρουσίασε το νέο μοντέλο ανάπτυξης που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η κυβέρνηση και από το οποίο μόνο το πρώτο επτάμηνο του 2017 έχουν εισρεύσει 1,6 δισ. ευρώ άμεσες ξένες επενδύσεις στην ελληνική οικονομία.

Η κυβέρνηση για πρώτη φορά θέτει τις θεσμικές βάσεις για ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο βασισμένο στις επενδύσεις έντασης γνώσης, που αξιοποιούν και δεν θέτουν σε κίνδυνο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας:



- Το μοναδικό ελληνικό τοπίο που ήδη αποτελεί πόλο έλξης για μεγάλες τουριστικές επενδύσεις.

- Το κλίμα και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της χώρας μας, τόσο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όσο και για την αναβαθμισμένη πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση.

- Την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.

- Και πάνω από όλα το σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων και τις αξιοπρεπείς αμοιβές των εργαζόμενων που αποτελούν την καρδιά της παραγωγής.

Αντίθετα, η ΝΔ και οι δορυφόροι  της, επιμένουν στο στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που καθορίζεται μονάχα από την ασυδοσία των επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, την αδιαφορία για το περιβάλλον και την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης που στη συνάντησή του πριν από λίγες ημέρες ενθάρρυνε και δρομολόγησε τη σημερινή αντίδραση της εταιρίας ας απαντήσει:

Τον απασχολεί το ζήτημα της περιβαλλοντικής προστασίας;

Τον ενδιαφέρουν οι επενδύσεις εκατομμυρίων σε τουριστικές υποδομές στη Χαλκιδική που θα πληγούν εάν η εταιρία δεν πληροί τους περιβαλλοντικούς κανόνες;

Ή το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η δημιουργία εντυπώσεων σε βάρος όμως του δημοσίου συμφέροντος;»

Αλέξανδρος Διαμάντης
http://www.liberal.gr/arthro/164793/politiki/2017/sti-grammi-karanika-to-maximou-i-Eldorado-den-pliroi-tous-periballontikous-kanones.html