09 Οκτωβρίου 2017

ΚΑΨΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΑΠ' ΤΟΝ ΣΟΥΛΤΑΝΟ! Η Τουρκία απειλεί να ακυρώσει την συμφωνία με τη Ρωσία για τους S-400

Η Τουρκία ενδέχεται να ακυρώσει την αγορά των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τη Ρωσία την από κοινού κατασκευή των εν λόγω συστημάτων, κάτι που θα σήμαινε και τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τη ρωσική προς την τουρκική πλευρά.


Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάλεσε τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να προσφέρουν στη χώρα του «ισοδύναμα συστήματα» εάν δεν θέλουν να αγοράσει τελικώς τους ρωσικούς πυραύλους.

«Δεν είχαμε καμία επίσημη άρνηση επί του θέματος. Ο ίδιος ο Πούτιν μας είχε πει ότι μπορούμε να κάνουμε βήματα για από κοινού κατασκευή. Έτσι, η τεχνολογία θα αναβαθμιστεί επίσης», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη του στην εφημερίδα “Akşam”.

Όμως, πρόσθεσε ότι «αν η Ρωσία αντιμετωπίσει το θέμα αρνητικά, θα μπορούμε να συνάψουμε τότε συμφωνία με άλλη χώρα»

«Πρέπει να τους αγοράσουμε επειγόντως (τους S-400), διότι είναι αναγκαίοι. Πρέπει να υπερασπίσουμε τον εναέριο χώρο μας. Ωστόσο , εάν οι χώρες που διάκεινται αρνητικά έναντι της Ρωσίας δεν θέλουν να αγοράσει η Τουρκία του S-400, πρέπει να μας δώσουν ισοδύναμα συστήματα», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Σεπτεμβρίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα υπέγραψε με την Μόσχα συμφωνία για την αγορά των ίδιων συστημάτων όπως και ότι κατέθεσε την σχετική προκαταβολή.

Στη συνέχεια, την υπογραφή της συμφωνίας είχε επιβεβαιώσει και ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, που είναι αρμόδιος για ζητήματα τεχνολογικής και στρατιωτικής συνεργασίας Βλαντιμίρ Κοχίν, ο οποίος ωστόσο είχε υπογραμμίσει ότι «το ζήτημα της μεταβίβασης τεχνολογίας που απαιτείται για την κατασκευή των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 δεν συζητείται».