Το Facebook είναι παντού. Στους υπολογιστές, τα τάμπλετ, τα κινητά τηλέφωνα, στην καθημερινότητά μας γενικότερα. Εκτός από τα προσωπικά μας στοιχεία, όνομα, ημερομηνία γέννησης, φωτογραφίες και πολλά άλλα, έχει καταφέρει να χαρτογραφήσει και τα... σπίτια μας!
Συνδυάζοντας δεδομένα δορυφορικών εικόνων και αναγνώρισης εικόνων από νευρωνικά δίκτυα, η εταιρία μπορεί να εντοπίσει κάθε ανθρώπινη κατασκευή σε 23 χώρες με ακρίβεια 5 μέτρων. Έτσι μπορεί να υπολογίσει τον πληθυσμό που έχει ή όχι πρόσβαση στο internet, ακόμα και την ποιότητα της σύνδεσής τους
Σκοπός της μεγαλύτερης πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι συνδεδεμένοι άνθρωποι στο διαδίκτυο και το να ανακαλύψει πού μένουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι ένα τεράστιο επίτευγμα.
Παράλληλα, η εταιρεία προσπαθεί να βρει τους καλύτερους δυνατούς τρόπους για να εντοπίσει online διαφορετικούς ανθρώπους σε διαφορετικά σημεία.
Όπως σημειώνει στο CNBC η επικεφαλής στρατηγικής καινοτομίας του Facebook, Τζάνα Λιούις, δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους δορυφόρους, που μαζί με τις σταθερές γραμμές αποτελούν τον πλέον αποδοτικό τρόπο να επεκτείνει τη συνδεσιμότητα των ανθρώπων.
«Οι δορυφόροι είναι εξαιρετικοί για μας. Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι ο καλύτερος τρόπος να συνδεθούν οι πόλεις είναι ένα διαδίκτυο στον ουρανό. Προσπαθούμε να συνδέσουμε ανθρώπους από τη στρατόσφαιρα και το διάστημα», σημείωσε.
Σε μία ανάρτηση σε μπλογκ πέρυσι ο ειδικός επικοινωνιακών συστημάτων του Εργαστηρίου Συνδεσιμότητας του Facebook, Τομπίας Τίκε, δήλωσε ότι οι άνθρωποι και τα σπίτια που χαρτογραφούνται σε 23 χώρες καλύπτουν περίπου το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού. Σ΄αυτές τις χώρες περιλαμβάνονται η Κένυα, το Μαλάουι, η Σρι Λάνκα, η Αϊτή και η Νότια Αφρική.
«Από αυτήν την προκαταρκτική ανάλυση έχουμε διαπιστώσει ότι λιγότερο από 50% του πληθυσμού ζει σε μεγαλουπόλεις», είχε αναφέρει.