10 Νοεμβρίου 2017

Είχε πληρωθεί πρώην σύμβουλος του Τραμπ για να παραδώσει τον Γκιουλέν στον Ερντογάν;

Το φερόμενο σχέδιο προέβλεπε ότι ο Μάικλ Φλιν και ο γιος του, Μάικλ Φλιν Τζούνιορ, θα λάμβαναν έως 15 εκατομμύρια δολάρια ως αμοιβή προκειμένου να παραδώσουν στις τουρκικές Αρχές τον Γκιουλέν


Ο ειδικός σύμβουλος Ρόμπερτ Μιούλερ διερευνά το κατά πόσο, ο πρώην σύμβουλος Eθνικής Ασφάλειας, του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Φλιν, συμμετείχε σε σχέδιο μεταφοράς με τη βία, του Φετχουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία, με αντάλλαγμα εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Wall Street Journal και όπως αναπαράγει το Reuters.

Το φερόμενο σχέδιο προέβλεπε ότι ο Μάικλ Φλιν και ο γιος του, Μάικλ Φλιν Τζούνιορ, θα λάμβαναν έως 15 εκατομμύρια δολάρια ως αμοιβή προκειμένου να παραδώσουν στις τουρκικές Αρχές τον Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, το σχέδιο προέκυψε κατά τη διάρκεια της ευρύτερης έρευνας του Μούλερ σχετικά με ενδεχόμενη ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2016.
Δεν είναι γνωστό πόσο προχωρημένες ήταν οι φερόμενες συζητήσεις, όμως την περίοδο εκείνη ο Τραμπ ετοιμαζόταν να ορκιστεί πρόεδρος και ο κ. Φλιν ήδη προοριζόταν για τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας.

Ο κ. Φλιν παραιτήθηκε από τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας μόλις 24 ημέρες αφότου ανέλαβε τη θέση, αφότου παραδέχτηκε ότι είχε παραπληροφορήσει τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς σχετικά με επικοινωνίες που είχε με τον ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον 76χρονο ιμάμη ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του περσινού Ιουλίου και πιέζει διαρκώς την Ουάσιγκτον για την έκδοσή του. Οι αμερικανικές Αρχές ωστόσο αντιτείνουν ότι τα στοιχεία που τους έχει αποστείλει η τουρκική πλευρά δεν επαρκούν για να εγκριθεί δικαστικά η έκδοση. Ο ίδιος ο Γκιουλέν αρνείται κάθε εμπλοκή.