05 Οκτωβρίου 2017

Οι «διακριτές» αποστάσεις Μητσοτάκη από τους δανειστές και το άνοιγμα… στην κοινωνία

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Με την εκλογή του ορισμένοι τον κατέταξαν χωρίς δεύτερη σκέψη ανάμεσα στους εν Ελλάδι «εντολοδόχους» των θεσμών.

Πόσες φορές δεν έχει ακουστεί η φράση «ο Μητσοτάκης θα κάνει ό,τι του πει ο Schaeuble». Τελικά όμως ίσως ο κ. Μητσοτάκης να μην είναι και σε τόσο «ευθεία» γραμμή με τους δανειστές.


Τελευταίο παράδειγμα η απάντηση που έδωσε στον Jeroen Dijsselbloem, το βράδυ της Τρίτης, στα όσα υποστήριξε ο πρόεδρος του Eurogroup περί εκλογών το 2019.

«Δεν είναι δουλειά κανενός να καθορίσει πότε είναι η κατάλληλη ώρα για εκλογές στην Ελλάδα. Είναι μια εσωτερική υπόθεση που αφορά τη χώρα». Αυτά υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αποτυπώνοντας το στίγμα του. Μία απάντηση που δεν δόθηκε απλά για να καταγραφεί, αντιθέτως κρύβει τον πυρήνα της συλλογιστικής του, σύμφωνα με συνομιλητές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Για τον κ. Μητσοτάκη οι εκλογές  δεν αποτελούν λόγο αστάθειας αλλά είναι ένας τρόπος να αποκτήσει η χώρα μια Κυβέρνηση ικανή να της προσφέρει ένα επίπεδο ανάπτυξης που θα ικανοποιήσει τους πολίτες», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιοι συνομιλητές.

Προφανώς και ο κ. Μητσοτάκης δε θα «σκίσει» τα μνημόνια, ούτε υπόσχεται πως θα το πράξει, όπως είχε κάνει «σημαία» του ΣΥΡΙΖΑ ο κ.Τσιπρας, με τα γνωστά σημερινά αποτελέσματα.

Είναι εξίσου σαφές πως δε φιλοδοξεί να ασκήσει αντιπολίτευση  πάνω σε ψέματα και όμορφα λόγια που αγγίζουν το θυμικό όλων των πολιτών.

Από την άλλη πλευρά όμως ο  κ. Μητσοτάκης δε δείχνει διάθεση ταύτισης με κάθε άποψη και ιδέα που μπορεί να κομίζουν οι δανειστές. Ο ίδιος δε κρύβει ότι θέλει να αναδεικνύει και να επισημαίνει σε κάθε αφορμή, τις ευθύνες των ευρωπαίων εταίρων για τη μεγάλη αύξηση των φόρων στη χώρας μας που οδήγησε σε διάλυση πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Βασική του θέση μπορεί να είναι ότι το μείγμα πολιτικής δεν αποτελεί υπόθεση των θεσμών αλλά της ελληνικής κυβέρνησης και αυτή μόνο μπορεί να το αλλάξει, όμως παράλληλα εντοπίζει σοβαρά λάθη στην πλευρά των δανειστών, κυρίως στο γεγονός ότι συναίνεσαν στην υπερφορολόγηση.

Στα μέσα του περασμένου Μαΐου ο πρόεδρος της ΝΔ από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής είχε τονίσει την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Μία πρόταση, κόντρα στον πυρήνα της επικρατούσας φιλοσοφίας των κύκλων των δανειστών.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που τασσόταν υπέρ αυτή της πρότασης.

Ήταν η πρώτη φορά όμως που χρησιμοποίησε το ρήμα «διεκδικώ», χωρίς την επισήμανση ότι θα τηρήσει τις συμφωνίες της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει συγκεκριμένα: «Με την αξιοπιστία μιας υπεύθυνης δύναμης και με την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας, εμείς θα διεκδικήσουμε μικρότερα και ρεαλιστικότερα πλεονάσματα από αυτά στα οποία έχετε δεσμεύσει τη χώρα».

Σε εκείνη την ομιλία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε χρησιμοποιήσει υψηλούς τόνους εναντίον των δανειστών και είχε κατηγορήσει μάλιστα τον κ.Τσιπρα πως έχει κάνει με τους δανειστές «ιερή συμμαχία».

Η πρόταση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων πιθανότητα να μην «ήχησε» πολύ όμορφα στα αυτιά των δανειστών, μια και είναι γνωστές οι θέσεις τους, στις οποίες άλλωστε συμφώνησε και η ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας «ναι» σε υψηλά πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, από το βήμα της ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης έκανε ένα ακόμα βήμα παραπάνω, προτείνοντας στους δανειστές τη «ρήτρα μεταρρυθμίσεων». Τη σύνδεση δηλαδή της μείωσης των πλεονασμάτων με αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις. Ένα σχέδιο, το οποίο για να το δεχτούν οι εταίροι, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ήδη αρχίσει να το παρουσιάζει στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων.

Στο εσωτερικό της χώρας πάντως ο κ.Μητσοτάκης βήμα βήμα ξεδιπλώνει τη δική του στρατηγική για το άνοιγμα της ΝΔ στην κοινωνία μακριά από τα στενά κομματικά όρια.

Ενδεικτική ήταν η αναφορά του στο μήνυμα για τα 43α γενέθλια του κόμματος. «Απευθύνομαι σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, από όπου και αν προέρχεται, ό,τι και αν ψήφισε τα τελευταία χρόνια. Ελάτε να προχωρήσουμε μαζί. Ελάτε να αφήσουμε πίσω μας την πόλωση, το διχασμό, την τοξικότητα των τελευταίων ετών» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να προχωρήσει στο «άνοιγμα» προς όλες τις κοινωνικές ομάδες μέσα και από τα εφτά προσυνέδρια που θα πραγματοποιηθούν έως το προγραμματικό συνέδριο του Δεκεμβρίου. Για το λόγο αυτό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί όλους τους πολίτες, να καταθέσουν τις απόψεις τους μέσω ενός ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.

Στο ερωτηματολόγιο τίθενται πραγματικά διλήμματα πολιτικής που καταδεικνύουν τις δυσκολίες που συναντά κάποιος που προσπαθεί να διαμορφώσει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα χωρίς απαραίτητα να προδικάζουν τις θέσεις που θα διαμορφώσει τελικά η ΝΔ.

Η σύνθεση του ερωτηματολογίου διαμορφώνεται ανάλογα με τη θεματική του καθενός από τα 7 Προσυνέδρια ενώ τα αποτελέσματα των απαντήσεων θα παρουσιάζονται στην αντίστοιχη από άποψη θεματολογίας συνεδρίαση αλλά και θα αναρτώνται ηλεκτρονικά.

Tο ερωτηματολόγιο του 1ου Προσυνεδρίου βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και ενδεικτικά, μεταξύ άλλων ερωτημάτων, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως εάν θα επέλεγαν μια μορφή πολιτικής προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ή μια πολιτική προστατευτική για τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

Επίσης ζητείται η γνώμη τους σχετικά με τη στήριξη των ανέργων στο διάστημα στο οποίο βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας.

http://www.liberal.gr/arthro/170239/politiki/2017/oi--isondiakritessin-apostaseis-mitsotaki-apo-tous-daneistes-kai-to-anoigmai-stin-koinonia--.html