05 Σεπτεμβρίου 2017

Αυξήθηκαν τα φέσια και το EWG πάει την υποδόση τον Οκτώβριο-Πανικός στο Μαξίμου για τα 113 προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης

Tο πρώτο «πράσινο φως» για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος άναψαν μετά τη θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (EFC) που συνεδρίασαν σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης η τελική απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου σε επίπεδο πρέσβεων (COREPER).


Σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group που ακολούθησε, στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης για την Ελλάδα βρέθηκε η πορεία εφαρμογής του προγράμματος μετά και τις καλοκαιρινές διακοπές εν όψει του άτυπου Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας, στις 15 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης διαπίστωσαν ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται, καθώς η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% είναι εφικτή, οι καταθέσεις επιστρέφουν και η ανάπτυξη φέτος μπορεί να ξεπεράσει το 1,8%.

Σχετικά με την τρίτη αξιολόγηση τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών περί τα μέσα Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η τρίτη αξιολόγηση θα περιλαμβάνει 95 προαπαιτούμενα τα περισσότερα από τα οποία αφορούν την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, το ΕWG τελεί εν αναμονή της απόφασης για τους υπαλλήλους του ΤΑΙΠΕΔ και τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

Τέλος, σε ότι αφορά την υποδόση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες ύψους 800 εκατ. που εκκρεμεί από την προηγούμενη αξιολόγηση, οι εν λόγω πηγές σημείωσαν πως την ερχόμενη εβδομάδα η ελληνική πλευρά αναμένεται να στείλει κάποια επιπλέον στοιχεία σχετικά με τη μέχρι τώρα εκκαθάρισή τους.

Σε συνέχεια του ελέγχου των στοιχείων αυτών, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να έχουν αύριο συνάντηση και με τον επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στην αυριανή συζήτηση οι δυο πλευρές αναμένεται να θέσουν τις προτεραιότητες της επόμενης αξιολόγησης και ειδικότερα, «να προετοιμάσουν το έδαφος για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα».

Αυξήθηκαν τα «φέσια» του Δημοσίου στους ιδιώτες

Αύξηση κατά 343 εκατ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους σε ιδιώτες

Μπορεί η δεύτερη αξιολόγηση να ολοκληρώθηκε και η δόση των 7,7 δισ. να εκταμιεύτηκε στις 10 Ιουλίου, όμως τα «φέσια» του Δημοσίου, όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τον Ιούλιο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους αυξήθηκαν κατά 343 εκατ. ευρώ.

Από αυτά η πλειοψηφία, περίπου 269 εκατ. ευρώ, αφορά κυρίως σε έμμεσες επιστροφές φόρων, μια διαδικασία που, σύμφωνα με τις αρμόδιες Αρχές, επρόκειτο να απλοποιηθεί από 1η Αυγούστου, όμως στην ουσία η απόφαση για την ενεργοποίησή της εκδόθηκε στα τέλη Αυγούστου με αποτέλεσμα να χαθεί και ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού.

Συνολικά, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανέρχονται σε 1,521 δισ. ευρώ, ενώ άλλα τόσα υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν και σε εκκρεμείς αιτήσεις που δεν έχουν ακόμα εκκαθαριστεί.

Εκτός από την επιστροφή ΦΠΑ, αύξηση κατά 100 εκατ. ευρώ παρουσίασαν και οι συσσωρευμένες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων, με αποτέλεσμα, να παρατείνονται οι διαδικασίες για την απονομή συντάξεων, παρά το γεγονός ότι η γρήγορη «εκκαθάριση» των αιτήσεων αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης.

Όσον αφορά τις πληρωμές του Αυγούστου, πάντως, πηγές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σημειώνουν ότι κύλησαν ομαλά, κι έτσι στα τέλη Σεπτεμβρίου ο στόχος πληρωμών 1

Πηγή: www.newmoney.gr

Πανικός στο Μαξίμου για τα 113 προαπαιτούμενα

Τα «παθήματα, μαθήματα» φαίνεται πως έγιναν με τις προηγούμενες αξιολογήσεις και τώρα το Μέγαρο Μαξίμου «σφίγγει τα λουριά» σε υπουργούς προκειμένου να αποφύγει ολιγωρίες και καθυστερήσεις στην έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθερίας του Τύπου με επείγον μήνυμα που έστειλε σε όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου στο τέλος της εβδομάδας ο Δημήτρης Λιάκος -επί της ουσίας υπουργός «μνημονίου»-, τους ενημερώνει για τα 113 προαπαιτούμενα που μένει να υλοποιηθούν εν όψει αξιολόγησης και ζητάει να προγραμματίσουν τη δράση τους.

Σύμφωνα με την έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει κάνει πράξη όλα τα προαπαιτούμενα ως και τα μέσα του 2018, ωστόσο πολλά θα πρέπει να έχουν τελειώσει μέσα στον τρέχοντα μήνα (που ξεκινά και η αξιολόγηση) και 95 μέχρι το τέλος του έτους!

Ειδικότερα, μέσα στον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους:

-Θα πρέπει να εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση στον δημόσιο τομέα (κινητικότητα, εκσυγχρονισμός, επιλογή προϊσταμένων), αστικός κώδικας (εκκαθαρίσεις επιχειρήσεων).
-Μέσα στον Οκτώβριο του 2017 πρέπει να συμφωνηθούν με τους «θεσμούς» και να νομοθετηθούν τον Νοέμβριο αλλαγές που σχετίζονται με την κοινωνική προστασία, όπως:

  • η μεταρρύθμιση στα οικογενειακά επιδόματα
  • οι αλλαγές στα επιδόματα αναπηρίας
  • ηλεκτρονικό εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς: Κωδικοποίηση κατηγοριών δικαιούχων εκπτώσεων (ΑΜΕΑ, άνεργοι, πολύτεκνοι). 

Ο συνδικαλιστικός νόμος, που αποτελεί «κλειδί» για το κλείσιμο της αξιολόγησης, θα πρέπει να έχει αλλάξει, με πρόβλεψη για έγκριση απεργίας μόνο με πλειοψηφία άνω του 50%, στα πρωτοβάθμια σωματεία.

-Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017:

  • θα πρέπει να έχει καταλήξει -για τα ακίνητα- το ζήτημα της προσαρμογής αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες.

-Ενώ μέχρι τον Νοέμβριο:

  • θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί η ιδιωτικοποίηση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ. (Εφαρμογή 6ος/2018). 

-Εως τον Ιανουάριο του 2018:

  • θα πρέπει να λειτουργεί πλήρως ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού από τον ΕΟΠΥΥ.

Η λίστα με τα προαπαιτούμενα περιλαμβάνει και το ήδη προνομοθετημένο «ψαλίδι» σε συντάξεις και αφορολόγητο.

Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/panikos-sto-maximou-gia-ta-113-proapetoumena