06 Νοεμβρίου 2017

Ο γερμανικός στρατός ετοιμάζεται και για κατάρρευση της ΕΕ -Τι αναφέρει έκθεσή του

Ο γερμανικός στρατός θεωρεί πιθανή τις επόμενες δεκαετίες μίας διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με εσωτερική αναφορά την οποία επικαλείται το Spiegel.


Η έκθεση των 102 σελίδων με τίτλο «Στρατηγική προοπτική 2040» αναλύει έξι σενάρια για το πώς είναι πιθανό να επηρεάσουν τη γερμανική εσωτερική ασφάλεια οι κοινωνικές τάσεις και οι διεθνείς συγκρούσεις.

Στο χειρότερο σενάριο η ΕΕ διαλύεται και η Γερμανία αναγκάζεται να αναλάβει δράση. Σε αυτή την πρόβλεψη, η διεθνής τάξη καταρρέει, αξιακά συστήματα χάνουν την επιρροή τους και η παγκοσμιοποίηση φτάνει στο τέλος της.

«Η διεύρυνση της ΕΕ έχει εγκαταλειφθεί σε μεγάλο βαθμό, άλλες χώρες έχουν αποχωρήσει, η Ευρώπη έχει χάσει την παγκόσμια ανταγωνιστικότητά της», αναφέρει η έκθεση σύμφωνα με το Spiegel. «Ο ολοένα πιο ασταθής, μερικές φορές χαοτικός και επιρρεπής σε συγκρούσεις κόσμος έχει αλλάξει δραματικά το περιβάλλον ασφάλειας της Γερμανίας και της Ευρώπης», σημειώνει ακόμη.

Σε ένα άλλο σενάριο «Δύσης εναντίον Ανατολής», λίγες ανατολικές χώρες της ΕΕ «παγώνουν» την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση και άλλες μπαίνουν στο ανατολικό μπλοκ. Το σενάριο «πολυπολικού ανταγωνισμού» βλέπει άνοδο του εξτρεμισμού και πολλούς εταίρους της ΕΕ να κινούνται προς ένα ρωσικό πολιτικό μοντέλο.

Το έγγραφο δεν κάνει καμία πρόγνωση και αναφέρει ότι θεωρεί όλα τα σενάρια εφικτά μέχρι το 2040.

ΡΟΥΛΑ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
iefimerida.gr