10 Οκτωβρίου 2017

Le Monde: Ασάντζ και ΣΥΡΙΖΑίοι έβαλαν ψεύτικες εικόνες οπαδών του Φράνκο για να συκοφαντήσουν τη διαδήλωση εναντίον της απόσχισης [εικόνες]

Παλιές φωτογραφίες και ψεύτικα tweets κυκλοφόρησαν στα social media για να συκοφαντήσουν τις διαδηλώσεις στην Ισπανία, την περασμένη Κυριακή, σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ.

Οι εντάσεις που διαπερνούν την Ισπανία μετά το δημοψήφισμα της αυτοδιάθεσης της Καταλονίας φέρνουν και πολλά ψέματα, είτε στο στρατόπεδο των αποσχιστών είτε των αντιπάλων τους. «Την ημέρα της ψηφοφορίας, 1η Οκτωβρίου, ανακαλύψαμε ότι κυκλοφορούσαν ψεύτικες εικόνες για δήθεν αστυνομική βία», γράφει η Le Monde, γνωστή για την αντικειμενικότητά της.

«Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, η διαδήλωση όσων δεν επιθυμούν την απόσχιση της Καταλονίας, η οποία συγκέντρωσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους της Βαρκελώνης, έδωσε τροφή για ψεύτικες εικόνες και ψεύτικα tweets», προσθέτει η Le Monde.

Ιδού ένα απάνθισμα που βρήκαν τα ισπανικά ΜΜΕ:
Διαδηλωτές με μπλουζάκια του δικτάτορα Φράνκο από διαδηλώσεις του... 2015
Οι καθημερινές εφημερίδες El Pais και OK Diario βρήκαν την ίδια εικόνα, η οποία είχε διαρρεύσει από τον λογαριασμό Twitter του σάιτ υπέρ της απόσχισης Directe.cat (βγήκε στη συνέχεια από το σάιτ): δύο γυναίκες σε μια διαδήλωση φοράνε μπλουζάκια με το πρόσωπο του στρατηγού Φράνκο, του δικτάτορα της Ισπανίας από το 1939 έως το 1975.


Ωστόσο, μια γρήγορη ματιά αρκεί για να διαπιστωθεί το ψέμα, αφού οι διαδηλώσεις της 8ης Οκτωβρίου έγιναν την ημέρα, ενώ η παραπάνω φωτό ελήφθη τη νύχτα και δεν είναι στη Βαρκελώνη. Αντιστοιχεί σε μια παράνομη διαδήλωση ομάδων της άκρας δεξιάς στη Μαδρίτη, τον Σεπτέμβριο του 2015.

Ενας άντρας με σημαία του Φράνκο
Πολλά ισπανικά ΜΜΕ, όπως και η καθημερινή Publico, κατήγγειλαν την εκστρατεία που έκανε η άκρα δεξιά για τη διαδήλωση της Κυριακής, δείχνοντας την εικόνα ενός άνδρα, από πίσω, να έχει καλυφθεί με τη σημαία της φρανκικής Ισπανίας, όπου ο αετός του Αγίου Ιωάννη εικονίζεται σε φόντο κόκκινο και χρυσό, ενώ η σημερινή σημαία έχει μόνο τα σήματα της βασιλικής οικογένειας.


Αυτός ο άνδρας δείχνει να περπατάει ήσυχα στο πλήθος των διαδηλωτών της Κυριακής εναντίον της απόσχισης της Καταλονίας. Στην πραγματικότητα, αυτή η εικόνα είχε ληφθεί σε μια συγκέντρωση ακραίων στη Σαραγόσα, στις 24 Σεπτεμβρίου, και την είχε αναβάσει το Publico, με την ίδια εικόνα

Η ψεύτικη έκκληση μιας βουλευτού των Ciudadanos να κρύψουν τις σημαίες
Πάντα με το ίδιο θέμα της σημαίας, ένα tweet που ανήκε δήθεν στην Ines Arrimadas, βουλευτή του κεντρώου κόμματος Ciudadanos (εναντίον της απόσχισης της Καταλονίας) καλούσε τον κόσμο «να διαδηλώσει χωρίς τις συνταγαματικές σημαίες» και μάλιστα πρόσθετε: «Μη βγάζετε τις σημαίες μπροστά στους δημοσιογράφους, ευχαριστώ».

Σύμφωνα με την El Pais, αυτό το μήνυμα διαβάστηκε πάνω από 2.000 φορές στο Twitter. Ομως, ο λογαριασμός «@InesArrimades» ήταν ψεύτικος και κατέβηκε έκτοτε από το Twitter.


Μια αεροφωτογραφία πλήθους που δεν ήταν της Κυριακής
Όπως συμβαίνει συχνά στις διαδηλώσεις, ο όγκος των διαδηλωτών προκαλεί διαφωνίες. Μια εντυπωσιακή αεροφωτογραφία, η οποία έδειχνε πόσο μεγάλος ήταν ο όγκος των διαδηλωτών στη Βαρκελώνη, εναντίον της απόσχισης, μοιράστηκε σε πολλούς λογαριασμούς Twitter. Αλλά όπως ανέφερε ο λογαριασμός Twitter «Maldito Bulo» («Καταραμένο ψέμα»), αυτή η εικόνα είχε ήδη κυκλοφορήσει πολλές φορές, ειδικά στη γιορτή Diada (εθνική γιορτή της Καταλονίας), το 2012. Ηδη εκείνη την εποχή είχε χαρακτηριστεί προϊόν φωτοσόπ.



Χαιρετισμοί ναζί: Αλήθεια και ψέματα
Μια εικόνα ομάδων νέων που τραγουδούσε τον φρανκικό ύμνο Cara al Sol, την Κυριακή στο Twitter, παρουσιάστηκε ως «η συγκέντρωση της Βαρκελώνης του 2017». Ωστόσο, αυτή η θεαματική φωτογραφία χρησιμοποιείται μόνιμα για άρθρα για την άκρα δεξιά της Ισπανίας και χρονολογείται από το 2012.


Ωστόσο, υπήρξαν κάποιοι χαιρετισμοί ναζί στη διαδήλωση της Κυριακής στη Βαρκελώνη. Ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ ανέβασε τέτοιες φωτό στον λογαριασμό του, άνθρωποι να χαιρετούν φασιστικά στη διαδήλωση της Μαδρίτης που έγινε το περασμένο Σάββατο, πριν από τη διαδήλωση της Βαρκελώνης.


Ωστόσο, πρόκειται για μια μικρή ομάδα φαλλαγιτών, η οποία δεν εκπροσωπεί το γενικό κλίμα της διαδήλωσης, όπως έγραψε η El Pais.

Κι άλλες φωτό και βίντεο χαιρετισμών ναζί ελήφθησαν στη διάρκεια της διαδήλωσης της Κυριακής, ειδικά από τους δημοσιογράφους της Daily Mail. Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει στο άρθρο της ότι επρόκειτο «για μια μικρή ομάδα αλητών» της άκρας δεξιάς, η οποία βγήκε από ένα μπαρ.


Ο λογαριασμός Twitter Maldito Bulo προσπάθησε να ξεκαθαρίσει ποια είναι η αλήθεια και ποιό το ψέμα στις εικόνες με τις σημαίες του Φράνκο:



Maldito Bulo: «Ποιες φωτογραφίες είναι αληθινές και ποιες ψεύτικες στη διαδήλωση της Βαρκελώνης;»