Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Τελικά όλα στη ζωή αλλά και στην πολιτική γίνονται για κάποιο λόγο. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του ταξιδιού του Πάνου Καμμένου στη χώρα του καφέ.
Όποιος πίστεψε ότι η μετάβαση του υπουργού Άμυνας στη μακρινή Βραζιλία απλώς συνέπεσε χρονικά με τη διεξαχθείσα συζήτηση στη Βουλή για την αλλαγή φύλου, πλανάται πλάνην οικτράν.
Εκ του αποτελέσματος μάλιστα αποδεικνύεται ότι δεν ήταν μια επιλογή της τελευταίας στιγμής. Ο κ. Καμμένος όχι μόνο «στοιχήθηκε» πίσω από την «αφορμή» της αποστολής στη χώρα του καφέ, αλλά αξιοποίησε στο έπακρο την ευκαιρία προκειμένου να ψηφίσει «όχι» στη κοινοβουλευτική διαδικασία της Τρίτης.
Η «τυχαία» μετάβαση του κ. Καμμένου στη Λατινική Αμερική, όπως τελικά φάνηκε από την αρνητική επιστολική ψήφο που έδωσε ο ίδιος, ήταν το απόλυτο «προκάλυμμα» για τον υπουργό Άμυνας, ώστε να μπορέσει να μην περιληφθεί στο «κάδρο» της ψήφισης ενός νομοσχεδίου αντίθετου με το ιδεολογικό στίγμα που θέλει να προσδώσει στους Ανεξάρτητους Ελληνες. Φανταστείτε για παράδειγμα τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ παρόντα στο κοινοβούλιο, πιθανόν και από τα υπουργικά έδρανα να ψηφίζει «όχι» στο άρθρο 3, ενώ ελάχιστα μέτρα μακρυά του θα βρισκόταν ο Αλέξης Τσίπρας.
Αναμφίβολα δε θα ήταν και το καλύτερη εικόνα κυβερνητικής συνοχής ο κυβερνητικός εταίρος να λέει ανοιχτά «οχι» σε ένα άρθρο που ο ίδιος ο πρωθυπουργός προκειμένου να πείσει τα μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων που στηρίζουν την κυβέρνηση, χρειάστηκε να λάβει το λόγο και τις δύο μέρες της συζήτησης.
Είναι προφανές λοιπόν ότι η επίσημη επίσκεψη του υπουργού Άμυνας στη χώρα του καφέ λειτούργησε «ευεργετικά» ως προς την επικοινωνιακή διαχείριση που θα κάνει ο κ.Καμμένος, μια και εκτός «κάδρου» βρέθηκε και «όχι» ψήφισε, κάτι που θα τονίζει σε όλες τις ανάλογες μελλοντικές συζητήσεις.
Παρά πάντως το υπερατλαντικό ταξίδι του πρόεδρου των ΑΝΕΛ, η κυβερνητική συνοχή βγαίνει «τραυματισμένη» από την συζήτηση του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου.
Μπορεί το σχέδιο νόμου να αποτελεί νόμο του κράτους, (το οποίο αποτελεί το κεντρικό αναμφίβολα συμπέρασμα), όμως οι διαφορές εντός των εταίρων κυρίως στο ιδεολογικό πεδίο δεν έμειναν κρυφές.
Εάν μάλιστα δεν υπήρχαν οι απουσίες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ τότε τα πράγματα μπορεί να ήταν διαφορετική για την τύχη του νομοσχεδίου. Όμως η ιστορία δε γράφεται με «αν». Το νομοσχεδιο είναι πλέον νόμος, όμως οι απώλειες είναι υπαρκτές, τις οποίες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιθυμεί να μεγιστοποιήσει σε πολιτικό επίπεδο, όπως θα φανεί και το επόμενο διάστημα.
«Το νομοσχέδιο πέρασε με λιγότερες από 151 ψήφους και δείχνει ότι η πλειοψηφία μιας κυβέρνησης σε αποδρομή έχει ήδη αποκτήσει ρωγμές και αυτό που την κρατάει ακόμα ενωμένη είναι ο τυχοδιωκτισμός.
Η Νέα Δημοκρατία εξέφρασε μια δίκαιη, φιλελεύθερη, σωστή και ισορροπημένη θέση» ήταν το μήνυμα της Πειραιώς που δηλώνει ικανοποιημένη αφού η στάση της να μην ψηφίζει νομοσχέδια που δεν έχουν την σύμφωνη γνώμη των δύο εταίρων μεγέθυνε τις αποστάσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Στην ΝΔ τονίζουν πως με την στάση τους αναγνώρισαν εμπράκτως την ανάγκη θεσμικού εκσυγχρονισμού, θέτοντας όμως κάποιες εύλογες προϋποθέσεις (αλλαγή φύλου μόνο μια φορά, μόνο από ενήλικα - και όχι από 15χρονα - και μη έγγαμα άτομα και κατόπιν βεβαίωσης για ενσυνείδητη διόρθωση του υπεύθυνου του Ειδικού Ιατρείου του Αιγινήτειου Νοσοκομείου), οι οποίες έχουν την αποδοχή της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.
http://www.liberal.gr/arthro/171209/epikairotita/2017/taxidepse-sti-chora-tou-kafe-gia-na-psifiseii-isonochisin-o-kammenos.html