11 Οκτωβρίου 2017

Σάλος με γνωστό παραγωγό του Χόλιγουντ που κατηγορείται για βιασμό!

Αρθρο των New York Times αποκαλύπτει υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης δεκαετιών με πρωταγωνιστή τον ισχυρό παραγωγό του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινσταΐν.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Χάρβεϊ Γουάινσταΐν καλούσε συχνά νεαρές γυναίκες σε πολυτελή ξενοδοχεία προκειμένου να συζητήσει μαζί τους επαγγελματικά. Οκτώ από τις γυναίκες που μίλησαν, αποκάλυψαν πως ο παραγωγός τους άνοιξε την πόρτα γυμνός ή ζήτησε να του κάνουν μασάζ ή να τις βλέπει να κάνουν ντους.

Ανάμεσα στις γυναίκες που μίλησαν επώνυμα, βρίσκεται και η Ασλεϊ Τζαντ, η οποία αφηγήθηκε πως περίπου είκοσι χρόνια πριν, ο Γουάινσταΐν την κάλεσε σε ένα επαγγελματικό πρωινό στο ξενοδοχείο του στο Μπέβερλι Χιλς και της ζήτησε να του κάνει μασάζ. Είναι η ίδια ιστορία που είχε αφηγηθεί, χωρίς να αποκαλύψει το όνομα του παραγωγού, πριν από λίγα χρόνια.

Στη λίστα των θυμάτων του Γουαϊνστάιν περιλαμβάνονται πλέον και δύο τεράστια ονόματα του Χόλιγουντ, η Γκουίνεθ Πάλτροου και η Αντζελίνα Τζολί. Σύμφωνα με τους New York Times, η Πάλτροου αποκάλυψε ότι ο παραγωγός, όταν την προσέλαβε για την ταινία «Emma», έβαλε τα χέρια του πάνω της και της ζήτησε να του κάνει μασάζ.

«Είχα πετρώσει» σημείωσε η Πάλτροου.

Από την πλευρά της, η Τζολί δήλωσε ότι η Γουαϊνστάιν της έκανε ανήθικες προτάσεις σε δωμάτιο ξενοδοχείου και αποκάλυψε ότι από τότε ορκίστηκε να μην συνεργαστεί ποτέ μαζί του.

H δικηγόρος του παραγωγού, Λίζα Μπλουμ αρνήθηκε πολλές από τις κατηγορίες που αναφέρονται στο ρεπορτάζ, ενώ δήλωσε πως πολλές φορές είχε εξηγήσει στον πελάτη της πως εξαιτίας της διαφοράς δύναμης ανάμεσα στον ίδιο και στους υπόλοιπους παίχτες της βιομηχανίας, όποια κι αν είναι τα κίνητρά του, πολλά από τα λόγια του και πολλές από τις συμπεριφορές του μπορούν να ληφθούν ως ακατάλληλες και προσβλητικές.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, την Τρίτη, ένα δεύτερο άρθρο στο New Yorker μιλάει για τρεις γυναίκες που κατηγορούν τον παραγωγό για βιασμό!

Οι τρεις γυναίκες είναι η Εϊζια Αρζέντο, κόρη του Ντάριο Αρζέντο, η σχετικά άγνωστη νεαρή ηθοποιός και τραγουδίστρια Λουσία Εβανς και μια ακόμη γυναίκα που κρατάει την ανωνυμία της.

Η Εβανς υποστηρίζει στο New Yorker ότι ο Χάρβεϊ Γουάινσταΐν την πίεσε να του κάνει στοματικό έρωτα, σπρώχνοντας το κεφάλι της στο ανοιχτό παντελόνι του. «Του είπα, ξανά και ξανά, πως δεν θέλω και να σταματήσει. Προσπάθησα να φύγω αλλά ίσως δεν προσπάθησα πολύ. Δεν ήθελα να τον σπρώξω. Είναι μεγαλόσωμος. Νομίζω εγκατέλειψα. Αυτό είναι το χειρότερο σημείο απ' όλα και αυτός είναι και ο λόγος που μπορούσε να το κάνει για τόσα πολλά χρόνια σε τόσες πολλές γυναίκες. Εγκαταλείπεις και μετά νιώθεις ότι το λάθος είνα δικό σου».

Η ιστορία της Αρζέντο έλαβε χώρα  το 1997, όταν η νεαρή ηθοποιός, τραγουδίστρια και σκηνοθέτης ήταν 21 ετών και στις Κάννες. Oι παραγωγοί της εταιρίας του Χάρβεϊ Γουάινσταΐν την κάλεσαν στο πάρτι της τότε Miramax στο Hôtel du Cap-Eden-Roc στη Ριβιέρα. Οταν έφτασε εκεί, δεν υπήρχε πάρτι, αλλά ένα δωμάτιο ξενοδοχείου με τον Χάρβεϊ Γουάινσταΐν με μια ρόμπα και ένα μπουκάλι με λοσιόν.

«Μου ζήτησε να του κάνω μασάζ. Και του είπα πως δεν είμαι καμία χαζή. Κοιτώντας πίσω, είμαι πολύ χαζή. Και προσπαθώ ακόμη να συμφιλιωθώ με αυτό που συνέβη. Με τρόμαξε. Και ήταν τόσο μεγαλόσωμος. Δεν σταματούσε. Ηταν ένας εφιάλτης», περιγράφει η Αρζέντο αποκαλύπτωντας πως ο Χάρβεϊ Γουάινσταΐν της έκανε στοματικό σεξ χωρίς τη θέλησή της.

"Ξεσπαθώνουν" όλοι οι σταρ, από την Μέριλ Στριπ μεχρι τον Κλούνεϊ

Πρώτη η Μέριλ Στριπ μίλησε ξεκαθαρίζοντας πως «Δεν ήξεραν όλοι».

"Τα ντροπιαστικά νέα για τον Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν είναι αηδιαστικά για όσους από εμάς τον είδαμε να υπερασπίζει τη δουλειά μας και να στηρίζει τους άξιους αγώνες μας. Οι ατρόμητες γυναίκες που ύψωσαν τη φωνή της για να αποκαλύψουν αυτήν την κακοποίηση είναι οι ηρωίδες μας.

Ενα πράγμα πρέπει να διευκρινιστεί. Δεν ήξεραν όλοι. Ο Χάρβεϊ υποστήριξε τη δουλειά μας με πάθος, ήταν εκνευριστικός αλλά σεβόταν την εργασιακή μας σχέση και το ίδιο συνέβαινε και με πολλούς άλλους που συνεργάστηκε επαγγελματικά. Δεν ήξερα για αυτά τα άλλα αδικήματα. Δεν ήξερα για τους οικονομικούς συμβιβασμούς με τις ηθοποιούς και συναδέλφους. Δεν ήξερα για τις συναντήσεις στα δωμάτια των ξενοδοχείων, στο μπάνιο ή για άλλες ακατάλληλες εξαναγκαστικές πράξεις. Και αν όλοι ήξεραν, δεν πιστεύω ότι όλοι οι ρεπόρτερ του αστυνομικού ρεπορτάζ στη βιομηχανία και τα αυστηρά μέσα μαζικής ενημέρωσης θα το αγνοούσαν για δεκατίες.

Η συμπεριφορά είναι ασυγχώρητη, αλλά η κατάχρηση εξουσίας οικεία. Κάθε θαρραλέα φωνή που υψώνεται, ακούγεται και πιστώνεται από τα άγρυπνα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι αυτή που τελικά θα αλλάξει το παιχνίδι".

Η Γκλεν Κλόουζ υπήρξε πιο σκληρή:

«Είμαι θυμωμένη, όχι μόνο με αυτόν αλλά και με τη συνομωσία της σιωπής γύρω από τις πράξεις του, αλλά και το λεγόμενο φαινόμενο του "κάστινγκ του καναπέ", την τρομακτική πίεση, τις απαιτήσεις που έχουμε από μια γυναίκα όταν ένας ισχυρός, εγωμανής, θρασύδειλος ανταλλάσσει σεξουλικές χάρες για μια δουλειά. Στη βιομηχανία μας πολύ λίγοι ηθοποιοί είναι αναντικατάστατοι και οι γυναίκες παίρνουν λιγότερους ρόλους από τους άνδρες, οπότε το ρίσκο είναι μεγαλύτερο για τις γυναίκες. Τις κάνει πιο ευάλωτες στην εκμετάλλευση ενός κυνηγού. Χειροκροτώ το μοναδικό θάρρος των γυναικών που μίλησαν. Ελπίζω οι ιστορίες τους και το ρεπορτάζ που τους έδωσε φωνή να είναι ένα σημείο καμπής, ότι περισσότερες τέτοιες ιστορίες θα αποκαλύπτονται και κάποια στιγμή θα έρθει και η αλλαγή. Οι αλλαγές αυτές πρέπει να είναι ταυτόχρονα θεσμικές και ατομικές. Οι άνδρες και οι γυναίκες, σε θέσεις εξουσίας, πρέπει να δημιουργήσουν ένα εργασιακό περιβάλλον στο οποίο ο κόσμος, οι δουλειές του οποίου εξαρτώνται από αυτούς, να νιώθουν ασφαλείς να αναφέρουν απειλές και ανάρμοστη συμπεριφορά, σαν αυτή που γράφτηκε στους Times. Κανείς δεν πρέπει να εξαναγκάζεται να ανταλλάσσει την προσωπική του αξιοπρέπεια για την επαγγελματική του επιτυχία. Νιώθω πως αργήσαμε τραγικά όλοι μας στη βιομηχανία, άνδρες και γυναίκες, να ενωθούμε - με ψυχραιμία - και να δημιουργήσουμε μια νέα κουλτούρα σεβασμού, ισότητας, όπου οι νταήδες και οι υποκινητές τους να μην μπορούν πλέον να ευδοκιμούν.»

H Τζένιφερ Λόρενς μίλησε και αυτή:

«Ηταν βαθιά δυσάρεστο να ακούω τα νέα για τη συμπεριφορά του Χάρβεϊ Γουάινσταΐν. Δούλεψα μαζί του πέντε χρόνια πριν και δεν βίωσα καμία μορφή παρενόχλησης προσωπικά, ούτε ήξερα κάποια από αυτές τις κατηγορίες. Αυτό το είδος κατάχρησης είναι αδικαιολόγητη και ολοκληρωτικά σοκαριστική. Η καρδιά μου βρίσκεται κοντά σε όλες τις γυναίκες που επηρεάστηκαν από αυτές τις αηδιαστικές πράξεις. Και θέλω να τις ευχαριστήσω για τη γενναιότητά τους να το αποκαλύψουν.»

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις πράξεις του.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Αυτό είναι το πρώτο που μπορείς να πεις. Ο Χάρβεϊ το παραδέχτηκε και δεν υπάρχει δικαιολογία. Τον ξέρω εδώ και 20 χρόνια... Εχουμε φάει μαζί, έχουμε βρεθεί σε γυρίσματα, έχουμε διαφωνήσει και τσακωθεί. Αλλά μπορώ να σας πω ότι δεν είχα αντιληφθεί ποτέ μια τέτοια συμπεριφορά. Ποτέ.»