21 Δεκεμβρίου 2017

Μπορεί να γίνει το «ματς» ντέρμπι;

Του Σάκη Μουμτζή

Είναι ένα ενδεχόμενο με λίγες πιθανότητες, αλλά υπαρκτό. Πώς μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατρέψει μιαν εύκολη και αδιαμφισβήτητη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, σε έναν σκληρό και αμφίρροπο αγώνα;


Όπως ακριβώς συμβαίνει και στο ποδόσφαιρο. Αν όλες οι επιλογές του ενός προπονητή αποδειχθούν εύστοχες και οι παίκτες του αποτελεσματικοί, και αν η αντίπαλη ομάδα έχει και αστοχίες και ο προπονητής της την έχει «στήσει» λανθασμένα μέσα στο γήπεδο. Δεν «διάβασε» σωστά το ματς.

Και δεν «κοουτσάρισε» σωστά την ομάδα του κατά την διάρκεια του αγώνα.

Δηλαδή, για να ανατραπεί μια καθαρή και σταθερή δημοσκοπική διαφορά και να μεταστραφεί ένα διάχυτο κλίμα, θα πρέπει να συντρέξει σωρεία προϋποθέσεων υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι τακτικές κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποβούν λανθασμένες.

Ποιες είναι ακριβώς οι στοχεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ;

Είναι ολοφάνερο πως απευθύνεται σε συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες, αδιαφορώντας για την συμπεριφορά των υπολοίπων. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα. Η κύρια στόχευση του είναι α) οι νέοι, β) όλοι αυτοί που καταστράφηκαν οικονομικά κατά τα χρόνια των μνημονίων, δηλαδή οι αναξιοπαθούντες, γ) οι δημόσιοι υπάλληλοι και δ) οι διάφορες και πολυποίκιλες ομάδες που συνθέτουν τα κινήματα κοινωνικής κριτικής.

Γνωρίζει η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πως στον χώρο των συνταξιούχων δεν έχει καμιά τύχη. Ούτως ή άλλως η εκλογική συμπεριφορά τους δεν ήταν φιλική προς το κόμμα της. Η Νέα Δημοκρατία είχε υψηλά ποσοστά σε αυτήν την κοινωνική κατηγορία.

Με την πολυάριθμη μεσαία τάξη η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε την σύγκρουση. Δεν μπορούσε να πράξει αλλιώς. Από την υπερφορολόγηση της, θα έπρεπε να εξευρεθούν οι πόροι για να διανεμηθούν στα κοινωνικά στρώματα με τα οποία επεδίωξε και επιδιώκει να συμπορευθεί η ριζοσπαστική Αριστερά.

Άλλωστε, ένα σημαντικό τμήμα της καταστράφηκε οικονομικά λόγω της κρίσης και ουσιαστικά εξαθλιώθηκε. Άλλαξε κοινωνικό επίπεδο. Υποβιβάστηκε.

Συνεπώς, είναι δεκτικό στον λόγο του ΣΥΡΙΖΑ πως για την καταστροφή του ευθύνονται τα μνημόνια και αυτοί που κυβέρνησαν σαράντα χρόνια.

Έτσι λοιπόν, ο Α.Τσίπρας οικοδομεί μια κοινωνική συμμαχία, με τους δημοσίους υπαλλήλους, την νεολαία, τους εξαθλιωμένους πολίτες και τις πολυάριθμες ομάδες κοινωνικής κριτικής.
Δεν πρέπει να λησμονεί ο αναγνώστης πως το ευπαθές σημείο της Νέας Δημοκρατίας, όπως και της Κεντροαριστεράς, είναι η νεολαία. Υστερούν δραματικά.

Στο δημοψήφισμα, στην μεγάλη νίκη του «Όχι», αυτή συνέβαλε αποφασιστικά, καθώς σε ποσοστό 70% περίπου, στήριξε την επιλογή του Α.Τσίπρα. Και σήμερα απογοητευμένη, κινείται στον χώρο των αναποφάσιστων.

Η επιλογή τους, με βάση το ιστορικό τους, φαίνεται πιο λογικό πως θα είναι είτε ΣΥΡΙΖΑ είτε θα καθίσουν στο σπίτι τους και δεν θα πάνε στις κάλπες.

Ένα μεγάλο πρόβλημα για τους δημοσκόπους είναι πως η συμπεριφορά της νεολαίας δεν αποτυπώνεται επαρκώς στις δημοσκοπήσεις, καθώς η πλειονότητα της είτε δεν διαθέτει σταθερό τηλέφωνο είτε αρνείται να απαντήσει.

Συνεπώς, μια σχετικά ομοιόμορφη εκλογική συμπεριφορά της μπορεί είτε να εκτοξεύσει την Νέα Δημοκρατία στα ύψη είτε να φέρει την μεγάλη ανατροπή.

Θα ήθελα να επισημάνω πως τα μνημόνια και η κρίση, άλλαξαν ριζικά τις μετακινήσεις και των αναποφάσιστων. Μάλλον, η ισομερής ή αναλογική κατανομή τους στα δύο μεγάλα κόμματα, αποτελεί χαρακτηριστικό του παρελθόντος. Ως εκ τούτου, είμαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός στην αναγωγή, ως δημοσκοπική πρακτική.

Τι μπορεί να κάνει η Νέα Δημοκρατία για να αντιμετωπίσει τις τακτικές κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και να πετύχει μιαν άνετη νίκη;

Η απάντηση σε προσεχές άρθρο.

http://www.liberal.gr/arthro/182495/apopsi/s-moumtzis/mporei-na-ginei-to-isonmatssin-ntermpu.html