Γράφει η Le Figaro:
«Εδώ και μερικές ημέρες αρχαιολόγοι και αρχές πρωτοκόλλου ανεβαίνουν στην Πνύκα. Αυτός ο μικρός λόφος που βρίσκεται απέναντι από την Ακρόπολη είναι διάσημος σε ολόκληρο τον κόσμο γιατί εκεί ήπιε το κώνιο ο Σωκράτης, καταδικασθείς σε θάνατο από τους Αθηναίους.
Εκεί, επίσης, μερικούς αιώνες αργότερα, το 1959, ο Αντρέ Μαλρό έκανε την ιστορική ομιλία του για την έναρξη φωτισμού της Ακρόπολης.
Η θέα προς τον Παρθενώνα είναι συγκλονιστική από αυτό το σημείο. Και εκεί ακριβώς επέλεξε ο Εμανουέλ Μακρόν για να κάνει την ομιλία του, δίπλα στον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Και συνεχίζει η γαλλική εφημερίδα:
«Ο γάλλος πρόεδρος και η σύζυγός του Μπριζίτ θα επισκεφθούν επίσημα την Αθήνα στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου και οι Ελληνες ελπίζουν πολλά από αυτή την επίσκεψη.
Πέρα από την επίσκεψη που θα κάνει στον ιερό βράχο, στο Μουσείο Ακροπόλεως και στην Αρχαία αγορά, η επίσκεψη του προεδρικού ζεύγους της Γαλλίας είναι καθοριστική για την Αθήνα. Παρότι η επίσκεψη γίνεται πριν τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, η Αθήνα υπολογίζει στη βοήθεια του Παρισιού για να ζητηθεί στις γερμανικές αρχές ελάφρυνση του ελληνικού χρέους (180% του ΑΕΠ).
Εξάλλου, στην Αθήνα, στην οποία θα εξαπλωθούν 2.000 αστυνομικοί, ο γάλλος πρόεδρος δεν θα ταξιδέψει μόνος. Θα συνοδεύεται από περίπου 10 επικεφαλής επιχειρήσεων των εταιρειών Total, Suez, EDF, Sanofi, Orpea, Bpifrance και Engie.
«Είναι τα πρώτα ονόματα της γαλλικής οικονομίας. Θέλουν να στείλουν μήνυμα ότι η Γαλλία θα συνοδεύσει την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης και να την βγάλουν από την μιζέρια», σχολιάζει ο Νίκος Βερνίκος, πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου. Ο ίδιος μάλιστα εκφράζει την ικανοποίησή του γιατί οι επικεφαλής αυτών των επιχειρήσεων και όχι απλοί εκπρόσωποί της θα συνοδεύσουν τον Εμανουέλ Μακρόν.
Ας σημειωθεί ότι η Γαλλία διατηρεί, παρά την οικονομική κρίση, μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Μεταξύ των επιχειρηματιών θα βρίσκεται και ο Nicolas Dufourcq, διευθυντής της Bpifrance -έρχεται μετά από ελληνικό αίτημα- αφού η Ελλάδα επιθυμεί να αποκτήσει τράπεζα επενδύσεων.
Ιδιωτικοποιήσεις
«Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, η Γαλλία αρχίζει να επιστρέφει στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι πριν από μερικά χρόνια κάποιες εταιρείες πλήρωσαν τα σπασμένα και εγκατέλειψαν τη χώρα, όπως
το Carrefour, η Crédit agricole και η Société générale. Στο πλαίσιο του μεγάλου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, η εταιρεία της Μασσαλίας CMA CGM υπέγραψε μόλις συμφωνία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε κονσόρτιουμ με την Γερμανία. Ετσι, αντίθετα με το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο πέρασε σε κινεζικό έλεγχο, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης παραμένει ευρωπαϊκό. Αυτό έχει στρατηγική σημασία για την Γαλλία, η οποία θέλει να φρενάρει την επιθετικότητα του Πεκίνου στη νότια Ευρώπη.
Αλλες επιχειρήσεις, όπως η Suez και η EDF, είναι υποψήφιες για την εξαφορά των εταιρειών νερού και ηλεκτρισμού, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΔΕΗ.
Οσο για την Total, ενδιαφέρεται για τις εξορύξεις πετρελαίου στο Ιόνιο και στη νότια Κρήτη.
Ολα αυτά επαρκούν στην Ελλάδα για να φθάσει τον στόχο των 1.9 δις ευρώ ιδιωτικοποιήσεων για το 2017; «Αναμφίβολα όχι, αλλά αυτό το επενδυτικό ενδιαφέρον στέλνει ένα μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές για μια Ελλάδα η οποία βγάζει το κεφάλι από το νερό», σχολιάζει ο Νίκος Βερνίκος.
«Από τις 24 Ιουλίου 2017 και μετά την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, η διεθνής κοινότητα δεν μας κοιτάζει πια με το ίδιο μάτι», προσθέτει ο Νίκος Βερνίκος.
Σε μια πρόσφατη επίσκεψή του σε μια ελληνική start-up, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιτύχει επενδύσεις» καταλήγει η Le Figaro.
Τι σημαίνει η επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ
«Μήνυμα εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και τους Έλληνες για την ανάκαμψη, κομίζει ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα την Πέμπτη και την Παρασκευή», γράφει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
«Ένα μήνυμα εμπιστοσύνης για το νέο κεφάλαιο που ανοίγεται για την ελληνική οικονομία, ένα μήνυμα για την ανάκαμψη της Ευρώπης μέσω της Ελλάδας, του συμβόλου της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με πηγές της γαλλικής προεδρίας.
Ο Εμανουέλ Μακρόν φθάνει στην Αθήνα την Πέμπτη. Θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τις οποίες θα συζητηθεί σειρά διμερών και ευρωπαϊκών θεμάτων.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Γαλλίας θα απευθύνει ομιλία στον βράχο της Πνύκας, την υψηλού συμβολισμού για τη Δημοκρατία τοποθεσία όπου συνεδρίαζε η Εκκλησία του Δήμου στην αρχαία Αθήνα. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στην Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και δεξίωση με τη συμμετοχή της γαλλικής κοινότητας της Αθήνας.
Η ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν στην Πνύκα εντάσσεται στη μακρά συνέχεια των ελληνο-γαλλικών σχέσεων και των επισκέψεων των προέδρων της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Όμως ο Εμανουέλ Μακρόν επιλέγει έναν εξωθεσμικό τόπο για να απευθύνει την δημόσια ομιλία του στην Αθήνα παρουσία νέων, καθηγητών και σπουδαστών της γαλλικής γλώσσας, ως σύμβολο της νέας σελίδας που ανοίγεται μετά το ξεπέρασμα τόσο της οικονομικής κρίσης, όσο και της κρίσης εμπιστοσύνης, επισημαίνουν πηγές της γαλλικής προεδρίας. Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να δείξει ότι η αναδιάρθρωση της Ευρώπης περνά μέσα από την δημοκρατική αναδιάρθρωση.
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ, την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό και 40 γάλλους επιχειρηματίες. Περί τους 140 γάλλοι και έλληνες επιχειρηματίες θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μακρόν, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Στόχος, η επαφή της γαλλικής με την ελληνική επιχείρηση, σε ποικίλους τομείς σε όλα τα επίπεδα, ο εντοπισμός των δυσκολιών και των ευκαιριών.
Το μήνυμα είναι οι επενδύσεις ξεκινούν και πάλι στην Ελλάδα και ότι η Γαλλία εννοεί να είναι παρούσα, όπως κατά τη διάρκεια της κρίσης, έτσι και κατά τη φάση της ανάκαμψης.
Οι τομείς ενδιαφέροντος είναι η ενέργεια, οι υποδομές στις μεταφορές, το περιβάλλον και υπάρχει πληθώρα γαλλικών επιχειρήσεων που εκφράζουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα, ανάμεσά τους, και εκτός των μεγάλων ομίλων, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και start ups που θα είναι παρούσες κατά την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα.
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας θέλει να στείλει το ισχυρό μήνυμα ότι η στήριξη της Γαλλίας συνεχίζεται και μετά την κρίση. Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν παρών ως υπουργός Οικονομίας την κυβέρνηση Ολάντ στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης και είχε διαμορφώσει μία πολύ σαφή θέση: στήριξη της Ελλάδας και πάση θυσία αποφυγή ενός Grexit.
Το Παρίσι, θεωρεί ότι ξεκινά μία νέα φάση. Οι θυσίες απέφεραν καρπούς, υπάρχουν θετικές ενδείξεις ανάκαμψης, όπως δείχνουν οι αριθμοί στους τομείς της οικονομικής ανάπτυξης, των επενδύσεων που εκκινούν και πάλι, της ανεργίας που παραμένει υψηλή αλλά υποχωρεί με σταθερούς ρυθμούς.
Η Γαλλία επιθυμεί να στηρίξει την Ελλάδα στη νέα αυτή φάση, για την οποία εκφράζεται η ελπίδα ότι θα είναι μία συμβολική φάση για την Ευρώπη στο σύνολό της.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλει να διασφαλίσει τη συνέχιση της στήριξης της Γαλλίας , αλλά και να εγγυηθεί την προσωπική του στήριξη στη νέα φάση.
Για το Παρίσι, και μετά την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου σχετικά με το ελληνικό χρέος, το μήνυμα σε αυτήν την χρονική στιγμή πρέπει να είναι σαφές: η Ελλάδα έκανε μία επιστροφή στις αγορές αυτό το καλοκαίρι, εκκρεμεί η τρίτη αξιολόγηση αυτού του φθινοπώρου, το πρόγραμμα στήριξης τερματίζεται την άνοιξη του 2018. Το θέμα που θα τεθεί στη συνέχεια είναι η οικοδόμηση κάτι νέου, που θα επιτρέψει τη διατήρηση του κεκτημένου των μεταρρυθμίσεων και θα δίνει μεγαλύτερο περιθώριο κινήσεων, από τη στιγμή που θα έχει τερματισθεί αυτή η απευθείας στήριξη της χώρας.
Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να στείλει το μήνυμα ότι είναι προς το συλλογικό συμφέρον το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας να ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος και στη συνέχεια η χώρα να περάσει σε νέα φάση, μία φάση εξομάλυνσης» καταλήγει το ΑΠΕ.