Με τον υπαινικτικό αυτό τίτλο η έγκυρη ρωσική εφημερίδα Kommersant αναφέρεται στη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας για την πώληση των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 Triumph, η οποία είναι έτοιμη προς υλοποίηση, όπως δήλωσε χθες ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου αρμόδιος για ζητήματα στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας Βλαντίμιρ Κόζιν.
Η ρωσική εφημερίδα αναφέρει ότι η συμφωνία προϋποθέτει ότι θα παραδοθούν στους Τούρκους τέσσερεις συστοιχίες των S-400, αξίας άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Χαρακτηρίζει μάλιστα το συμβόλαιο ως ένα από τα μεγαλύτερα και αναφέρει ότι σε περίπτωση που όλα εξελιχθούν με επιτυχία, η Τουρκία θα γίνει η τρίτη χώρα στον κόσμο (μετά την Ρωσία και την Κίνα) που θα διαθέτει συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, και η πρώτη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που σύναψε με την Ρωσία μια τόσο μεγάλη συμφωνία.
Η ρωσο-τουρκική συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα είχε αρχίσει στο επίπεδο των συμφωνιών που αφορούσαν στην τεχνική εξυπηρέτηση ( σέρβις) του στρατιωτικού εξοπλισμού, που είχε αποκτήσει τη Τουρκία την δεκαετία του 1990 ( κυρίως τεθωρακισμένων BTR-80 και ελικοπτέρων MI-17) και την παροχή ανταλλακτικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις 24 Νοεμβρίου του 2015, όταν τουρκικά μαχητικά κατέρριψαν στον εναέριο χώρο της Συρίας ένα ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24, η στρατιωτικό-τεχνική συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας διακόπηκε.
Στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές, γράφει η ρωσική εφημερίδα, λένε ότι η συμφωνία υπήρξε αποτέλεσμα «πολιτικής συμφωνίας σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των προέδρων Bλαντίμιρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν».
Ωστόσο η Kommersant επισημαίνει ότι η συμφωνία αφήνει μερικά ζητήματα ανοιχτά:
- Πρώτον, στο σχετικό συμβόλαιο η τουρκική πλευρά δεν αναφέρει την εκχώρηση δανείου για την απόκτηση των οπλικών συστημάτων, και αυτή είναι μια πτυχή θα πρέπει να συμφωνηθεί ξεχωριστά.
- Δεύτερον , η Τουρκία υπολογίζει να αναπτύξει την παραγωγή των S-400 στο έδαφος της (και μάλιστα με υψηλού επιπέδου τοπικές προσαρμογές).
Η παράμετρος αυτή όπως φαίνεται έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, αφού όπως γράφει η εφημερίδα «οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είναι αντίθετες σε μια τέτοια προοπτική καθώς θεωρούν ότι δεν πρέπει να επιτραπεί σε μια χώρα του ΝΑΤΟ να έχει πρόσβαση στις τεχνολογίες αυτές».