06 Νοεμβρίου 2017

ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΣΑΝΟ ΣΤΑ ΓΙΔΙΑ! Ο Θανάσης Καρτερός εξηλεκτρίζει την Ελλάδα

του Γιώργου Φιντικάκη

Στην αρχή πιστέψαμε ότι είναι fake news μέχρι που ήρθε το επίσημο δελτίο της ομοσπονδίας ΔΕΗ ΣΥΡΙΖΑ το οποίο μας επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για πραγματικό γεγονός.

"Η ΟΜ ΔΕΗ ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, σας προσκαλεί στην εκδήλωση με θέμα "Οκτωβριανή Επαναστάση και Εξηλεκτρισμός", διαβάζουμε στη σχετική ανακοίνωση- αφίσα, "με κεντρικό ομιλητή τον δημοσιογράφο Θανάση Καρτερό".

Δηλαδή ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού θα είναι βασικός ομιλητής σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΗ που θα τιμήσει την ιστορική μνήμη της Οκτωβριανής Επανάστασης συνδέοντας την με τον εξηλεκτρισμό της τότε Σοβιετικής Ενωσης, όπως μας πληροφορεί η αφίσα, την οποία διακοσμούν στοιχεία του λεγόμενου σοβιετικού "κονστρουκτιβισμού". Εκείνου δηλαδή του καλλιτεχνικού ρεύματος -για τους αμύητους- που αναπτύχθηκε την περίοδο 1913-1930 στις σοβιετικές δημοκρατίες, και στηρίχθηκε στην άποψη ότι η τέχνη "κατασκευάζεται" (εξ ου και ο όρος).


Την αφίσα κοσμεί μια σύνθεση από πυλώνες μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος σαν αυτούς που άρχισαν να ξεφυτρώνουν στις αχανείς εκτάσεις της Ρωσίας μετά την Επανάσταση του 1917, η οποία παραπέμπει προφανώς στις αφίσες της σοβιετικής προπαγάνδας της εποχής Στάλιν. Κάτι σαν παραλλαγή του γνωστού τσιτάτου του Λένιν ότι "σοσιαλισμός σημαίνει σοβιέτ συν εξηλεκτρισμός": Δηλαδή ο σοσιαλισμός θα οικοδομηθεί με τα όργανα της εργατοαγροτικής συμμαχίας κάτω από την ηγεμονία του προλεταριάτου (σοβιέτ), αλλά θα υπάρξει και οικονομική ανάπτυξη (εξηλεκτρισμός).

Θα μου πείτε τι μας νoιάζουν εμάς όλ' αυτά; Και ποιος ο λόγος να είναι κεντρικός ομιλητής σε μια τέτοια εκδήλωση ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού; Πολλώ δε μάλλον όταν το μήνυμα που στέλνει με την παρουσία του είναι πολύ μακριά από αυτό που "πουλάει" τελευταίως ο Αλέξης Τσίπρας, ότι δηλαδή θέλει να ηγηθεί του κέντρου και της Κεντροαριστεράς.

Εύλογα τα ερωτήματα, όμως τα πράγματα είναι απλά. Η πρωτοβουλία Καρτερού εντάσσεται στη γνωστή τσιπρική τακτική, την μία να εφαρμόζει το μνημόνιο και την άλλη να κλείνει το μάτι στο αριστερό ακροατήριο και τις συντεχνίες. Το έχουμε δει με "τα ταξικά πρόστιμα" του ΚΟΚ, την εφαρμογή της μαρξιστικής ρήσης περί πάλης των τάξεων στην φορολογική πολιτική, το νομοσχέδιο των ταξί. Είναι η γνωστή πολιτική του "ότι να’ ναι".

Οσο αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν έκρυψε τις κομμουνιστικές εμμονές του, άλλο τόσο αλήθεια είναι ότι τις έχει προ πολλού ξεπεράσει, και τις ανασύρει μόνο όταν τον βολεύει να το κάνει. Έχουμε δει πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από το ΚΚΕ, να ξεψαχνίζουν ρητά και ατάκες του Λένιν σε κάθε πολιτική περίσταση, προκειμένου να δικαιολογήσουν την αλλαγή θέσεων ανάλογα με τις συγκυρίες.

Ενα ρητό για ό,τι χρειαστεί, τακτική που εκμεταλλεύτηκαν αρκετοί πολιτικοί τυχοδιώκτες στους κόλπους της Αριστεράς, στη λογική ότι ο μεγάλος σκοπός αγιάζει τα μέσα. Τον Αύγουστο του 2015, για παράδειγμα, ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να δικαιολογήσει την συριζαική κωλοτούμπα, είχε πει "οι συμβιβασμοί είναι στοιχείο και της επαναστατικής τακτικής. Το έγραψε και ο Λένιν στο βιβλίο του "Αριστερισμός, η παιδική ασθένεια του κομμουνισμού".

Τώρα τι σχέση έχουν όλ’ αυτά με την ΔΕΗ; Καμία απολύτως. Απλώς σε μια στιγμή που η ΔΕΗ διανύει την πιο δύσκολη περίοδο της ιστορίας της, ο πρώην διευθυντής του Ριζοσπάστη και του ραδιοσταθμού "Στο κόκκινο", σκέφτηκε προφανώς να αναπτερώσει λίγο το πεσμένο αριστερό ηθικό, και να λαδώσει τα σκουριασμένα γρανάζια στα αριστερά αντανακλαστικά.

Αύριο πιθανόν να μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα "Οκτωβριανή Επανάσταση και εκπαίδευση", παρουσία του κ. Γιαβρόγλου, μεθαύριο σε κάποια αντίστοιχη εκδήλωση για τα ταξί, παρουσία των κ.κ. Σπίρτζη και Λυμπερόπουλου, κ.ο.κ.

Στα κοινωνικά δίκτυα πάντως έγινε χαμός από σχόλια. Ενας χρήστης έγραψε "ωχ, δεν σε βλέπω καλά ΔΕΗ, θα έχουμε νέα αύξηση των ανεξόφλητων λογαριασμών", άλλος "Καρτερός-Τσακαλώτος - η κομμουνιστική θεολογία", ενώ ένας τρίτος διερωτήθηκε "εξηλεκτρισμό έχουμε, τα σοβιέτ πότε θα έρθουν;".

Κάποιος πάντως από τους χρήστες θύμισε ότι ο εξηλεκτρισμός στις κομμουνιστικές χώρες αναπτύχθηκε με μεγάλη καθυστέρηση σε σχέση με τις δυτικές. "Ακόμη και η...φτωχή Ελλάδα με τη ΔΕΗ ανέπτυξε πολύ ταχύτερα το Ηλεκτρικό Σύστημά της, ενώ η κατά κεφαλήν κατανάλωση Ηλεκτρικής Ενέργειας ήταν πολλαπλάσια αυτής των κομμουνιστών γειτόνων μας της Αλβανίας, Βουλγαρίας, Γιουγκοσλαβίας", αντιγράφω την σχετική ανάρτηση.

Ο κ. Καρτερός άραγε θα κάνει και τέτοιες συγκρίσεις, μεταξύ της Δύσης και της σοσιαλιστικής επανάστασης ή θα εστιάσει μόνο στα επιτεύγματα της τελευταίας;

http://www.liberal.gr/arthro/175204/politiki/2017/o-thanasis-karteros-exilektrizei-tin-ellada.html