10 Νοεμβρίου 2017

Κ. Κοντονή, ο Κουφοντίνας δεν φυλακίστηκε για την ιδεολογία του αλλά για τα εγκλήματά του

Η συγγνώμη που οφείλει ο κ Κοντονής. Ας την πει έστω και στο αυτί των συγγενών των θυμάτων της 17Ν

Του Πέτρου Τρουπιώτη*

«…ο κρατούμενος δεν κρίνεται για τις απόψεις από τις οποίες εμφορείται γιατί κανείς στον πολιτισμένο κόσμο δεν καταδικάζει κάποιον για τις αντιλήψεις του»


Mε αυτή την φράση, ανάμεσα σε άλλες που ανέφερε (με εμφανή τον εκνευρισμό και ευρισκόμενος σε άμυνα) ο υπουργός δικαιοσύνης, ο κ Κοντονής, προσπάθησε να δικαιολογήσει την άδεια στον 11 φόρες καταδικασμένο σε ισόβια Δ Κουφοντίνα.

Μόνον που ο κ Κοντονής, παρότι δικηγόρος ο ίδιος και παρότι προέρχεται από έναν πολιτικό χώρο (το ΚΚΕ εσωτ.) που καταδίκαζε πρώτο την τρομοκρατία, ξέχασε κάτι.

Ξέχασε ότι ο κ Κουφοντίνας δεν έχει καταδικαστεί για τις ιδέες του.

Δηλαδή, για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, ο κ Κουφοντινας δεν είναι «πολιτικός κρατούμενος», όπως δηλώνουν διάφοροι αλληλέγγυοι κλπ.

Ο κ. Κουφοντίνας είναι καταδικασμένος και φυλακισμένος για εγκλήματα. Πρόκειται δηλαδή για δολοφόνο και ως τέτοιος βρίσκεται, καταδικασμένος με 11 φορές ισόβια, στην φυλακή.

Ο κ. Κουφοντίνας, αφαίρεσε την ζωή έντεκα ανθρώπων και παράλληλα μετείχε σε μια εγκληματική οργάνωση που οργάνωσε και εκτέλεσε δολοφονίες και άλλων πολιτών.

Δηλαδή, κ Κοντονή, για να λέμε τα πράγματα καθαρά, ο κ. Κουφοντίνας είναι εγκληματίας του κοινού ποινικού δίκαιου. Είναι δολοφόνος όπως δηλαδή και κάθε άλλος δολοφόνος. Και μάλιστα κατά συρροή και με δόλο.

Και μάλιστα ο συγκεκριμένος εγκληματίας, σκότωσε συνειδητά, με σχέδιο και χωρίς «βρασμό ψυχικής ορμής» που λένε και οι δικηγόροι.

Ο κ Κουφοντίνας σκότωσε ανθρώπους. Πολύ απλά.

Τώρα ο κάθε εγκληματίας έχει και μια δική του ιστορία γιατί το έκανε. Το θέμα είναι ότι σκότωσε Και αυτό τον κατατάσσει στους δολοφόνους.

Όλα τα αλλά περί ιδεών, αντιλήψεων και απόψεων είναι κουβέντες του αέρα. Και είναι ντροπή για μια δημοκρατία, ο υπουργός της επί της δικαιοσύνης να τα χρησιμοποιεί για να δικαιολογήσει έναν δολοφόνο.

Ο κ. Κοντονής έκανε και κάτι ακόμα που ομολογώ ότι δεν το περίμενα από αυτόν. Παρέπεμψε στο αρμόδιο συμβούλιο που έδωσε άδεια και στην σύμφωνη γνώμη (που απαιτείται) του αντιεισαγγελέα εφετών. Έτσι, νόμισε ότι «έβγαλε» το θέμα από πάνω του».

Μόνον που έκανε τα πράγματα χειρότερα. Γιατί, αν ήθελε να είναι όλα τυπικά, θα έπρεπε να μην κάνει καμία δήλωση στην Βουλή απλώς να πει ότι είναι θέμα του συμβουλίου στο οποίο παραπέμπουμε.

Όμως και υπερασπίστηκε την απόφαση τώρα αλλά και παλαιοτέρα, στο θέμα της Ήριάννας για παράδειγμα, βγήκε και έκανε τα αντίθετα σχόλια.

Άρα, δυο μετρά και δυο σταθμά κύριε υπουργέ δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν.

Τώρα για το αν δικαιούχο άδειας ο κ Κουφοντίνας η όχι.

Τυπικά ίσως να μπορούσε να πάρει άδεια, αν και πολλά από τα κριτήρια είναι σχετικά γενικά , όποτε μπορούν να κριθούν κατά το δοκούν.

Όπως για παράδειγμα θα έπρεπε να κριθεί και μάλιστα καθοριστικά το αν ο συγκεκριμένος δολοφόνος έχει μετανοήσει. Γιατί κάτι τέτοιο εδώ δεν συμβαίνει. Απλώς συμβαίνει το αντίθετο.

Και μόνον γι αυτό τον λόγο, δεν θα έπρεπε να πάρει άδεια. Είναι εξάλλου καταδικασμένος 11 φόρες σε ισόβια. Άρα , ούτε το κριτήριο της ομαλής επανένταξης του στην κοινωνική ζωή, μπορεί να ισχύσει.

ΥΓ.: Αναρωτιέμαι τι θα πει ο κ. Κοντονής σε μια σύζυγο, μάνα, παιδί ή και φίλο ενός από αυτούς που εκτέλεσε ο κ Κουφοντινας, αν τον συναντήσει και το ρωτήσει γιατί. Κι ας μην του πει τα περί «μεγαλοψυχίας της δημοκρατίας» γιατί δεν νομίζω να τους πείσει. Ας πει, έστω σιγανά, έστω στο αυτί τους ένα συγγνώμη…

*Ο Πέτρος Τρουπιώτης είναι δημοσιογράφος.

http://www.liberal.gr/arthro/175983/apopsi/arthra/i-suggnomi-pou-ofeilei-o-k-kontonis-as-tin-pei-esto-kai-sto-auti-ton-suggenon-ton-thumaton-tis-17n.html