03 Νοεμβρίου 2017

Κυνικές... παραδοχές που προσβάλλουν την κοινή νοημοσύνη

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Τελικά σε αυτή τη χώρα τίποτα δε δείχνει ικανό να μπορεί να μας «βγάλει από τα ρούχα». Τα τελευταία 24ωρα το ένα μετά το άλλο τα κυβερνητικά στελέχη προχωρούν δημόσια σε παραδοχές γεμάτες «κυνισμό», χωρίς ίχνος επίγνωσης του τι ακριβώς μήνυμα στέλνουν, την ώρα που η κοινωνία δείχνει να μην αντιλαμβάνεται το παραμικρό.


Ούτε το τι ακούει, ούτε το τι της λένε. Υπάρχει όμως και χειρότερο. Η κοινωνία δείχνει να μην κάνει καμία προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή.

Την αρχή έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Ο στενός συνεργάτης του κ.Τσακαλώτου ούτε λίγο ούτε πολύ παραδέχθηκε, χωρίς μάλιστα στάλα αυτοκριτικής, ότι η φορολογική επιβάρυνση από την κυβέρνηση είναι μεγάλη για κρίσιμες κατηγορίες της κοινωνίας, για τη μεσαία τάξη, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους έντιμους και συνεπείς φορολογουμένους.

«Είναι μια συνειδητή επιλογή, που μεταβατικά πήρε η κυβέρνηση», είπε ο κ. Χουλιαράκης, «ώστε να καταφέρει να ενισχύσει οικονομικά τα πιο αδύναμα, τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας, οικογένειες με δύο ανέργους και παιδιά και οικογένειες με εισοδήματα κάτω των 4.800 ευρώ τον χρόνο, κάτι που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε».

Τι μας είπε δηλαδή με απλά λόγια ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών; Ότι η κυβέρνηση γνώριζε πως η λεγόμενη μεσαία τάξη θα συμπιεστεί, ότι θα την αναγκάσει να κάνει ένα βήμα πιο κοντά στη φτωχοποίηση, όμως το έκανε συνειδητά για να υποστηρίξει κάποιες άλλες κοινωνικές ομάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω δημόσια παραδοχή έγινε από το βήμα της βουλής των Ελλήνων. Η συνέχεια δόθηκε από τον πολιτικό προϊστάμενο του κ. Χουλιαράκη, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, σε ένα άλλο επίπεδο. Ο γνωστός για το «αγγλοσαξονικό» χιούμορ του, υπουργός των Οικονομικών, απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Νίκο Δένδια προχώρησε σε μία ελληνική παραλλαγή του έργου «η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» και έκανε χιούμορ με τη στάση που κρατά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον τομέα της οικονομίας:

«Βάλατε χαμηλά τον πήχη που ακόμα και μια φυματική σαρανταποδαρούσα με μηνίσκο στα 25 πόδια και κρατώντας σακούλες από ψώνια στα lidl θα περνά από πάνω. Αυτό σημαίνει ότι όχι η σαρανταποδαρούσα αλλά μια κυβέρνηση με συγκεκριμένη στρατηγική πηγαίνει καλά» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ.Τσακαλώτος, προσθέτοντας με το δικό του στυλ, ένα ακόμα επεισόδιο στην επιχείρηση εργαλειοποίησης φράσεων και καταστάσεων, στην οποία επιδίδεται το τελευταίο διάστημα στην κυβέρνηση.

Μία επιχείρηση από την οποία δυστυχώς λείπει το μέτρο...

Οι παραπάνω δύο παραδοχές των επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών πέρα από την «ωμότητα» και την ευθύτητα, οι οποίες τις χαρακτηρίζουν αναμφίβολα βάζουν και ένα μικρό λιθαράκι στη λογική του κοινωνικού αυτοματισμού.

Στρέφουν δηλαδή την μία κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη, αφού στέλνουν μήνυμα πως ό,τι έγινε έγινε για καλό, μόνο που κάποιος έπρεπε να «ριχτεί» στη μοιρασιά, αφού το «καλό» δε μπορούσε να μοιραστεί σε όλους. Την ίδια ώρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης , σύμφωνα με τα στελέχη του, ακολουθούν μία διαφορετική πορεία.

Δεν επιθυμούν να εγκλωβιστούν, όπως λένε, στην ατζέντα που επιχειρεί να θέσει η κυβέρνηση, «δεν τσιμπάνε σε φθηνούς λαϊκισμούς και αστειάκια», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Αντιθέτως δίνουν έμφαση στην ανάδειξη των «γαλάζιων» προτάσεων και στην προσωπική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολίτες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μάλιστα έχοντας ως αφορμή τα προσυνέδρια σε ολόκληρη τη χώρα βλέπει, ακούει και μαθαίνει τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες μακριά από την πρωτεύουσα.

Στο πλαίσιο του 3ου προσυνεδρίου της ΝΔ στα Γιάννενα ο κ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε την Ηγουμενίτσα.

Μεταξύ των άλλων επισκέφτηκε και δεκαπέντε παιδιά με ειδικές ανάγκες στο σχολείο τους. Συνομίλησε με εκπαιδευτικούς, οι οποίοι του επεσήμαναν ότι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η συνεχής αλλαγή δασκάλων. «Το σχολείο», ανέφεραν, «χρηματοδοτείται μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που έχουν διάρκεια ένα οκτάμηνο, με αποτέλεσμα, κάθε χρόνο, τα συγκεκριμένα παιδιά να αλλάζουν εκπαιδευτικούς, γεγονός που δυσκολεύει την πρόοδο τους».

«Αυτό θα αλλάξει από την επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας» δεσμεύθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κοντοστάθηκε μπροστά και σε ένα κομμωτήριο της πόλης, όπου χαιρετώντας τις δυο κυρίες στην πόρτα, τους είπε:

«Πριν ένα μήνα στη Θεσσαλονίκη με κατηγόρησαν ότι χαιρετάω τις κούκλες στις βιτρίνες, ελπίζω αυτή τη φορά να φαίνεται ότι μιλάω σε δυο πραγματικές κούκλες».

http://www.liberal.gr/arthro/174830/politiki/2017/kunikes-paradoches-pou-prosballoun-tin-koini-noimosuni-.html