25 Οκτωβρίου 2017

Πρωθυπουργικές κοινοτοπίες

Την πρόταση της κυβέρνησής του για την ανάπτυξη παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στην περιφέρεια της Ηπείρου, στα δήθεν αναπτυξιακά συνέδρια στις 13 περιφέρειες της χώρας. Συνέδρια λογυδρίων του πρωθυπουργού και τσούρμου υπουργών, που κάνουν το κομμάτι τους, αντί να δουλεύουν και να προγραμματίσουν έργα που θα φέρουν τη ανάπτυξη.
Είναι απλώς λογύδρια γιατί δεν είχε υπάρξει στοιχειώδης προεργασία, οι  τοπικοί φορείς δεν είχαν κάνει και δεν είχαν στείλει μελέτες που θα αναδείκνυαν τις αναγκαιότητες, και τις δυνατότητες να αναπτυχθεί με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της.

Ο πρωθυπουργός χθες, με βάση και τα tweet του είπε τα αυτονόητα και άνευ αξίας: «Η ανάπτυξης την Ήπειρο πρέπει να έχει στο επίκεντρο την αύξησης της παραγωγής και της απασχόλησης και τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος».

Εξήγησε ότι την ανάπτυξη την οποία επιδιώκει η κυβέρνηση, περιλαμβάνει αύξηση της παραγωγής και της απασχόλησης, ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και διαμόρφωση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος. Και η ανάπτυξη αυτή, πρέπει να ανατρέψει όλες τις αρνητικές δυναμικές, όλες τις παθογένειες που έχουν επιβαρύνει ως τώρα την Περιφέρεια της Ηπείρου. Το σχέδιό του για τη βιομηχανία στηρίζεται στο τρίπτυχο «ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίες –εξωστρέφεια –περιβαλλοντική βιωσιμότητα».

Αυτά που έλεγε και ως αντιπολίτευση δηλαδή, ενώ ως κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να τα υλοποιήσει. Αντιθέτως επιδείνωσε την κατάσταση. Και επειδή δεν ορρωδεί, δεν έχει κριτήριο αυτοσυγκράτησης και ηθικό μέτρο, υποστήριξε ότι η χώρα ανακτά την εθνική της κυριαρχία και μπαίνει στην εποχή της Δίκαιης ανάπτυξης. Μα η ΕΛΣΤΑΤ, πριν ελάχιστες μέρες, με αριθμούς απέδειξε ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε μια μικρή ανάπτυξη από την κυβέρνηση Σαμαρά και την μετέτρεψε σε ύφεση. Και όμως. Αντιστρέφει τα αποδεδειγμένα!


Παράλληλα, υποστήριξε ότι  η πολιτική της κυβέρνησης βασίζεται σε σταθερούς άξονες που υπερβαίνουν τις διαρθρωτικές αδυναμίες και αντιμετωπίζουν την συσσωρευμένη παθογένεια των τελευταίων δεκαετιών Για αυτό και προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι: Ο ταχύτερος δυνατός εξορθολογισμός και η αποκατάσταση των αδικιών στην κατανομή των ενισχύσεων,  η ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, η δημιουργία μεγέθους κλίμακας των αγροτικών προϊόντων προκειμένου να έχουν δυνατότητες ανταγωνισμού και εξωστρέφειας, η ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στο χώρο και η υποστήριξη της από νέο επιστημονικό δυναμικό.
Και όμως, με τέτοιες εκθέσεις ιδεών εισπράττει χειροκρότημα από ένα λαό που τον αποδέχεται  να ακούει αδιανόητα ψέματα, π.χ. ότι εξασφάλισε μικρότερη δημοσιονομική επιβάρυνση και συναινέσεις στην κοινωνία. Εννοούσε ότι μετά την διεθνή πλέον πατέντα της κωλοτούμπας, έκανε εκλογές σε ένα παραζαλισμένο λαό (όχι ότι ο λαός δεν ευθύνεται) και εξασφάλισε την συναίνεσή του, στις δεύτερες εκλογές του 2015.


Δυστυχώς αν ο ίδιος ο λαός δεν καταλαβαίνει ότι τον κοροϊδεύει, κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι αυτό. Όταν τις κοινοτοπίες τις θεωρεί στρατηγική ανάπτυξης, είναι δεδομένο, και μπορεί να θαυμάζει κιόλας την επιστημονικοφανή  φρασεολογία που οι λογογράφοι του έχουν γράψει στον πρωθυπουργό. Όταν δεν βλέπει το αδιέξοδο στο οποίο τον ωθεί η κυβέρνηση  των ανεπάγγελτων, όταν δεν κατανοεί ότι το μέλλον των παιδιών του, που σίγουρα δεν ήταν καλό, αλλά με την τωρινή κυβέρνηση γίνεται ζοφερό, δεν υπάρχει προοπτική. Θα συνεχίζουμε τον κατήφορο και οι μελλοντικές κυβερνήσεις θα είναι δύσκολο να τον ανατρέψουν.

Δεν είναι πρόβλεψη.  Είναι νομοτέλεια.

http://www.liberal.gr/arthro/173403/politiki/2017/prothupourgikes-koinotopies-.html