14 Σεπτεμβρίου 2017

VIP λάθρο: Φτάνουν στην Ευρώπη με γιοτ και πληρώνουν 8.000 ευρώ το κεφάλι

Είναι η άλλη όψη της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, μια πολύ πιο λαμπερή και... χλιδάτη εικόνα από αυτή που έχουν συνηθίσει να βλέπουν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι.

Σε αντίθεση με αυτούς που στοιβάζονται στα πλοία ο ένας πάνω στον άλλο με κίνδυνο της ζωής τους, περί τους 883 πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή – κυρίως γιατροί, δικηγόροι και καθηγητές πανεπιστημίων- έφτασαν φέτος στη Γηραιά Αλβιώνα με υπερπολυτελή γιοτ!

Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian 

Ενα τέτοιο ταξίδι κοστίζει πάνω από 8.000 ευρώ ανά άτομο ενώ ορισμένες οικογένειες πλήρωσαν πάνω από 100.000 ευρώ για να φτάσουν στην Ευρώπη χωρίς να αντιμετωπίσουν κακοτοπιές.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian» ότι συχνά έβλεπαν μετανάστες να φτάνουν σε λιμάνια και ακτές της Σικελίας, φορώντας πανάκριβα ρούχα και κρατώντας αντίστοιχης αξίας βαλίτσες. Και μόλις ολοκλήρωναν τη διαδικασία καταγραφής τους στις αρμόδιες αρχές, απολάμβαναν γκουρμέ λιχουδιές σε εστιατόρια για «λίγους και εκλεκτούς».

Ένα από τα σκάφη που είχαν κατασχεθεί παλαιότερα απο την ιταλική αστυνομία / Φωτογραφία AP 

Μόνο οι πλουσιότεροι πρόσφυγες και μετανάστες θα μπορούσαν να πληρώσουν για ένα τέτοιο ταξίδι, όπως αυτά που διοργάνωναν τα περίπου 12 δεκάμετρα που πλέον έχουν κατασχεθεί στο λιμάνι Αογκούστα.

«Είδα Σύρους γιατρούς, Αφγανούς δικηγόρους και δικαστικούς, Ιρακινούς καθηγητές και επιχειρηματίες να αποβιβάζονται από τέτοια πλοία»

Ένας 35χρονος Ουκρανός, ονόματι Andrej, αποφυλακίστηκε πρόσφατα αφότου εξέτισε ποινή ενός έτους σε ιταλική φυλακή για τη μεταφορά 30 μεταναστών από την Τουρκία στη Σικελία.

Ο Ουκρανός, όμως, δεν είναι ο μόνος που παρείχε τέτοιες υπηρεσίες.

«Είδα Σύρους γιατρούς, Αφγανούς δικηγόρους και δικαστικούς, Ιρακινούς καθηγητές και επιχειρηματίες να αποβιβάζονται από τέτοια πλοία» είπε ο Κάρλο Παρίνι, ο επικεφαλής της ομάδας που εξάρθρωσε το εν λόγω κύκλωμα παράνομης μετανάστευσης στις Συρακούσες.

Αρκετοί από αυτούς που έφτασαν στη Σικελία από την Τουρκία με γιοτ προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τον πόλεμο και το θάνατο αλλά είχαν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για ένα επίπεδο ασφάλειας – ή ακόμη και πολυτέλειας- που χιλιάδες άλλοι δεν μπορούσαν καν να ονειρευτούν.

Η Guardian αναφέρει ότι περίπου 883 μετανάστες έφτασαν στη Σικελία με γιοτ από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2017 ενώ άλλοι 682 ταξίδεψαν με τον ίδιο τρόπο το 2016.

Ο Παρίνι, όμως, δήλωσε ότι τα νούμερα αυτά είναι μάλλον πλασματικά. «Στην πραγματικότητα, είναι πολύ περισσότεροι. Κάποια τέτοια γιοτ κατευθύνονται προς άλλες περιοχές της Ιταλίας [...]. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε όλα τα ιστιοφόρα που πλέουν στη Μεσόγειο. Κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι ιταλικές αρχές πιστεύουν ότι πίσω από το κύκλωμα αυτό κρύβονται εγκληματικές οργανώσεις της Ουκρανίας.