26 Οκτωβρίου 2017

Ουγγαρία: Ο Ορμπαν κήρυξε την κεντρο-ανατολική Ευρώπη «ζώνη χωρίς μετανάστες»

Με αναφορές στον «Πόλεμο των Άστρων» ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν κάλεσε την Τρίτη, τους συμπατριώτες του να μην υποτιμούν τη «σκοτεινή πλευρά της Δύναμης» στην τελευταία ομιλία του για την προσφυγική κρίση, στην οποία κήρυξε την κεντρο-ανατολική Ευρώπη «ζώνη χωρίς μετανάστες».


«Δεν πρέπει ποτέ να υποτιμούμε τη δύναμη της σκοτεινής πλευράς», είπε ο γνωστός για τη σκληρή στάση του στο προσφυγικό δεξιός πολιτικός, αναφερόμενος στα σχέδια εκείνων που κρύβονται πίσω από τη «μεταναστευτική εισβολή» και «δεν έχουν συμπαγή δομή, αλλά εκτεταμένα δίκτυα».

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η ΕΕ και ορισμένα από σημαντικότερα κράτη μέλη της «πιάστηκαν όμηροι» από μια «κερδοσκοπική οικονομική αυτοκρατορία» μέσω μιας ενορχηστρωμένης «εισβολής νέων μεταναστών», προσθέτοντας ότι αυτή η μυστηριώδης «οικονομική δύναμη» κρύβεται πίσω από την «τελευταία μεγάλη μετανάστευση λαών», που πλημμύρισε την Ευρώπη με «εκατομμύρια μεταναστών».

«Το σχέδιο αυτό εξυφάνθηκε για να καταστήσει την Ευρώπη μια μεικτή [πολυπολιτισμική] ήπειρο», είπε ο Βίκτορ Ορμπάν στη διάρκεια εκδήλωσης για την επέτειο της αντισοβιετικής εξέγερσης του 1956 στην Ουγγαρία. «Μόνον εμείς καταφέρουμε να ορθώσουμε ανάστημα», πρόσθεσε αναφερόμενος προφανώς στην «ομάδα Βίσεγκραντ», δηλαδή στις κυβερνήσεις της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας που υιοθέτησαν σκληρή γραμμή στο προσφυγικό αρνούμενες να υποδεχθούν τους πρόσφυγες που τους αναλογούν.

Ο Όρμπαν κήρυξε στη συνέχεια την κεντροανατολική Ευρώπη ως την τελευταία «ζώνη χωρίς μετανάστες» της Γηραιάς Ηπείρου εκφράζοντας την ελπίδα να καταφέρουν οι χώρες της ομάδας Βίσεγκραντ να σταματήσουν τη μαζική μετανάστευση, τελικός στόχος της οποίας, όπως υποστήριξε είναι να αποστερήσει την Ευρώπη από τη χριστιανική και εθνική της ταυτότητα. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει «ασφαλής, δίκαιη, αστική, χριστιανική και ελεύθερη» και να ανακτήσει την αίγλη που είχε προτού ενστερνιστεί την πολυπολιτισμικότητα.

Ο Τζορτζ Σόρος

Τα σχόλια του Όρμπαν αναφορικά με την «οικονομική δύναμη» πίσω από τη μαζική μετανάστευση αναφέρονταν προφανώς στον γεννημένο στην Ουγγαρία Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος, τον οποίο έχει κατ’ επανάληψη κατηγορήσει ότι επιδιώκει να δημιουργήσει μια «νέα, μεικτή, εξισλαμισμένη Ευρώπη» κι ότι ασκεί μεγάλη επιρροή στις Βρυξέλλες.

Τα σχόλια του Όρμπαν έρχονται σε μια περίοδο που το πολιτικό εκκρεμές μετατοπίζεται προς τα δεξιά σε χώρες της κεντρο-ανατολικής Ευρώπης. Στην Αυστρία δύο αντιμεταναστευτικά κόμματα ετοιμάζονται να συγκροτήσουν κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ οι εκλογές στην Τσεχία κατέληξαν στη νίκη ενός αντισυστημικού κινήματος με επικεφαλής τον «Τσέχο Ντόναλντ Τραμπ», έναν λαϊκιστή δισεκατομμυριούχο, σφοδρό επικριτή της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ.

Αλλά και η ίδια η Ουγγαρία βρίσκεται σε άγρια κόντρα με τις Βρυξέλλες, όχι μόνον για την άρνησή της να υποδεχθεί τους πρόσφυγες που της αναλογούν, αλλά και για τον φράκτη που έχει σηκώσει κατά μήκος του ενός τετάρτου των συνόρων της προκειμένου να σταματήσει τις προσφυγικές ροές. Παρά τη σφοδρή κριτική από πολλές ευρωπαϊκές χώρες η Ουγγαρία αρνείται να ξηλώσει τον φράκτη, υποστηρίζοντας ότι με την ανέγερσή του σταμάτησε η είσοδος μεταναστών στη χώρα κατά 99,7% από το 2015.