24 Οκτωβρίου 2017

Νέο «μήνυμα» Μαδρίτης: Εγκληματική η στάση της ακροαριστεράς στην Καταλονία

Για λαϊκιστές που καλούν τους Καταλανούς σε εξέγερση έκανε λόγο ο Ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης, Rafael Catala, και προειδοποίησε τον Καταλανό ηγέτη Carles Puigdemont ότι η κρίση δεν θα λυθεί απλά και μόνο με την διεξαγωγή εκλογών.


Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, σε συνέντευξή του ο Rafael Catala χαρακτήρισε εγκληματική την προτροπή του ακροαριστερού κόμματος της Καταλονίας CUP (Υποψήφιοι Λαϊκής Ενότητας) για μαζική ανυπακοή, αν η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης αναλάβει τον έλεγχο της περιφέρειας. «Οι δυνάμεις των λαϊκιστών προτρέπουν τους Καταλανούς σε εξέγερση», τόνισε ο Rafael Catala.

Ταυτόχρονα στην ίδια συνέντευξη και σύμφωνα με το Reuters αυτή τη φορά, ο Ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι η πολιτική κρίση στην Καταλονία δεν μπορεί να επιλυθεί απλά με την προκήρυξη περιφερειακών εκλογών.

«Δεν διορθώνονται όλα με την προκήρυξη εκλογών», δήλωσε ο Catala και πρόσθεσε ότι θα ήταν ένα θετικό βήμα προς την εκτόνωση της έντασης η εμφάνιση του Καταλανού ηγέτη, Carles Puigdemont στη Γερουσία. Εκτιμάται ότι οι αυτονομιστές, θα επιχειρήσουν να δώσουν χαρακτήρα νέου δημοψηφίσματος στις εκλογές, το οποίο αυτή τη φορά θα διεξάγεται νόμιμα.

«Εάν ο Puigdemont εμφανιζόταν ενώπιον της Γερουσίας, αυτό θα συνέβαλε θετικά στην εξεύρεση λύσης στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην "ανυπάκουη" επαρχία και τη Μαδρίτη».

«Η κυβέρνηση προχώρησε στην ακραία επιλογή του Άρθρου 155 (το οποίο αναστέλλει την αυτονομία της Καταλονίας), επειδή ο Puigdemont απέτυχε να υπηρετήσει τις υποχρεώσεις του», τόνισε ο Ισπανός υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Μ. Rajoy ανακοίνωσε ότι θα διαλύσει το καταλανικό κοινοβούλιο και θα προκηρύξει εκλογές στην εν λόγω περιφέρεια εντός έξι μηνών.

Ο Rajoy είχε προειδοποιήσει ότι αυτό θα ήταν το επόμενο βήμα της ισπανικής κυβέρνησης, σε περίπτωση που η Καταλονία επέμενε στην απόσχιση.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή του έλαβε αυτή την άνευ προηγουμένου απόφαση για την αποκατάσταση της τάξης, για να διασφαλίσει την ουδετερότητα των περιφερειακών θεσμών και να εξασφαλίσει τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και για να προφυλάξει τα πολιτικά δικαιώματα όλων των πολιτών.

http://www.liberal.gr/arthro/173363/epikairotita/2017/neo-isonminumasin-madritis-egklimatiki-i-stasi-tis-akroaristeras-stin-katalonia-.html