Η ψαλίδα ανάμεσα στο ΝΒΑ και το Ευρωπαϊκό μπάσκετ μεγαλώνει συνεχώς και όπως αποδείχθηκε και στην φετινή διοργάνωση οι αθλητές που αγωνίζονται στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου είναι εκείνοι που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Μοναδική εξαίρεση από τις οχτώ Εθνικές που βρίσκονται στα προημιτελικά αποτελεί η Ρωσία του Τιμοφέι Μοζγκόφ αλλά και η Ελλάδα του Γιώργου Παπαγιάννη, Οι δύο σέντερ παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο ροτέισον αλλά δεν έχουν την ταυτότητα του “σταρ” της ομάδας.
Το Eurohoops εξέτασε την πορεία όλων των NBAers του Ευρωμπάσκετ και ξεχώρισε εκείνους που “έλαμψαν” με τις εμφανίσεις τους αλλά και εκείνους που παρουσιάστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων.
Λάουρι Μαρκάνεν (Φινλανδία)
Πριν από την έναρξη του Ευρωμπάσκετ λίγοι ήταν εκείνοι που γνώριζαν την ύπαρξη του Λάουρι Μαρκάνεν. Ο Φιλανδός σταρ ωστόσο φρόντισε με τις εμφανίσεις του να συστηθεί στο κοινό και να στείλει μήνυμα για όσα θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια στο ΝΒΑ με τη φανέλα των Σικάγο Μπουλς (Νο.7 του draft).
O Μαρκάνεν ολοκλήρωσε το τουρνουά με μέσο όρο 19.5 πόντους, 5.7 ριμπάουντ, 18.8 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης και το ιδιαίτερα υψηλό 47.8% έξω από τη γραμμή του τριπόντου.
Έχουμε να κάνουμε άλλωστε με έναν παίκτη ο οποίος έχει ύψος 2.13 μέτρα, μπορεί να βάλει την μπάλα στο παρκέ, να απειλήσει από απόσταση και να σκοράρει στις… clutch στιγμές. Ναι, θύμισε και σε εμάς τον Ντιρκ Νοβίτσκι! Ιεροσυλία ή όχι, θα αποδειχθεί στο μέλλον…
Ντένις Σρέντερ (Γερμανία)
Το όνειρο του βάθρου συνεχίζεται για την Γερμανία και ο βασικός λόγος της έως τώρα ονειρεμένης πορείας είναι ο Ντένις Σρέντερ! Από την πρώτη ημέρα του Ευρωμπάσκετ μέχρι και την πρόκριση επί της Γαλλίας ο πόιντ γκαρντ των Ατλάντα Χοκς δεν άφησε το πόδι από το γκάζι με αποτέλεσμα να μετράει κατά μέσο όρο 23.2 πόντους, 2.3 ριμπάουντ και 5.2 ασίστ όντας ο 2ος σκόρερ της φετινής διοργάνωσης.
Ειδική αναφορά πάντως αξίζει να γίνει και στον Ντάνιελ Τάις. Ο ρούκι σέντερ των Σέλτικς “μίλησε” στο πιο κρίσιμο σημείο αφού στο νοκ άουτ παιχνίδι απέναντι στη Γαλλία σταμάτησε στους 22 πόντους (6/7 δίποντα, 2/2 τρίποντα, 4/5 βολές) και τα 6 ριμπάουντ.
To εμπόδιο της Ισπανίας μοιάζει ανυπέρβλητο αλλά ο Κρις Φλέμινγκ μπορεί να αισιοδοξεί πως με τους δύο NBAers η ομάδα του θα παρουσιαστεί τουλάχιστον ανταγωνιστική.
Γκόραν Ντράγκιτς (Σλοβενία)
H Σλοβενία βγήκε πρώτη στη φάση των ομίλων, απέκλεισε με χαρακτηριστική άνεση την Ουκρανία και πλέον βρίσκεται ένα βήμα μακριά από τα παιχνίδια των μεταλλίων. Όσο ο Γκόραν Ντράγκιτς “οργιάζει” καθ’ αυτό τον τρόπο, οι Σλοβένοι έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν πως θα φύγουν από την Κωνσταντινούπολη έχοντας πετύχει κάτι πραγματικά σημαντικό.
Ο γκαρντ των Μαϊάμι Χιτ έχει “δέσει” εξαιρετικά με τον Λούκα Ντόντσιτς και μέχρι στιγμής μετράει 21.2 πόντους, 3.5 ριμπάουντ και 5 ασίστ ανά παιχνίδι συμβάλλοντας τα μέγιστα στον εκτελεστικό και δημιουργικό τομέα. Είναι ο ξεκάθαρος ηγέτης αυτής της ομάδας και φροντίζει να το αποδεικνύει σε κάθε συμμετοχή με το περίσσιο πάθος του και τον τρόπο που μιλάει στους συμπαίκτες του.
Δυστυχώς όμως, αυτό είναι το τελευταίο Ευρωμπάσκετ της καριέρας του αφού όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Ντράγκιτς στη συνέχει θα αποσυρθεί από την Εθνική Σλοβενίας.
Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς (Σερβία)
Το φετινό καλοκαίρι δεν περιλαμβάνει ξεκούραση για τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς! Ο Σέρβος γκαρντ κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, σάρωσε τα πάντα με τη Φενέρμπαχτσε, βγάζει μάτια με την Εθνική στο Ευρωμπάσκετ και σκέφτεται παράλληλα τη ρούκι σεζόν που πλησιάζει στο ΝΒΑ.
Η κούραση από όλα τα παραπάνω δεν δείχνει να τον έχει επηρεάσει καθόλου κάτι που αποτυπώνεται στα άκρως εντυπωσιακά νούμερα του με 19.3 πόντους, 3.2 ριμπάουντ και 5.3 ασίστ.
Αυτό που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη όμως είναι ο τρόπος με τον οποίο κινείται πάνω στο παρκέ. Είναι σαφές πως η αυτοπεποίθηση του Μπογκντάνοβιτς ξεχειλίζει και πλέον μένει να φανεί που θα σταματήσει τόσο εκείνος όσο και η Εθνική Σερβίας. Πρώτο εμπόδιο οι Ιταλοί…
Κρίσταπς Πορζίνγκις (Λετονία)
O Κρίστας Πορζίνγκις παίρνει για πρώτη φορά μέρος σε μεγάλη διοργάνωση με την Εθνική Λετονίας και είναι εδώ για να κάνει τη διαφορά σε άμυνα και επίθεση! Πως να γίνει διαφορετικά όταν έχει τρελάνει τη στατιστική με μέσο όρο 21.8 πόντους, 5.7 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 2 μπλοκ και 44% ποσοστό ευστοχίας έξω από τη γραμμή του τριπόντου;
Ο Λετονός έχει καταφέρει να είναι μέρος του συνόλου χωρίς να φαίνεται πως είναι ο σούπερσταρ και αυτό αποτελεί σπουδαίο επίτευγμα τόσο για τον ίδιο όσο και την ίδια την ομάδα. Την ίδια στιγμή, η Εθνική Λετονίας… διδάσκει μπάσκετ στο φετινό Ευρωμπάσκετ, έχει βρει την ιδανική χημεία και όσο ο Πορζίνγκις συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις το μετάλλιο έρχεται όλο και πιο κοντά.
Αν έπρεπε να διαλέξουμε την top πεντάδα της διοργάνωσης σίγουρα ο σταρ των Νικς θα είχε τη δική του θέση!
Μάρκο Μπελινέλι (Ιταλία)
Ο Μάρκο Μπελινέλι είναι γεννημένος για να “πυροβολεί” έξω από τα 6.75 και αυτό κάνει για ακόμα ένα Ευρωμπάσκετ! Ο Ιταλός γκαρντ μετράει κατά μέσο όρο 17.8 πόντους με το εξωφρενικά υψηλό 51.5% από την περιφέρεια και 3.8/7.5 εύστοχα τρίποντα σε κάθε παιχνίδι.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ο ηγέτης της Σκουάντρα Ατζούρα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα περισσότερα τρίποντα (23) σε ολόκληρη τη διοργάνωση, με τον Αλεξέι Σβεντ (22) να είναι ο μοναδικός που τον απειλεί.
Εκτός από το σκοράρισμα ο Μπελινέλι δίνει σημαντικές βοήθειες σε ριμπάουντ (2.8), ασίστ (2.3) και κλεψίματα (2.2) όντας μακράν του δεύτερου ο κορυφαίος παίκτης της Ιταλίας! Πραγματικά απολαυστικός…
Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς (Κροατία)
Η αποκαρδιωτική εμφάνιση της Κροατίας στο νοκ άουτ παιχνίδι με τους Ρώσους δεν είναι αρκετή για να αμαυρώσει την καταπληκτική παρουσία του Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς καθ’ όλη τη διάρκεια του Ευρωμπάσκετ.
Ο φόργουορντ των Ουίζαρντς αποχαιρέτησε τη διοργάνωση με μέσο όρο 22.5 πόντους, 4.5 ριμπάουντ και το ασύλληπτο 54,5% έξω από τα 6.75 όντας το σημείο αναφοράς της ομάδας του στην επίθεση. Ακόμα και στον τελευταίο αγώνα ο Μπογκντάνοβιτς πάλευε επί της ουσίας μόνος του αφού σταμάτησε στους 28 πόντους με 10/16 σουτ και 5/7 βολές.
Την ίδια στιγμή, αξίζει να σημειωθεί πως για τον 28χρονο φόργουορντ αυτό ήταν το τρίτο διαδοχικό τουρνουά με μέσο όρο 20+ πόντους μετά το Προολυμπιακό (24.2 πόντοι) και τους Ολυμπιακούς Αγώνες (25.3 πόντοι). Ο κορυφαίος ίσως σκόρερ αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη την Ευρώπη…
Τσεντί Οσμάν (Τουρκία)
Η Τουρκία αγωνίστηκε στο συγκεκριμένο Ευρωμπάσκετ με σημαντικές απουσίες (Ασίκ, Καντέρ, Ιλιάσοβα, Ντίξον) με αποτέλεσμα ο Τσεντί Οσμάν να αναλάβει ηγετικό ρόλο και να τα πάει περίφημα.
Οι οικοδεσπότες μπορεί να μην τα κατάφεραν απέναντι στην σαφώς ποιοτικότερη και ανώτερη Ισπανία αλλά ο φόργουορντ των Κλίβελαντ Καβαλίερς απέδειξε πως έχει μπροστά του λαμπρό μέλλον. Αποχαιρέτησε τη διοργάνωση με 16 πόντους και 5 ριμπάουντ ανά παιχνίδι υπερδιπλασιάζοντας σε σχέση με τον μέσο όρο του την παραγωγικότητα του με τη φανέλα της Εθνικής Ομάδας.
O Oσμάν “έλαμψε” απέναντι σε Ρωσία (28π, 7ρ, 4ασ) και Λετονία (24π, 6ρ, 5ασ) αλλά η απουσία στηριγμάτων δεν επέτρεψε στην Τουρκία να πανηγυρίσει. Είναι δεδομένο πάντως πως τα επόμενα καλοκαίρια ο Οσμάν θα παρουσιαστεί ακόμα καλύτερος μιας και είναι μόλις 22 ετών.
Γιόνας Βαλαντσιούνας (Λιθουανία)
H Λιθουανία μπορεί να μην προκρίθηκε στα προημιτελικά του Ευρωμπάσκετ όμως ο τελευταίος που ευθύνεται για τη συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ο Γιόνας Βαλαντσιούνας. Ο Λιθουανός σέντερ εκπροσώπησε την Εθνική Ομάδα της χώρας του για 7ο (!) συνεχόμενο καλοκαίρι και ήταν απολαυστικός με μέσο όρο νταμπλ-νταμπλ 15.8 πόντων (FG 60.4%) και 12 ριμπάουντ.
Ακόμα και στον οδυνηρό αποκλεισμό από την Ελλάδα, ο παίκτης των Ράπτορς έκανε αισθητή την παρουσία του με 13 πόντους (5/10 σουτ, 3/3 βολές) και 15 ριμπάουντ απέναντι σε ποιοτικούς σέντερ όπως οι Παπαγιάννης και Μπουρούσης.
Ο Βαλαντσιούνας μάλιστα αποχαιρέτησε τη διοργάνωση με 23.5 βαθμούς αξιολόγησης ανά παιχνίδι, δηλαδή επίδοση που είναι καλύτερη σε σύγκριση με όλους τους υπόλοιπους ψηλούς που συνεχίζουν να αγωνίζονται!
Και αυτός που απογοήτευσε την κρίσιμη στιγμή: Ντάριο Σάριτς (Κροατία)
Η Κροατία στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην απόδοση του Ντάριο Σάριτς στο φετινό Ευρωμπάσκετ και αυτό στοίχισε πολύ ακριβά στο πρώτο νοκ παιχνίδι απέναντι στην Ρωσία.
Ο πάουερ φόργουορντ των Σίξερς παρουσιάστηκε αγνώριστος αφού σημείωσε 13 πόντους αλλά με… τραγικά ποσοστά (3/11 δίποντα, 0/3 τρίποντα, 7/8 βολές) ενώ μάζεψε μόλις 2 ριμπάουντ, μοίρασε 1 ασίστ και υπέπεσε σε 3 λάθη. Για την ακρίβεια ο Σάριτς έχασε όλες τις μονομαχίες απέναντι στους αντιπάλους του με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει μόλις 2 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης και η Κροατία να είναι στο -24 με εκείνον στο παρκέ!
Οι μέσοι όροι του Σάριτς στη διοργάνωση μπορεί να είναι υψηλοί (14.8 πόντοι, 6.5 ριμπάουντ, 2.5 ασίστ) αλλά στο πιο κρίσιμο σημείο ο παίκτης δεν κατάφερε να δικαιώσει τις προσδοκίες.
Του Γιώργου Ορφανάκη /info@eurohoops.net
http://www.eurohoops.net/el/trademarks-el/513123/evrompasket-nbaers-pou-sarosan-ke-aftos-pou-patose-sta-krisima/