20 Οκτωβρίου 2017

Με... “μισό” μάτι βλέπουν οι Βρυξέλλες το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ-Πρωθυπουργικό προφίλ “χτίζει” ο Μητσοτάκης

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Είναι από τα ζητήματα, για τα οποία δεν πρόκειται κανείς να βγάλει ανακοίνωση, πολλώ δε μάλλον να κάνει δημόσια δήλωση. Κανείς δεν πρόκειται ούτε να το επιβεβαιώσει, ούτε να το διαψεύσει τουλάχιστον δημοσίως.


Ο λόγος για την εμφανή δυσαρέσκεια που καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στους διαδρόμους των Βρυξελλών αναφορικά με το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ.

Φυσικά όταν λέμε το ταξίδι του κ. Τσίπρα, δεν εννοούμε το σύνολο της επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού, για το οποίο και ασφαλώς δεν πέφτει λόγος στους ευρωπαίους τεχνοκράτες, αλλά αναφερόμαστε στο κομμάτι της εξαγγελίας για την αναβάθμιση των ελληνικών F16, με κόστος είτε 2,4 δισ. ευρώ (αμερικανική πλευρά) είτε 1,1 δισ. ευρώ (ελληνική πλευρά).

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η συμφωνία επί αμερικάνικου εδάφους, παράγοντες των Βρυξελλών, ασφαλώς πάντα σε ανεπίσημο επίπεδο, εξέφρασαν αρχικά την έκπληξή τους για την απόφαση αυτή του πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι δεν είχαν καμία σχετική ενημέρωση. Δευτερευόντως οι ίδιες πηγές θέτουν μία σειρά από ερωτήματα που πιθανότατα, όταν υπάρξει η κατάλληλη συγκυρία θα τεθούν στην ελληνική πλευρά, ακόμα και με ευθύ τρόπο.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, αναρωτιούνται μεταξύ άλλων:

- Πώς η Ελλάδα την περίοδο που παλεύει να τηρήσει το ασφυχτικό πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης θα μπορέσει να υλοποιήσει μία οικονομική συμφωνία τέτοιου μεγέθους με τις ΗΠΑ.

- Από ποιο κομμάτι του προϋπολογισμού θα πάρει το συγκεκριμένο ποσό και αν αυτό θα υπολογιστεί στο χρέος.

- Εφόσον προχωρήσει μία τέτοια συμφωνία, θα επηρεαστεί και αν ναι, σε ποιο βαθμό το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η έκπληξη των Βρυξελλών πάντως γρήγορα μετατράπηκε σε έντονη δυσφορία εξαιτίας της ιδιαίτερης συγκυρίας των ημερών.

Οι εξαγγελίες για την αναβάθμιση με το συγκεκριμένο κόστος των πολεμικών αεροσκαφών, έγιναν μόλις μερικά 24ωρα μετά την ανακοίνωση για χορήγηση έκτακτου κοινωνικού επιδόματος από την κυβέρνηση ύψους 1 δισ. ευρώ, χωρίς οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι να γνωρίζουν το παραμικρό και σε αυτή την περίπτωση. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ακόμα και αν τελικώς ευσταθεί η κυβερνητική θέση, σύμφωνα με την οποία το κόστος της υλοποίησης της αναβάθμισης των αεροσκαφών θα μοιράζεται μέσα στην επόμενη δεκαετία και άρα μετά την λήξη των μνημονίων, το πλήγμα στο επίπεδο της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ευρώπη και στην ελληνική κυβέρνηση είναι μεγάλο και δε θα πρέπει να υποτιμηθεί.

Σε κάθε περίπτωση βέβαιο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη βελγική πρωτεύουσα για την σύνοδο κορυφής της ΕΕ, θα ερωτηθεί για την συγκεκριμένη επιλογή της κυβέρνησης και τις ενδεχόμενες παρενέργειες στα δημόσια οικονομικά της χώρας, εν μέσω μνημονίου.

Είναι βέβαιο επίσης ότι αυτού του είδους οι συζητήσεις θα μείνουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για ευνόητους λόγους.

Την ώρα λοιπόν που οι “μετοχές” του κ. Τσίπρα στο “χρηματιστήριο” των Βρυξελλών παρουσιάζουν πτώση, οι αντίστοιχες του κ. Μητσοτάκη παρουσιάζουν άνοδο.

Εντελώς τυχαία την ημέρα της επίσκεψης Τσίπρα στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος της ΝΔ άρχιζε τις επαφές του στην καρδιά της Ευρώπης.
Κεντρικό συμπέρασμα των διήμερων συναντήσεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις Βρυξέλλες ήταν πως οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι του συμπεριφέρονταν ως τον “εν δυνάμει πρωθυπουργό”.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι κανένα από τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν ασχολήθηκε να μάθει “το τι γίνεται, λάθος ή σωστό, αυτή την περίοδο στην Ελλάδα από την κυβέρνηση, αντιθέτως όλοι ήθελαν να ενημερωθούν για τις κινήσεις Μητσοτάκη, ως επόμενου πρωθυπουργού” όπως είπε στο liberal.gr αξιωματούχος με άμεση γνώση των συναντήσεων.

Ο κύκλος των κατ' ιδίαν επαφών του κ. Μητσοτάκη ολοκληρώθηκε με την 40λεπτη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, σε πολύ καλό κλίμα.

Παρόντες στην συνάντηση εκτός των δύο αντρών, ο εκπρόσωπος του κ. Juncker, Μαργαρίτης Σχοινάς, και η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη. Για το τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες του προεδρικού γραφείου, ελάχιστα διέρρευσαν, όπως συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές.

Η αίσθηση που υπάρχει πάντως είναι πως και στο ραντεβού με τον κ. Juncker κυριάρχησε η επόμενη μέρα της Ελλάδας και όχι το σήμερα.

Ενδεικτικό του καλού κλίματος που επικράτησε κατά την συνάντηση του με τον πρόεδρο Juncker ήταν η δήλωση που ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε αμέσως μετά, χαρακτηρίζοντας καθοριστικούς για την Ευρώπη τους επόμενους 15 μήνες:

“Συζητήσαμε με τον Πρόεδρο Juncker το μέλλον της Ευρώπης και τη θέση της Ελλάδος σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση, που αλλάζει γρήγορα.

Οι επόμενοι 15 μήνες θα είναι καθοριστικοί για το μέλλον της Ευρώπης και η τολμηρή ατζέντα την οποία έχει τάξει ο Πρόεδρος Juncker θα δώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ευκαιρία να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει στον κόσμο.

Οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες προτείνει η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως εναρμονισμένες στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είναι απολύτως απαραίτητο η Ελλάδα, αυτούς τους 15 μήνες, να βρει τη θέση που της αξίζει στο τραπέζι των συζητήσεων για το μέλλον της Ευρώπης.

Ζητήματα που αφορούν την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τη μεταναστευτική πολιτική, την πολιτική φύλαξης των συνόρων, είναι ζητήματα στα οποία η Ελλάδα έχει - και μπορεί - να συνεισφέρει θετικά στο διάλογο, που ανοίγει για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Είναι φανερό πάντως πως ο κ. Μητσοτάκης δείχνει έντονη τη διάθεση να ενισχύσει το “πρωθυπουργικό του προφίλ” εκτός των συνόρων και ήδη προγραμματίζονται τα επόμενα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

http://www.liberal.gr/arthro/172737/politiki/2017/me-miso-mati-blepoun-oi-bruxelles-to-taxidi-tsipra-stis-ipa-prothupourgiko-profil-chtizei-o-mitsotakis.html